Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-06-2018 11:51

Χαιρετισμός Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στην ημερίδα ενημέρωσης του κοινού για υλοποίηση του έργου CYnergy & CyprusGas2EU

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας καλωσορίζω σ’ αυτή την ημερίδα ενημέρωσης του κοινού που συνδιοργανώνει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, υπό την ιδιότητά του ως Φορέας Υλοποίησης του έργου CyprusGas2EU, μαζί με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, τη Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) και τους συνεργαζόμενους φορείς από Κύπρο και Ελλάδα, που υλοποιούν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CYnergy μέχρι το 2020.

Το CYnergy, πρέπει να τονίσω, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα για την Κύπρο, αφού θέτει τα θεμέλια για έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή της ασφάλεια και τη δημιουργία αγοράς φυσικού αερίου. Στο παρόν στάδιο το σύστημα ηλεκτρισμού της Κύπρου είναι απομονωμένο και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται κατά 90% περίπου από συμβατικά καύσιμα, ενώ με τη λειτουργία του CyprusGas2EU θα γίνεται πλέον ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο.

Το έργο αποτελείται από μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, γνωστής ως FSRU, η οποία και θα αγκυροβοληθεί μόνιμα στο λιμάνι Βασιλικού. Το δε υγροποιημένο φυσικό αέριο θα αεριοποιείται και θα μεταφέρεται μέσω αγωγού στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο Βασιλικό.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CYnergy, λοιπόν, εκπονεί ή υποστηρίζει τις τεχνοοικονομικές, εμπορικές και περιβαλλοντικές μελέτες, καθώς και τις μελέτες κόστους-οφέλους για την Κύπρο και την Ελλάδα που απαιτούνται για το έργο αυτό, έχοντας λάβει το 2017 σχετική χρηματοδότηση της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, το έργο CyprusGas2EU, με την υποστήριξη του CYnergy, έχει λάβει σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) της τάξης των 101 εκατομμυρίων ευρώ. Η εν λόγω χρηματοδότηση, που λήφθηκε με Ευρωπαϊκή απόφαση τον Ιανουάριο του 2018, αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής αξίας του έργου, η οποία ανέρχεται σε περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ.

Για να γίνει αυτό κατορθωτό, το Υπουργείο Ενέργειας, ως Φορέας Υλοποίησης του έργου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 347/2013 σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές, κατάφερε από το 2013 να εντάξει το έργο CyprusGas2EU στον Ευρωπαϊκό κατάλογο με τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ). Τα εν λόγω έργα, διευκρινίζω, είναι τα έργα ενέργειας της ΕΕ που έχουν σημαντικά κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, τουλάχιστον σε δύο κράτη μέλη. Στην περίπτωσή μας το έργο αυτό έχει αποδειχθεί από μελέτες του προγράμματος CYnergy ότι θα έχει σημαντικά οφέλη κυρίως για την κυπριακή, αλλά και την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, θα έχει επίσης σημαντικά συναθροιστικά οφέλη σε συνδυασμό με το έργο EastMed Pipeline, τον διασυνοριακό αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το  CyprusGas2EU θα προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από το εξωτερικό και το πρόγραμμα CYnergy θα μελετήσει τις συνέργειες της χρήσης φυσικού αερίου στην Κύπρο τόσο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής όσο και για άλλες χρήσεις. Το CyprusGas2EU είναι έργο ιδιαίτερης εθνικής και γεωπολιτικής σημασίας, καθώς δίνει τη δυνατότητα στην Κύπρο και στην Ελλάδα να συνενώσουν δυνάμεις για τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες, αλλά και να συνενώσουν και στην πράξη τις ενεργειακές και ναυτιλιακές τους αγορές. Συγκεκριμένα, δημιουργείται αρχικά σε επίπεδο μελετών και, αργότερα, σε επίπεδο περιφερειακών νομοθεσιών, ο περιφερειακός διάδρομος Ανατολικής Μεσογείου που καταλήγει στο Αιγαίο. Στον συγκεκριμένο διάδρομο θα υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω πλοίων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ώστε να διασφαλίζεται η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών διαμέσου της ναυτιλίας. Επί της ουσίας, θα μπορούμε, εφόσον απαιτείται, να ανταλλάξουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο μεταξύ των υποδομών στο Βασιλικό στην Κύπρο και στη Ρεβυθούσα στην Ελλάδα.

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο έργο,  με την υποστήριξη πάντα και του προγράμματος CYnergy, είναι, θεωρώ, ιδιαίτερα σημαντική. Επιγραμματικά αναφέρω ότι έχει πραγματοποιηθεί ήδη η επίσημη έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησής του, η οποία και αναμένουμε να ολοκληρωθεί τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα από την απαίτηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, δηλαδή σε ενάμισι έτος αντί σε τριάμισι έτη. Προς τούτο, σημειώνω, έχει συσταθεί το OneStopShop4EnergyPCis στο Υπουργείο μας, με σκοπό το CyprusGas2EU να λειτουργήσει εντός του 2020.

Επιπλέον, Υπουργείο Ενέργειας και Υπουργείο Μεταφορών, έχουν συνεργαστεί για την ετοιμασία των περιβαλλοντικών όρων που αφορούν στην υλοποίηση του έργου, ενώ έχει εξασφαλιστεί και η Ρυθμιστική Απόφαση Διασυνοριακού Επιμερισμού Κόστους Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων Ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου.

Τέλος, τον επόμενο μήνα προχωρούμε, μαζί με τη ΔΕΦΑ, στην ανακοίνωση του διαγωνισμού για την προμήθεια της πλωτής μονάδας και την υλοποίηση όλων των απαραίτητων υποδομών για το CyprusGas2EU και, μέχρι τα τέλη του έτους, θα γίνει και η ανακοίνωση για τον διαγωνισμό για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Κυρίες και κύριοι,

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια τους συνεργάτες μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CYnergy και στη ΔΕΦΑ, καθώς και τους λειτουργούς των Υπουργείων Ενέργειας και Μεταφορών για την άψογη συνεργασία και τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου. Θερμές ευχαριστίες απευθύνω, επίσης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση και τη συνεχή στήριξη που μας παρέχει τα τελευταία χρόνια.

Εύχομαι, τέλος, κάθε επιτυχία στη σημερινή εκδήλωση και σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

(ΓΑ/ΜΓ/ΕΙ)