25-05-2018 12:28
Τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας συζήτησαν θέματα συνεργασίας στην Ευρώπη, στην Λεμεσό
Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ) και τα εθνικά Γραφεία μέλη του ΕΓΔΕ συναντήθηκαν στην Λεμεσό στις 24 και 25 Μαΐου 2018, για να συζητήσουν τρόπους ανάπτυξης της συνεργασίας τους, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και απόδοσης του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, με κύριο στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των εφευρετών, της βιομηχανίας και των χρηστών.
Το συνέδριο παρακολούθησαν αντιπρόσωποι από 37 εθνικά Γραφεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και παρατηρητής από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η πραγματοποίησή του σηματοδότησε την ολοκλήρωση του οδικού χάρτη συνεργασίας μεταξύ ΕΓΔΕ και κρατών μελών, που ξεκίνησε το 2012 και οδήγησε το ΕΓΔΕ να έχει επενδύσει περίπου 150 εκ. ευρώ σε κοινές δραστηριότητες και σχέδια συνεργασίας με τα κράτη μέλη του.
Μιλώντας στο συνέδριο, ο Πρόεδρος του ΕΓΔΕ κ. Benoît Battistelli τόνισε την πρόοδο και τα επιτεύγματα του «οδικού χάρτη συνεργασίας» τα τελευταία επτά χρόνια, αναφέροντας πως «η συνεργασία μας έχει εδραιωθεί σε σταθερή βάση και έχει επιτύχει απτά αποτελέσματα μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών». «Στόχος μας είναι να παρέχουμε ένα αποτελεσματικό και φιλικό προς τον χρήστη σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη, διότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας διευκολύνουν την πρόσβαση στην εσωτερική αγορά και προσθέτουν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας συμβάλλει στην τόνωση της εθνικής οικονομίας και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να εδραιώσουν την παρουσία τους και να κερδίσουν νέες αγορές», πρόσθεσε.
Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «οι στοχευμένες δραστηριότητες συνεργασίας του ΕΓΔΕ για την υποστήριξη των υπηρεσιών που προσφέρονται στους χρήστες του συστήματος σε όλα τα κράτη μέλη του, είναι πραγματικά ανεκτίμητες για τους εθνικούς θεσμούς». Τόνισε δε ότι η καινοτομία είναι το κλειδί για την επιτυχία οποιασδήποτε επιχειρηματικής στρατηγικής και πως πολλές νέες βιομηχανίες στην Κύπρο σήμερα, επενδύουν σε νέες τεχνολογίες και «γνωρίζουμε ότι για αυτούς η προστασία των ευρεσιτεχνιών έχει τεράστια εμπορική σημασία», όπως είπε.
Tο συνέδριο του ΕΓΔΕ εξέτασε επίσης μερικά από τα τελευταία οικονομικά και τεχνολογικά θέματα. Έγιναν παρουσιάσεις από Κύπριους ερευνητές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γενετικής καινοτομίας, οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Το ΕΓΔΕ παρουσίασε μια νέα υπηρεσία για χρήστες, που συνδέει τα δεδομένα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας με άλλες πλατφόρμες δεδομένων στο Διαδίκτυο, καθιστώντας τις πληροφορίες για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας πιο προσιτές στο ευρύ κοινό.
Πρόσθετα, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΓΔΕ κ. Benoit Bastistelli, με τον οποίον συζήτησε τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης της συνεργασίας, καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας, όπως τον ρόλο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην ανάπτυξη της καινοτομίας, στο εμπόριο της τεχνολογίας και στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.
Το ενιαίο καθεστώς διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας με τις απλουστευμένες και οικονομικά αποδοτικές διαδικασίες του θα αποτελέσει ένα σημαντικό, θετικό βήμα στην ανάπτυξη του συστήματος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη, από το οποίο θα ωφεληθούν ιδίως μικροί φορείς, όπως μικρομεσαίες και νεοσύστατες επιχειρήσεις, και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε και η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ του ΕΓΔΕ και του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη για τη διασφάλιση της καλύτερης χρήσης του συστήματος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου.
Το 12ο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας συνδιοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, με εκπρόσωπους τον κ. Σπύρο Κόκκινο, Έφορο Εταιρειών και Επίσημο Παραλήπτη και την κα Στάλω Παπαϊωάννου, Ανώτερη Λειτουργό, Προϊστάμενη του Κλάδου Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Το συνέδριο συμπίπτει με την 20η επέτειο προσχώρησης της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, το 1998.
(ΜΛ/EI)
Σχετικά Ανακοινωθέντα
13-05-2019 13:01
Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για τρέχοντα ενεργειακά θέματα