Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-04-2018 16:56

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου, στο Απογευματινό Τσάι του Συνδέσμου ΙΘΑΚΗ

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να χαιρετίσω την σημερινή εκδήλωση του Συνδέσμου ΙΘΑΚΗ, ενός μη κερδοσκοπικού συνδέσμου, που έχει σκοπό την έμπρακτη στήριξη των ατόμων με άνοια και Αλτσχάιμερ, και την προσφορά στην βελτίωση των υπαρχόντων μέσων και τρόπων αντιμετώπισης και ανακουφιστικής στήριξης των ασθενών και των οικογενειών τους σε όλα τα στάδια της ασθένειας.

Ο Σύνδεσμος «Ιθάκη» ιδρύθηκε το 2011 και έχει να επιδείξει σημαντικό έργο. Η προσφορά της κατ΄ οίκον νοσηλευτικής φροντίδας από εξειδικευμένα άτομα και κέντρα, η κοινωνικοποίηση των ασθενών και η ψυχοκοινωνική και οικονομική προσφορά στην οικογένεια του ασθενή, η ενημέρωση του κοινού για θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης και η ενεργός δράση σε προγράμματα πρόληψης, είναι μερικοί από τους στόχους που έχετε θέσει ως Σύνδεσμος.

Η δράση σας με τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας του Συνδέσμου,  προσφέρει μέσω εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας, πραγματική στήριξη στα πρόσωπα αυτά.

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, αρχικά θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για την προσφορά τους και για όλη την προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε μέσα από το Σύνδεσμο «ΙΘΑΚΗ» και το πρόγραμμα του Κέντρου Ημέρας να επωφεληθούν όσο το δυνατό περισσότεροι συμπολίτες μας και με τον καλύτερο δυνατό και πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Είναι ευχή μας, όπως εσείς, αποτελέσετε παράδειγμα, μέσα από την εμπειρία σας, και για άλλους συμπολίτες μας, αποδεικνύοντας ότι η παρουσία των εθελοντών, είναι έντονη και αισθητή στην κυπριακή κοινωνία και η συμβολή τους στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, είναι αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντική.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσα από το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στηρίζει εδώ και χρόνια, τις προσπάθειες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην παροχή προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2017, συνολικά 241 προγράμματα έλαβαν οικονομική ενίσχυση με στόχο την κάλυψη μέρους των δαπανών λειτουργίας τους καθώς και άλλων αναγκών, με συνολικό ποσό ύψους πέραν των €7.500.000. Τα προγράμματα αυτά, μεταξύ άλλων, έδωσαν λύσεις σε θέματα φροντίδας ηλικιωμένων, στην απασχόληση παιδιών δίνοντας ευκαιρίες εργοδότησης στους γονείς τους, έδωσαν Στέγη σε άτομα με αναπηρίες, φιλοξένησαν ασυνόδευτους ανήλικους και προστάτευσαν οικογένειες στις οποίες παρουσιάστηκαν κρούσματα βίας. Στα πλαίσια αυτά ο Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με Άνοια «ΙΘΑΚΗ», αποτάθηκε για πρώτη φορά το 2017 και έλαβε κρατική ενίσχυση ύψους €3.000 για κάλυψη μέρους των λειτουργικών δαπανών του Κέντρου Ημέρας που λειτουργεί στη Λεμεσό.

Ως πολιτεία προσβλέπουμε και επιδιώκουμε τη συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα που εκπροσωπούν ή παρέχουν υπηρεσίες στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ο δικός σας ρόλος ως Σύνδεσμος είναι καθοριστικός αφού οι στόχοι και το όραμα είναι κοινό για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με την νόσο Αλτσχάιμερ και άνοιας.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για το σημαντικό έργο που επιτελείτε, που έχει ως στόχο και προτεραιότητα την στήριξη, προστασία και ενσωμάτωση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στην κοινωνία.

------------------------

ΕΙ