Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-05-2018 15:00

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων είχε συνάντηση με την Ομάδα Φιλίας Βελγίου - Κύπρου

Η Πρόεδρος κα Σκεύη Κούτρα - Κουκουμά και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων κα Μαριέλλα Αριστείδου,  κ. Ονούφριος Κουλλά και κ. Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης είχαν σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Βέλγιου - Κύπρου στο Βελγικό Κοινοβούλιο, αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της  κ. Luk Van Biesen και τα μέλη της, Γερουσιαστή κ. Pol Van den Driessche και βουλευτή κ. Stéphane Crusnière. Τους Βέλγους κοινοβουλευτικούς συνόδευε ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο (με έδρα την Αθήνα) κ. Luc Liebaut.

Η κ. Κουκουμά, ενημερώνοντας για τα θέματα που απασχολούν την Επιτροπή, έκανε ιδιαίτερες αναφορές στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι στην Καρπασία και τον Κορμακίτη και προέβη σε ενημέρωση για το ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων και το έργο που επιτελεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ). Ευχαριστώντας το Βέλγιο για την οικονομική στήριξη της ΔΕΑ, κάλεσε για περαιτέρω χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες χώρες, ώστε το έργο της εύρεσης και ταυτοποίησης των αγνοουμένων να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Τόσο η Πρόεδρος της Επιτροπής όσο και τα μέλη της επεσήμαναν την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία για να συνεργαστεί ουσιαστικά, ώστε να επιλυθεί το ανθρωπιστικό αυτό θέμα. Η κα Κουκουμά αναφέρθηκε επίσης στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς που συντελείται στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη συνάντηση, οι Κύπριοι βουλευτές σημείωσαν, εξάλλου, ότι με την επίλυση του προβλήματος θα επιλυθούν και τα επιμέρους ζητήματα των οποίων επιλαμβάνεται η Επιτροπή, που στο μεταξύ αντιμετωπίζονται και επί καθημερινής βάσης. Οι Βέλγοι κοινοβουλευτικοί σημείωσαν ότι η χώρα τους κατανοεί τόσο το κυπριακό πρόβλημα όσο και τα επιμέρους ζητήματα που αναφύονται και ευχήθηκαν τη συντομότερη δυνατή επίλυση του προβλήματος.

------------------------

(ΜΓ/ΕΙ)