Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-06-2021 11:18

Χαιρετισμός Υπ. Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην Τελετή Απονομής της Γαλάζιας Σημαίας 2021

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Εθνικού Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας και του Οργανισμού CYMEPA, καθώς και του Προέδρου και των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέου Χωρίου Πάφου, για να παραστώ και να χαιρετίσω την παγκύπρια τελετή βράβευσης με τη Γαλάζια Σημαία, των παραλιών της χώρας μας που έχουν αξιολογηθεί ως οι καλύτερες για το 2021.

Η κολύμβηση είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής και σημαντική δραστηριότητα άθλησης και αναψυχής στην Ευρώπη. Η ετήσια αξιολόγηση των ευρωπαϊκών κολυμβητικών περιοχών, εξετάζει κατά πόσο εφαρμόζονται σε αυτές τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και επιτρέπει στους πολίτες να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις σχετικά με το πού θα πάνε να κολυμπήσουν.

Η Γαλάζια Σημαία αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο, το οποίο επιβραβεύει, με αυστηρά κριτήρια, τις οργανωμένες ακτές. Μέσα από τον θεσμό αυτό, βραβεύονται παραλίες οι οποίες επιτυγχάνουν ποιοτικά υψηλούς περιβαλλοντικούς στόχους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μιας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η «εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων της. Άλλες παράμετροι που αξιολογούνται είναι η ασφάλεια των λουομένων, η ορθή πληροφόρηση των επισκεπτών, η καθαριότητα και οργάνωση της ακτής και του παράκτιου χώρου, η προστασία του φυσικού πλούτου και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Σημαντικό επίτευγμα για την Κύπρο είναι ότι 68 παραλίες/περιοχές κολύμβησης, επιπρόσθετα με την εξαιρετική ποιότητα των νερών τους, ικανοποιούν στο σύνολό τους και τα 33 κριτήρια που απαιτούνται από τον θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας. Επίσης, με γαλάζια σημαία βραβεύεται και η Μαρίνα Λεμεσού, ανεβάζοντας τον αριθμό των βραβευθέντων περιοχών στις 69.

Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοινώθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Κύπρος μας, έχει καταλάβει μια ξεχωριστή πρωτιά. Συγκεκριμένα, για το 2020, η χώρα μας έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας νερών κολύμβησης της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση σε όλη την Ευρώπη, με ποσοστό συμμόρφωσης 100%. Ακολουθούν η Αυστρία με ποσοστό συμμόρφωσης 97,7%, η Ελλάδα με 97,1% και η Μάλτα με 96,6 %. Πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα, για το οποίο όλοι πρέπει να νιώθουμε περήφανοι. Ένα επίτευγμα, βέβαια, που αυξάνει την υποχρέωση μας να εφαρμόζουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα συμβάλουν στην περαιτέρω προστασία των ακτών μας και γενικότερα του φυσικού μας περιβάλλοντος. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή του περί της Διαχείρισης της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης Νόμου, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, για άλλη μια φορά, τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην εφαρμογή της σχετικής Νομοθεσίας και τη συνεργασία τους με τη CYMEPA, καθώς και τα μέλη του Εθνικού Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας, τις Τοπικές Αρχές και όλους τους πολίτες για τη συνεισφορά τους στην επιτυχία του θεσμού. Η προσπάθεια που καταβάλλεται, είναι καθοριστική για την προστασία των νερών κολύμβησης, η οποία προσδίδει στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και συνδράμει ουσιαστικά στην οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου μας. 

(ΜΑΚ)