Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-04-2018 10:06

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην Γ’ Εθνική Σύνοδο Νέων 2018

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην έναρξη των εργασιών της Γ’ Συνόδου Νεολαίας και μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατόν να βρίσκεται σήμερα μαζί σας.

Η Εθνική Σύνοδος Νέων, έχει γίνει πλέον θεσμός και αποτελεί μια βασική δράση που επιτρέπει σε νέους και νέες από ποικίλα κοινωνικά και πολιτισμικά υπόβαθρα να εμπλακούν σε παραγωγικό διάλογο μεταξύ τους, καθώς και με τους εκπροσώπους των φορέων χάραξης πολιτικής.

Η φετινή Σύνοδος με θεματική «Challenge your future: Δεξιότητες, Τάσεις, Ευκαιρίες» θα καταπιαστεί με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην προσπάθειά τους για ένταξη στην αγορά εργασίας. Θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες  να ακούσουν παρεμβάσεις από εμπειρογνώμονες για το θέμα αυτό, που απασχολεί εκατομμύρια νέους σε όλη την Ευρώπη και αλλού. Παράλληλα, και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό, θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν απόψεις τους για το πώς μπορούν οι φορείς χάραξης και εφαρμογής πολιτικής στους τομείς της εκπαίδευσης και της απασχόλησης να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να αξιοποιήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητές τους.

Ως εκ τούτου, η Σύνοδος θα καταστεί, για ακόμα μια φορά, ένα εργαστήρι παραγωγής ιδεών αλλά και μια άσκηση στη δημοκρατική συμμετοχή και τον διάλογο.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση θα τείνει ευήκοον ους στις απόψεις που θα εκφραστούν στη Σύνοδο. Θέτουμε τους νέους στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας  και επιδιώκουμε με συνέπεια να διασφαλίσουμε  την ευημερία και την πρόοδο τους. Ταυτόχρονα επιθυμούμε να δώσουμε λόγο στους νέους, ώστε να καταστούν  συνδιαμορφωτές των πολιτικών, κυρίως για θέματα τα οποία τους αφορούν και τους επηρεάζουν άμεσα. Διατηρούμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοικτούς, είμαστε επιδεκτικοί εποικοδομητικής κριτικής και αξιοποιούμε καινοτόμες ιδέες. Γνωρίζουμε ότι οι  προσπάθειές μας θα πρέπει να είναι συλλογικές.

Πρόσφατα είχαμε μια σημαντική επιτυχία ως αποτέλεσμα μια τέτοιας συλλογικής προσπάθειας. Το GREATER NICOSIA 2021 αποτελεί μια κοινή σύμπραξη των Δήμων Αγλαντζιάς, Στροβόλου και Λευκωσίας, καθώς και άλλων συνεργαζόμενων Οργανισμών περιλαμβανομένων και του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, που διαγωνίζεται για το τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2021, έχει ήδη περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού. Ο τίτλος απονέμεται σε μια ευρωπαϊκή πόλη για περίοδο ενός έτους, στη διάρκεια του οποίου η πόλη έχει την ευκαιρία να υλοποιήσει ένα πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο σχέδιο για την πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική, οικονομική και επιχειρηματική εμπλοκή των νέων. Η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια αυτή, ευελπιστώντας στη θετική έκβασή της.

Φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία οι θυσίες και οι προσπάθειες του κυπριακού λαού άρχισαν να αποδίδουν καρπούς με αποτέλεσμα να κινούμαστε με σταθερά βήματα προς την οικονομική ανάκαμψη. Γνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις δεν έχουν εκλείψει. Οι νέοι της πατρίδας μας είναι από τις κοινωνικές ομάδες που έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση και κατ’ επέκταση την ανεργία. Για τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση χρηματοδοτεί και εφαρμόζει ειδικά προγράμματα όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων, το Σχέδιο Ενίσχυσης Νεανικής Επιχειρηματικότητας κ.ά., τα οποία αποσκοπούν στη μείωση της ανεργίας των νέων και στην αύξηση της συμμετοχής τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Επίσης, βελτιώνουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα γενικά, εκσυγχρονίζουμε την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και κάνουμε την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πιο προσβάσιμη, ποιοτική και διεθνοποιημένη. Παράλληλα, παρέχουμε θεσμική υποστήριξη για εκσυγχρονισμό της λειτουργικής δομής του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, ο οποίος με τη σειρά του προσφέρει ποιοτικά και αναβαθμισμένα προγράμματα στους νέους μας.

Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στο μεγαλύτερο επίτευγμα της τελευταίας περιόδου στον τομέα της Νεολαίας: Την υιοθέτηση για πρώτη φορά στην πατρίδα μας μιας Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία (ΕΣΝ) 2017-2022, η οποία σκοπό έχει να υποστηρίξει και να ενδυναμώσει τους νέους από 14 μέχρι 35 ετών. Η ΕΣΝ παρουσιάζει ιδιαίτερη σημασία. Κατ’ αρχάς είναι προϊόν συν-διαμόρφωσης με τους ίδιους τους νέους. Βασικός εταίρος στον καταρτισμό της υπήρξαν οι ίδιοι οι αποδέκτες της, οι νέοι, είτε με την προσωπική τους ιδιότητα, είτε μέσω των οργανώσεών τους. Η θέρμη και ο ενθουσιασμός, με τον οποίο ανταποκρίθηκαν σε αυτή την προσπάθεια, απέδειξαν ότι οι νέοι θέλουν και μπορούν να είναι παράγοντες θετικής αλλαγής στον τόπο μας. Ταυτόχρονα, η ΕΣΝ έχει λάβει υπόψη τις πιο σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της πολιτικής για τη νεολαία, τόσο στον Ευρωπαϊκό όσο και στον Διεθνή χώρο. Επιπλέον, έχει διασυνδεθεί με υφιστάμενες πρωτοβουλίες στον ευρύτερο κυβερνητικό τομέα, διασφαλίζοντας την ενσωμάτωση της διάστασης «νεολαία» σε όλους τους υπόλοιπους τομείς πολιτικής. Η υλοποίηση είναι η νέα μας πρόκληση. Πρόκειται για την έναρξη μιας νέας απαιτητικής προσπάθειας, που θα χρειαστεί την συνεργασία όλων για  να ευοδωθεί.

Καταληκτικά, θα ήθελα να σας συγχαρώ που βρίσκεστε σήμερα εδώ, είτε με την προσωπική σας ιδιότητα είτε εκπροσωπώντας οργανώσεις νεολαίας. Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και τους λειτουργούς του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου για την άρτια διοργάνωση της Γ’ Εθνικής Συνόδου Νεολαίας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες που θα ακολουθήσουν.

(ΙΠ)