Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-11-2020 19:08

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αδάμου Αδάμου στα εγκαίνια της έκθεσης «60 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία»

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Αγαπητοί υπουργοί, εκπρόσωποι κομμάτων,

Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι απόψε στα εγκαίνια της έκθεσης «60 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία», που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα εξηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι,

«Όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν» έλεγε ο αρχαίος Έλληνας τραγικός ποιητής Ευριπίδης, είναι τυχερός όποιος διδάχτηκε ιστορία. Τυχερός, διότι γνώρισε το παρελθόν του, διάβασε τα κεφάλαια που γράφτηκαν στο βιβλίο της ζωής, πριν κληθεί αυτός να γράψει το δικό του. Τυχερός, διότι είχε την ευκαιρία να αντλήσει διδάγματα και νοήματα που έμειναν αθάνατα, χάρη στους κόπους και στις θυσίες των προγόνων μας. Βασιζόμενος σε αυτά τα πολύτιμα μαθήματα, μπορεί να χαράξει την πορεία του με μεγαλύτερη ασφάλεια, εξοπλισμένος με τα πνευματικά εφόδια που του κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές.

Απόψε η έκθεση που εγκαινιάζουμε προσφέρει τη μεγάλη ευκαιρία στον επισκέπτη να διεξέλθει τις σελίδες της ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Της ιστορίας όπως γράφτηκε τα τελευταία 60 χρόνια και κυρίως όπως γράφεται καθημερινά. Μέσα από την οικονομία, την κοινωνία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, τις εξωτερικές σχέσεις, τα προβλήματα και τις προκλήσεις, γενικά όλα όσα συνιστούν την καθημερινή ζωή σε ένα σύγχρονο κράτος. Πολλά συγχαρητήρια στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και στους λειτουργούς του, που με το ταλέντο και την αφοσίωσή τους κατάφεραν να ξεδιπλώσουν ενώπιόν μας τόσο με τις φωτογραφίες όσο και με το φιλμάκι τις κυριότερες πτυχές του τι είναι η Κύπρος σήμερα. Συγχαρητήρια επίσης σε όλους τους συντελεστές των αποψινών εγκαινίων, που κάτω από αντίξοες συνθήκες και με πολλούς περιορισμούς κατάφεραν να διοργανώσουν μια άψογη τελετή.

Φίλες και φίλοι,

Για να αντιληφθούμε πώς φτάσαμε σήμερα να γιορτάζουμε 60 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας στο παρελθόν, γιατί το χτες επεξηγεί το σήμερα και δεικνύει τα δέοντα για το αύριο. Πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας ενάντια στην πανίσχυρη αποικιοκρατική δύναμη της Μεγάλης Βρετανίας. Το παλλαϊκό κίνημα, στο οποίο συμμετείχαν Κύπριοι κάθε ηλικίας, κάθε κοινωνικής τάξης, που με θυσίες και αίμα τόσο στα βουνά του τόπου μας όσο και στους δρόμους των πόλεων και των χωριών μας πέτυχε την ανεξαρτησία του νησιού μας. Ένα επίτευγμα του οποίου η πλέον σημαδιακή στιγμή έλαβε χώρα στο κτίριο της Βουλής, στην αίθουσα της ολομέλειας, όταν έγινε η παράδοση της εξουσίας από τον τελευταίο Άγγλο κυβερνήτη Σερ Χιου Φουτ στον Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και στον Αντιπρόεδρο Φαζίλ Κουτσιούκ: τους πρώτους αιρετούς άρχοντες της Δημοκρατίας, οι οποίοι είχαν ήδη αναδειχθεί στα αξιώματά τους από το καλοκαίρι του 1959. Στη συνέχεια με τις βουλευτικές εκλογές και τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών των κοινοτικών συνελεύσεων αναδείχθηκαν τα πρώτα μέλη των δύο νομοθετικών σωμάτων.

Η νεότευκτη Κυπριακή Δημοκρατία ήταν έτοιμη να ξεκινήσει τη δική της πορεία ως ανεξάρτητο κράτος. Από τα πρώτα της όμως βήματα έμελλε να αντιμετωπίσει προβλήματα ομαλής λειτουργίας που οφείλονταν στις αδυναμίες του δοτού μας συντάγματος. Τρία χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας ήρθε η ταραγμένη περίοδος του 1963-64. Οι δεκαπέντε Τουρκοκύπριοι βουλευτές και οι Τουρκοκύπριοι πολιτειακοί αξιωματούχοι αποχώρησαν από τις θέσεις τους, όπως και όσοι Τούρκοι κατείχαν θέση στον δημόσιο τομέα. Ωστόσο, το κυπριακό κοινοβούλιο συνέχισε τη λειτουργία του πάντοτε στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και σεβασμού του Συντάγματος.  

Η επόμενη πράξη του τουρκικού εγκλήματος γράφτηκε με τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας, τη δημιουργία των τουρκικών θυλάκων και τη δράση των παραστρατιωτικών ομάδων υπό τις οδηγίες της ΤΜΤ.

Δέκα χρόνια μετά, με αφορμή το προδοτικό πραξικόπημα, η τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974 άνοιξε νέες, βαθύτερες πληγές στην ήδη αιμάσσουσα Κυπριακή Δημοκρατία. Η κατάληψη του 37% του κυπριακού εδάφους, η βίαιη εκδίωξη του ενός τρίτου περίπου του πληθυσμού από τις πατρογονικές του εστίες, οι εκατοντάδες νεκροί και οι αγνοούμενοι ακόμα ταλανίζουν την πατρίδα μας.

