Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-10-2024 20:55

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην παρουσίαση του Ιστορικού Επετειακού – Λευκώματος του Γυμναστικού Συλλόγου «Ευαγόρας» Γ.Σ.Ε. Αμμοχώστου: «ΓΣΕ – 120 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ»

Είναι με μεγάλη περηφάνια που συμμετέχω στην αποψινή σεμνή εκδήλωση, για να χαιρετίσω την παρουσίαση του Επετειακού Λευκώματος «ΓΣΕ – 120 Χρόνια στις επάλξεις». Ο Γυμναστικός Σύλλογος «Ευαγόρας» Αμμοχώστου (ΓΣΕ), ένας από τους πλέον ιστορικούς αθλητικούς και  πολιτιστικούς Συλλόγους της Κύπρου και της Ελλάδας, μέσα στην εκατονταετή και πλέον πορεία του στα αθλητικά, πολιτιστικά, κοινωνικά δρώμενα και την έντονη παρουσία του στους εθνικούς αγώνες της πατρίδας μας, έχει να επιδείξει πλούσια δράση προσφοράς, διάκρισης, αγωνιστικότητας  και πατριωτισμού, όσο λίγα Σωματεία στην Κύπρο. 

Εξάλλου, ο  χώρος διοργάνωσης της αποψινής τελετής, εδώ στην Αίθουσα «Ευ Αγωνίζεσθαι» της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, δεν είναι τυχαίος. Ο ΓΣΕ έχει τιμήσει και εφαρμόσει παραδειγματικά την αθλητική αρετή και αξία του «ευ αγωνίζεσθαι» και μετρά μεγάλες επιτυχίες για την Κύπρο και την Ελλάδα, τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε ολυμπιακό επίπεδο. Ο κατάλογος των αθλητών που έχουν περάσει από τα στάδια του ΓΣΕ, πριν και μετά από την τουρκική εισβολή και την προσφυγιά, είναι μακρύς και τα ονόματα των αθλητών που διακρίθηκαν σε διεθνές επίπεδο δεν είναι καθόλου λίγα. Ο ΓΣΕ έκανε την Κύπρο και την Ελλάδα περήφανες για τα παιδιά της και τα ταλέντα της. Τίμησε την πατρίδα, και πολύ περισσότερο την πόλη ίδρυσης και καταγωγής του, την Αμμόχωστο, κάνοντας την διεθνώς ακόμα πιο γνωστή. Το όνομα της μεγάλης ιστορικής και συμβολικής μορφής του Ευαγόρα ταξίδεψε και έγινε γνωστό χιλιόμετρα μακριά από την Κύπρο, χάρη στις προσπάθειες, τον επαγγελματισμό και το επίπεδο των στελεχών, των προπονητών και των αθλητών του Συλλόγου. 

Μέσα στο επετειακό Λεύκωμα, το οποίο παρουσιάζεται απόψε για πρώτη φορά, δεν εμπερικλείεται μόνο η μακρόχρονη και πλούσια ιστορία και πορεία του ΓΣΕ. Εμπερικλείεται ένα κομμάτι της ιστορίας, της ζωής και της ψυχής της πόλης της Αμμοχώστου. Της πόλης που διακρινόταν και αναγνωριζόταν διεθνώς για την προοδευτικότητα, την ανάπτυξη και πρωτοπορία της σε όλους τους τομείς. Όπως έχω αναφέρει και σε άλλες περιπτώσεις, η Αμμόχωστος πάντα συγκλονίζει. Το μάθαμε μέσα από την ιστορία και τις διάφορες πηγές και μαρτυρίες, το ζούμε μετά την τουρκική εισβολή μέσα από την πορεία και δράση των προσφύγων Αμμοχωστιανών, το θαυμάζουμε μέσα στα βλέμματα και το πάθος των νέων ανθρώπων που αν και δεν έζησαν στην πόλη, ποθούν την επιστροφή. 

Δεν είναι υπερβολή, και επιτρέψετέ μου να το αναφέρω, παραφράζοντας μια γνωστή φράση, να παραδεχτούμε ότι η Αμμόχωστος πάντα βασιλεύει, έστω τουρκοκρατούμενη, περίκλειστη και υπό κατοχή. Βασιλεύει τόσο μέσα από τα μνημεία και την ιστορία της, βασιλεύει, όμως, και πολύ περισσότερο μέσα από τους ανθρώπους και τα οργανωμένα σύνολά της, όπως η περίπτωση του Γυμναστικού Συλλόγου «Ευαγόρας». 

