Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-06-2018 12:20

Χαιρετισμός του ΥΠΠ κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην τελετή απονομής του «Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη», χθες

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην αποψινή τελετή απονομής του «Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία και Θοδόση Πιερίδη», που διοργανώνει και φέτος η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ.

Η απονομή του Βραβείου θεωρείται πλέον ένας καταξιωμένος θεσμός, μέσω του οποίου τιμώνται ξεχωριστές προσωπικότητες για την προσφορά τους στην πολιτιστική ανάπτυξη της Κύπρου. Στα 29 χρόνια καθιέρωσής του τιμήθηκαν μεγάλοι πνευματικοί δημιουργοί, οι οποίοι συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάπτυξη των Γραμμάτων, των Τεχνών και ευρύτερα του πολιτισμού, με το πολύπτυχο και βαθύτατα ανθρωπιστικό έργο τους, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα και μια σημαντική σπουδή αυτοσυνειδησίας και πολιτισμικής αυτογνωσίας. Εξάλλου, μόνο αυτό θα μπορούσε να είναι το πνεύμα ενός θεσμού που φέρει τα ονόματα δύο εκ των σημαντικότερων Κυπρίων λογοτεχνών του 20ού αιώνα, του Τεύκρου Ανθία και του Θοδόση Πιερίδη.

Το Βραβείο για το 2018 απονέμεται εξίσου στους Στέλιο Καυκαρίδη, Αντώνη Κατσαντώνη, καθώς και στο Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας για την αξιόλογη δράση τους, τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στο έργο τους και την πολύπλευρη και πολυσχιδή προσφορά τους στον πολιτισμό και την κοινωνία.

Συγχαίρω τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Στέλιο Καυκαρίδη, έναν σκαπανέα του κυπριακού θεάτρου, σημαντικό δημιουργό και ενεργό πολίτη. Θερμά συγχαρητήρια και στον λαϊκό ποιητή Αντώνη Κατσαντώνη, μία από τις σπουδαιότερες σύγχρονες μορφές της λαϊκής ποίησης της Κύπρου, που με το δημιουργικό του έργο κρατά ζωντανή την ποιητική ντοπιολαλιά. Συγχαίρω, επίσης, το Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, για το σημαντικό έργο της καλλιτεχνικής προσφοράς που επιτελεί εδώ και 38 χρόνια.

Φίλες και φίλοι,

Με αφορμή την αποψινή τελετή απονομής του «Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη», πέρα από το γεγονός ότι μνημονεύονται δύο ξεχωριστοί λογοτέχνες του τόπου μας, με προοδευτικό πνεύμα και έντονη κοινωνική δράση, αναγνωρίζεται και εκτιμάται το έργο δημιουργών και φορέων, που συνθέτουν την εικόνα μιας κοινωνίας που εξελίσσεται πνευματικά και πολιτιστικά.

Τα Γράμματα, οι Τέχνες και ο Πολιτισμός αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού που εμμένει στην ανάγκη δημιουργίας του Υφυπουργείου Πολιτισμού, της αυτόνομης αυτής διοικητικής δομής που θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στον πολιτισμό τις τέχνες και τα γράμματα.

Επιπλέον, θεσμοθετήσαμε την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, για να αποτελέσει το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα του τόπου. Παράλληλα, ενισχύουμε -στη βάση διαφάνειας και μετρήσιμων κριτηρίων- εκατοντάδες φορείς και άτομα για τη διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων στους τομείς της Λογοτεχνίας, των Εικαστικών, της Μουσικής, του Χορού, του Θεάτρου, του Λαϊκού Πολιτισμού και του Κινηματογράφου.

Προχωρήσαμε, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση του Ψηφιοποιημένου Αρχείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για την καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων όλων των ιστορικών περιόδων της Κύπρου.

Εκτός των προαναφερθέντων, έχουν δρομολογηθεί και αρκετές άλλες δράσεις, γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι η επένδυση στα γράμματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό αποτελούν τη σημαντικότερη πρωτοβουλία προς ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τους νέους μας.

Κλείνοντας, συγχαίρω θερμά όχι μόνο τους βραβευθέντες αλλά και όλους τους συμμετέχοντες κι εύχομαι καλή συνέχεια στο δημιουργικό τους έργο.

Τέλος, συγχαίρω την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ για την καθιέρωση του «Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη», αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτής της όμορφης εκδήλωσης, που διαχρονικά προβάλλει την ποιότητα του πολιτισμού μας.

 (ΙΠ)