Αιρόμενοι στο ύψος των περιστάσεων, οι αντιπρόσωποι του λαού ανέλαβαν έκτοτε επιπρόσθετα καθήκοντα. Τη θέσπιση, σε συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία, ειδικής νομοθεσίας για την ισότιμη κατανομή των βαρών από την εισβολή και την κατοχή, όπως και άλλων νομοθετικών μέτρων που στόχευαν στην ανόρθωση της οικονομίας του τόπου και στην ανακούφιση των εκτοπισθέντων, των παθόντων και των οικογενειών των αγνοουμένων.

Ως κοινοβούλιο, στο πλαίσιο των καθηκόντων μας, πάντα θυμόμαστε τους σκλαβωμένους τόπους μας. Στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων εγκλωβισμένων μας και εργαζόμαστε για την άγια μέρα της επιστροφής. Ταυτόχρονα, πάντα σε συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία, ως κοινοβούλιο συμβάλλουμε στην προώθηση των δικαίων του λαού μας σε όλα τα διεθνή σώματα και στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Παρά τα τραύματα και τις δοκιμασίες, χάρη στη φιλοπονία και το φιλοπρόοδο πνεύμα που χαρακτηρίζει τον λαό μας, η Κύπρος κατόρθωσε να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο κράτος, με επιστέγασμα την ένταξή μας το 2004 ως πλήρες και ισότιμο μέλος στην ΕΕ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, ως εθνικό κοινοβούλιο κράτους μέλους της ΕΕ, ασχολείται καθημερινά με την εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με την παρακολούθηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της ΕΕ, με τη μελέτη εγγράφων που προέρχονται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και με άλλες δραστηριότητες που στοχεύουν στην πραγμάτωση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Με οικονομία που διαπνέεται από πνεύμα επιχειρηματικότητας, το οποίο υλοποιείται μέσα από στοχευμένες πολιτικές, λειτουργούμε με επιτυχία σε μια κολοσσιαία ευρωπαϊκή οντότητα.

Καμία σύγχρονη οικονομία δεν μπορεί βεβαίως να σταθεί χωρίς εκπαιδευμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Η επένδυση στην παιδεία και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης διασφαλίζει τη συνεχή αιμοδότηση τόσο της αγοράς εργασίας όσο και της κοινωνίας. Η ενίσχυση του οικονομικοκοινωνικού ιστού του τόπου μας με νέο αίμα εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής για το «σήμερα», διεκδικώντας ακόμα καλύτερη για το «αύριο» του τόπου μας.

Ωστόσο, η ποιότητα ζωής δεν καθορίζεται μόνο από την πρόσβαση σε υλικά αγαθά, αλλά έτι περισσότερο από τα πνευματικά επιτεύγματα. Μπολιασμένοι με το κληροδότημα δέκα χιλιετιών, συνεχίζουμε και σήμερα να παράγουμε πολιτισμό. Μέσω αυτού διατηρούμε την ταυτότητά μας ως λαός, χωρίς να αρνούμαστε τις θετικές επιρροές της διεπαφής με τους συγκάτοικούς μας σε αυτό τον μικρό πλανήτη, διεπαφές και συνεργασίες που το 2020 είναι πιο συχνές και πιο πολυεπίπεδες από ποτέ.

Αυτή η διάθεση για συνεργασία μάς οδήγησε στο να αναλάβουμε τον ρόλο του γεφυροποιού στην εύφλεκτη και ασταθή περιοχή μας. Θεμελιώνοντας ή και περαιτέρω ενισχύοντας αποδοτικές σχέσεις και συνέργειες, σε συνδυασμό με μακροπρόθεσμη και συγκροτημένη ενεργειακή πολιτική, έχουμε καταλάβει περίοπτη θέση στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε ένα πλέγμα συνεργασίας σε διάφορους τομείς για την αντιμετώπιση τόσο περιφερειακών όσο και γενικότερων προκλήσεων μαζί με τις γειτονικές μας χώρες.

Συνεργασία που καλούμαστε σήμερα να αναπτύξουμε στον τομέα της υγείας. Έναν  τομέα που ιδιαίτερα σήμερα δοκιμάζεται σε πρωτοφανή κλίμακα, τόσο στην περιοχή μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο κορωνοϊός δεν απειλεί μεμονωμένα χώρες, περιοχές, πόλεις, κοινότητες, άτομα. Μας απειλεί ως ανθρωπότητα. Για να μπορέσουν τα συστήματα υγείας να ανταποκριθούν σε αυτή την πρωτόγνωρη πρόκληση, χρειάζεται διεθνής συνεργασία, αλλά και ο κάθε ένας από εμάς να αναλάβει την ατομική του ευθύνη. Η υγεία όντως είναι ζωή και σήμερα περισσότερο παρά ποτέ η υγεία μας είναι στα χέρια μας. Αν δε θέλουμε να καταρρεύσει το σύστημα υγείας του τόπου μας, αν δε θέλουμε να καταστρέψουμε ένα ανεκτίμητο συλλογικό αγαθό, οφείλουμε να συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των ειδικών και των αρχών.

Φίλες και φίλοι,

Δυστυχώς, οι αναγκαίοι περιορισμοί στην κυκλοφορία και τις συναθροίσεις στερούν την ευκαιρία από πάρα πολλούς συμπολίτες μας να χαρούν απόψε την έκθεση που εγκαινιάζουμε. Ας κάνουμε υπομονή, ώστε να ξεπεράσουμε την πανδημία και να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Ώστε ξανά οι πόλεις μας να ζήσουν με τους ρυθμούς που συνήθισαν. Ώστε οι πολίτες να συνεχίσουν τη ζωή τους απρόσκοπτα, με ασφάλεια και υγεία.

Ευχαριστώ.

 

(ΙΚ/ΣΧ)