Οι Αμμοχωστιανοί, εκδιωγμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες, ως πρόσφυγες, όχι μόνο βρήκαν τη δύναμη να ορθοποδήσουν, αλλά μπόλιασαν με τη δράση και τους αγώνες τους όλη την ελεύθερη Κύπρο. Όπως έπραξε σε μεγάλο βαθμό και ο ΓΣΕ, ο οποίος, αν και φιλοξενούμενος σε διάφορα στάδια ως προσφυγικός Σύλλογος, κατάφερε να ξανακερδίσει σημαντικές διακρίσεις, κατάφερε να κατακτήσει ξανά την αίγλη και το μεγαλείο του. 

Ως Πολιτεία χρωστάμε τεράστια ευγνωμοσύνη σε όλα τα μέλη  των Διοικητικών Συμβουλίων του ΓΣΕ Αμμοχώστου διαχρονικά για την έμπνευση και την προσφορά τους, σε όλους όσοι συνέβαλαν καθοριστικά  στη δημιουργία πλέον του θρύλου του ΓΣΕ: προπονητές, αθλητές, φίλαθλοι, υποστηρικτές και παράγοντες. Έχουμε, την ίδια στιγμή, χρέος και υποχρέωση απέναντι σε όλους τους Αμμοχωστιανούς, σε όλους τους πρόσφυγες, να μην αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας. Παρά τις όποιες προκλήσεις και δυσκολίες, πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να φτάσουμε στην ευλογημένη εκείνη μέρα και ελπίζω πολύ σύντομα, τα επόμενα 24ωρα να ακούσουμε θετικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών. 

Ερχόμενος από τη Νέα Υόρκη, μπορώ μετά βεβαιότητας να σας πω ότι κανείς μα κανείς δεν αμφισβητεί τις προθέσεις μας και την πολιτική μας βούληση.  Πρόθεση, βούληση, επιμονή, ξεκάθαροι στόχοι πλήρους κατανόησης και αξιοποίηση των διεθνών συγκυριών, που όχι μόνο έχουν ενεργοποιήσει το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό, αλλά δημιουργούν και ουσιαστικές προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. 

Η σημερινή εκδήλωση έχει πολλά μηνύματα και συμβολισμούς. Το επετειακό Λεύκωμα που παρουσιάζουμε δεν είναι απλά η καταγραφή μιας ιστορίας. Η επιμέλεια και έκδοσή του αποτελούν συμβολή στην ιστορική μνήμη, τη σημασία της οποίας όλοι αντιλαμβανόμαστε.  Συμβάλλει στη μεταλαμπάδευση των αξιών, του οράματος και του πνεύματος του ΓΣΕ Αμμοχώστου στις επόμενες γενιές και στο ταξίδι τους στον χρόνο και στον χώρο. Μέσα από τις σελίδες του, το Λεύκωμα, μας βεβαιώνει ότι ο Γυμναστικός Σύλλογος «Ευαγόρας» Αμμοχώστου εξακολουθεί να είναι πρωτοπόρος, να ζει και να αναπνέει με τις αξίες του αθλητισμού, της κοινωνικής προσφοράς, του πολιτισμού και της εθνικής μας παρακαταθήκης. 

Τα θερμά μου συγχαρητήρια. Είμαστε δίπλα σας, να ενισχύσουμε την προσπάθειά σας και θεωρώ ότι με τη συμβολή της Πολιτείας θα πρέπει ο ΓΣΕ να μπορεί να έχει αθλητές σε  όλη την ελεύθερη Κύπρο. 

Θα κλείσω με μια προσωπική εμπειρία. Όταν η δεύτερή μου κόρη, που είναι αθλήτρια, ενδιαφέρθηκε να εγγραφεί στον ΓΣΕ –ζούμε στη Λευκωσία– δεν υπήρχε αυτή η ευκαιρία και αναγκάστηκε να εγγραφεί στο ΓΣΠ. Με τη συμβολή της Πολιτείας θα πρέπει οι Αμμοχωστιανοί που ζουν στη Λευκωσία να μπορούν να έχουν την ευκαιρία να είναι μέλη του ΓΣΕ. 

(ΡΜ/ΝΖ/ΕΑθ)