Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-12-2020 14:02

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δρ Αδάμος Αδάμου δέχθηκε σήμερα τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο κ. Stephen Lillie.

Αναφερόμενος στην εν εξελίξει προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανεκκίνηση της διαδικασίας των συνομιλιών όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε απογοήτευση για τις διχοτομικές θέσεις που προβάλλει η τουρκική πλευρά, κατά παράβαση, όπως επισήμανε, των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.

Οι θέσεις αυτές, ανέφερε ο δρ Αδάμου, οι οποίες προκαλούν αντιδράσεις και μεταξύ πολλών Τουρκοκυπρίων, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, δεδομένου του ελέγχου που ασκεί η Τουρκία στα κατεχόμενα, μέσω του παράνομου εποικισμού και της δημογραφικής αλλοίωσης των υπό την παράνομη κατοχή της περιοχών, γεγονός που καταδεικνύει ότι το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας.   

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής συνεχάρη τον δρα Αδάμου για την εκλογή του στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και για την επέτειο των εξήντα χρόνων λειτουργίας του Σώματος. Ο κ. Lillie εξέφρασε την ελπίδα το έτος 2021 να είναι μια θετική χρονιά, κατά την οποία θα υπάρξει πραγματική πρόοδος στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Υπογράμμισε δε ότι το ΗΒ, τόσο ως εγγυήτρια δύναμη αλλά και ως φίλη χώρα της Κύπρου, θα συμβάλει όπως μπορεί σε αυτή την προσπάθεια.

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένου Βασιλείου, μετά το Brexit.  Επαναβεβαιώθηκαν εκατέρωθεν οι στενές σχέσεις Κύπρου- Ηνωμένου Βασιλείου σε όλα τα επίπεδα και εκφράστηκε η βεβαιότητα πως αυτές θα ενισχυθούν έτι περαιτέρω στο μέλλον.

 

ΕΧ/ΕΙ