Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-12-2020 13:52

Τοποθέτηση Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η 10η Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, είναι μέρα τιμής για την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1948, η οποία αποτέλεσε την απαρχή της νομικής προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σύγχρονη εποχή.

Η Διακήρυξη ήταν η ανάγκη προστασίας των ανθρώπων, που υποχρεωτικά καλούσε το κόκκινο βαμμένο χώμα των νεκρών του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, και αποτελεί τον ιστό, για ένα πλαισίο βασικής προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις σύγχρονες κοινωνίες.

Στη βάση της, έχουν αρχιτεκτονηθεί πολιτικές και νομικά κείμενα που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, η άσκηση και απόλαυση των οποίων, επιτρέπει στους ανθρώπους να προστατεύονται από κρατικές αυθαιρεσίες από την μια, αλλά και να απαιτούν και να διεκδικούν τον αλληλοσεβασμό των δικαιωμάτων μεταξύ τους, σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, εμποτισμένες με την ελευθερία και τις δημοκρατικές αξίες.

Σήμερα τα παιδιά μπορούν να αξιώνουν την αναγνώριση και την εξυπηρέτηση των αναγκών τους με ευλογές προσαρμογές, οι γυναίκες να διεκδικούν τις ίδιες ευκαιρίες, την ίση μεταχείριση και συμμετοχή τους στην κοινωνία, τα άτομα με αναπηρία να απαιτούν κάθε προσβασιμότητα για να ζουν με αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία, τα άτομα που υπόκεινται δίωξη να καταφεύγουν σε ασυλία, οι οικονομικά δυσπραγούντες συνάνθρωποι μας να απολαμβάνουν κρατικής πρόνοιας και αξιοπρεπούς διαβίωσης και οι ευάλωτες ομάδες ανθρώπων να επιτυγχάνουν την αναγνώριση και ικανοποίηση των εξατομικευμένων αναγκών τους.

Τα αναγνωρισμένα αυτά όμως δικαιώματα δεν τυγχάνουν απόλαυσης από όλους. Άνθρωποι συνεχίζουν να βρίσκονται παγιδευμένοι σε εμπόλεμες ζώνες, να απειλείται η ζωή τους λόγω των πεποιθήσεων και της άσκησης της ελευθερίας του λόγου τους, να υποβάλλονται σε βασανιστήρια, σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, άλλοι να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις ή περιθωριοποίηση στη βάση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, ενώ άλλοι να τυγχάνουν εκμετάλλευσης ή εμπορίας.

Σήμερα η νομική προστασία υπάρχει δυνατά, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, μα συνάμα υπάρχει η τεράστια διάσταση στην εφαρμογή της σε όλες τις εκφάνσεις των δικαιωμάτων που καλούνται να προστατεύσουν, που το 2020 ήρθε για να τονίσει ακόμη περισσότερο.

Ο «αόρατος εχθρός» επέτεινε τα υφιστάμενα προβλήματα και αποτέλεσε περαιτέρω πρόκληση για την ανθρωπότητα, η οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊου Covid-19 και να αναχαιτίσει την ταχεία εξάπλωσή της.

Αναπόφευκτα το αποτέλεσμα των καινοφανών μέτρων που εφαρμόστηκαν για σκοπούς πρόληψης της διασποράς της πανδημίας, μεταξύ σωρείας οικονομικών και άλλων επιπτώσεων, ήταν ο περιορισμός βασικών ελευθεριών του καθενός από εμάς.

Ξαφνικά ο «αόρατος εχθρός» έστειλε το πέπλο μιας «αόρατης φυλακής» σε ολόκληρο το πλανήτη.

Μια φυλακή που δεν περιορίζεται σε τόπο και χρόνο, μια φυλακή που δεν έχει χρώμα και εστία για να την τιθασεύσει κανείς, να προβάλει τον στόχο προσεχτικά απέναντι της και να την συνθλίψει. Ξεφεύγει, ελίσσεται, αλλάζει μορφές και κτυπά αιφνιδιάστηκα μέχρι την έλευση του «αόρατου» πια τέλους...

Μέχρι τότε η ανάγκη για επαγρύπνηση σε ότι αφορά τη διασφάλιση της απόλαυσης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις, καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη.

Από την έναρξη της πανδημίας μεχρι και σήμερα, προβήκαμε σε σειρά παρεμβάσεων με την υποβολή συγκεκριμένων εισηγήσεων για την απάμβλυνση των δυσμενών επιπτώσεων που παρατηρούνται κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τόσο ως Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (NHRI), ως Φορέας Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (EQUALITY BODY), ως Μηχανισμός Παρακολούθησης Εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για ΑμεΑ, αλλά και ως Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων (NPM), οι οποίες ενόψει της σημερινής μέρας ενοποιήθηκαν σε μια ειδική έκδοση ώστε να αποτελέσουν ένα εύχρηστο εργαλείο ενημέρωσης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων και αφορούν άτομα που βρίσκονται σε περιορισμό, κέντρα φιλοξενίας, στέγες ηλικιωμένων, παιδιά, σχολεία, άτομα με αναπηρία και το δικαίωμα τους στην πληροφόρηση, άδεια εισόδου σε ανύπαντρα ζευγάρια #love is not tourism.

Η σημερινή μέρα και κάθε μέρα, αποτελεί το συνεχή αγώνα για εντοπισμό της κατάχρησης, της παραβίασης, της ελλειπούς προστασίας αλλά και της ανάγκης για προσβολή κάθε δυσανάλογου μέτρου που δεν εξυπηρετεί τον σκοπό της δημόσιας υγείας και του δικαιώματος στην ζωή.

Η σημερινή μέρα δίνει το έναυσμα για μια επανάσταση με αιτία, χωρίς τυμπανοκρουσίες και καταστροφές, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο δικαιώματα των συνανθρώπων μας, σήμερα η επανάσταση μας έχει ειδικό βάρος και έγκειται στην προσωπική και συλλογική ευθύνη του καθενός μας απέναντι στους συνανθρώπους μας, αλλά συνάμα στην επαγρύπνηση μας απέναντι στα μέτρα της Πολιτείας ώστε αυτά να μην υπερβαίνουν το άκρως αναγκαίο για την αντιμετώπιση του «αόρατου εχθρού».

Η σημερινή μέρα μας χρειάζεται γιατί, μόνο με την συμβολή όλων μας κόβεται το νήμα της «αόρατης φυλακής».

  

(ΙΚ/EI)