Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-05-2018 20:00

Χαιρετισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού κ. Γιάννη Γιαννάκη στο ετήσιο φεστιβάλ «Ειρηνική Συμβίωση» του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου

Ηνωμένα Έθνη. Οι εμπνευστές της δημιουργίας του Παγκόσμιου Οργανισμού έχουν δικαιωθεί. Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών συνέβαλε στην διατήρηση της ειρήνης αλλά και στην ουσιαστική αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων ανά το παγκόσμιο.

Κάθε χρόνο, αυτές τις ημέρες γιορτάζουμε το ετήσιο Φεστιβάλ «Ειρηνική Συμβίωση», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ηνωμένων Εθνών Κύπρου. Στόχος είναι η προβολή των σκοπών και  δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, οι οποίοι έφεραν την ανθρωπότητα στο χείλος της καταστροφής, με εκατομμύρια νεκρούς, αλλά και την καταστροφή υποδομών και περιουσιών, ανάγκασαν τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει ένα Παγκόσμιο Οργανισμό ο οποίος θα είχε ως κύρια αποστολή τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και την αποτροπή των διεθνών πολεμικών συρράξεων.

Tον Ιούνιο του 1945, υπογράφηκε στο Σαν Φρανσίσκο ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος εκφράζει τη βούληση των λαών για ειρηνική συνύπαρξη και αποτροπή των πολεμικών συρράξεων.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες του πολίτη του κόσμου, έχουν θεσμοθετηθεί ως Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μια διακήρυξη η οποία έχει βάλει τις βάσεις για μια πιο ανθρωποκεντρική παγκόσμια κοινωνία, μια παγκόσμια κοινωνία στην οποία το επίκεντρο είναι ο άνθρωπος του κόσμου.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει συμβάλει στην ενίσχυση της διεθνούς ειρήνης, δημιουργώντας ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον παγκόσμιας ειρηνικής συνύπαρξης.

Μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όλα τα κράτη, μεγάλα και μικρά, έχουν το αναγκαίο στήριγμα για να προστατευτούν, αλλά και να δικαιωθούν. Παρά τα προβλήματά του, με τα συν, αλλά και τα πλην του, τις ανισορροπίες και τα ενισχυμένα δικαιώματα στους μεγάλους νικητές του Β’ παγκοσμίου Πολέμου, ο ΟΗΕ κωδικοποίησε, σε μεγάλο βαθμό, το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Η Κύπρος έχει βιώσει μερικά από τα οφέλη της συμβολής του διεθνούς Οργανισμού. Από τα γεγονότα που επακολούθησαν της ανεξαρτησίας του 1960, και με την τουρκική εισβολή του 1974,  η Κυπριακή Δημοκρατία, είχε και έχει πάντοτε, το βλέμμα στραμμένο στη μεγάλη οικογένεια των εθνών, προσβλέποντας στην υποστήριξή της. Πληγωμένη από την τουρκοανταρσία και την τουρκική εισβολή, η Κυπριακή Δημοκρατία επέλεξε να επιζητήσει από τον ΟΗΕ βοήθεια, προσπαθώντας να διασώσει την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα. Η στήριξή του ήταν και είναι σημαντική, και με τη συμβολή του, προσβλέπουμε στην επίτευξη λύσης με την οποία δεν θα χρειάζονται οι υπηρεσίες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Ο ΟΗΕ, εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί μοναδικό παγκόσμιο συλλογικό όργανο ασφαλείας και ειρήνης, έχει ως στόχο τη διατήρηση της ειρηνικής συμβίωσης ανάμεσα στους λαούς. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει διαχρονικά σχεδιάσει τον καθορισμό των προτεραιοτήτων της ανθρωπότητας για την ευημερία των λαών, αντιμετωπίζοντας συλλογικά τις διεθνείς προκλήσεις. Μόνο από κοινού μπορούν να  αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως είναι η τρομοκρατία, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι γενοκτονίες, και οι φυσικές καταστροφές. Ο ρόλος του δεν περιορίζεται μόνο στο να  διαμεσολαβεί στην επίλυση συγκρούσεων, αλλά και στο να εφαρμόζει πολλά ανθρωπιστικά προγράμματα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Όλα τα πιο πάνω όμως δεν είναι αρκετά. Ως πολίτες του κόσμου θα πρέπει να αναπτύξουμε κουλτούρα ειρηνικής συμβίωσης και αποδοχής της διαφορετικότητας.  Αυτός είναι ο στόχος της ετήσιας αυτής εκδήλωσης την οποία διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ηνωμένων Εθνών Κύπρου. Είναι σημαντικό ως κοινωνία, να αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή, με την οποία δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά και τους νέους να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο καλύτερα, να δημιουργήσουν φιλίες και να κτίσουν γέφυρες ειρηνικής συνύπαρξης σε μια επανενωμένη και ευημερούσα ευρωπαϊκή Κύπρο.

Για 44 σχεδόν χρόνια αγωνιζόμαστε για την ελευθερία της πατρίδας μας. Θέλουμε η  ειρήνη να επικρατήσει στην Κύπρο, με την εφαρμογή των Ψηφισμάτων και των βασικών αρχών που διέπουν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, λαός και ηγεσία εργαζόμαστε. Να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από τα ξένα στρατεύματα και τα επεμβατικά δικαιώματα και να δημιουργήσουμε συνθήκες ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, με την αρμονική και ειρηνική συνύπαρξη όλων των κατοίκων του νησιού μας Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών.

Κλείνοντας τον σύντομο μου χαιρετισμό θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου κ. Χρίστο Θεοδούλου, όπως και τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου για τη διοργάνωση του ετήσιου φεστιβάλ, αλλά και γενικότερα για το σημαντικό πολυδιάστατο εθελοντικό έργο που επιτελούν.

---------------------

(ΜΓ/ΕΙ)