Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2024 11:53

Αυξημένο ενδιαφέρον από πολίτες και μελετητές για το Σχέδιο Πολεοδομικής Αμνηστίας – Ενημερωτική ημερίδα για το κοινό και τους μελετητές

Πραγματοποιήθηκε χθες από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και το ΕΤΕΚ διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα για την παρουσίαση και την επεξήγηση των προνοιών του Σχεδίου Πολεοδομικής Αμνηστίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Την ημερίδα, που ήταν ανοικτή για το κοινό και τους μελετητές, παρακολούθησαν πέραν των 100 ατόμων, οι οποίοι υπέβαλαν ερωτήματα επί συγκεκριμένων πτυχών του Σχεδίου. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν επίσης συγκεκριμένα παραδείγματα και επεξηγήθηκε η διαδικασία υποβολής αίτησης.

Παράλληλα, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ετοίμασε πίνακα με απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα, ο οποίος είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του Τμήματος και θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες διευκρινιστικές απαντήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Σχέδιο Πολεοδομικής Αμνηστίας επιδιώκει να δώσει διέξοδο σε ιδιοκτήτες υποστατικών που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τίτλο ιδιοκτησίας εξαιτίας αυθαιρεσιών μικρής έκτασης. Μέσω του Σχεδίου δίνεται η δυνατότητα να νομιμοποιηθούν μικρής κλίμακας αυθαίρετες κατασκευές σε οικιστικές, γεωργικές, κτηνοτροφικές, γραφειακές και βιομηχανικές αναπτύξεις και χώρους αναψυχής (π.χ. μπαρ, εστιατόρια, καφέ, κτλ), που έγιναν μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου 2024 σε ήδη αδειοδοτημένες οικοδομές. Οι πολεοδομικές παρατυπίες μπορεί να αφορούν σε υπέρβαση στον συντελεστή δόμησης (20%-40% ανάλογα με την περίπτωση) ή κανονιστικές μικρής κλίμακας αποκλίσεις (απόσταση από σύνορα, κάλυψη βεραντών, πέργολες, κ.ά.).

Το Σχέδιο υλοποιείται μόνο για μια φορά και έχει ισχύ για έξι μήνες, ήτοι μέχρι τις 23 Μαρτίου 2025. Οι αιτήσεις υποβάλλονται με ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση μελετητή εγγεγραμμένου στο ΕΤΕΚ, στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, μέσω του Συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ». Για τη νομιμοποίηση των παρατυπιών, οι αιτητές καταβάλλουν χρηματικό αντιστάθμισμα σε ειδικό ταμείο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, για την ενίσχυση των προγραμμάτων προσιτής κατοικίας που υλοποιεί ο Οργανισμός.

(ΜΚυ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα