Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-11-2021 09:27

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας στην εκδήλωση Stroller walk που διοργάνωσε χθες ο Σύνδεσμος Φίλων του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»

 Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στην διοργάνωση stroller walk, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φίλων για το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου». Σήμερα, όλοι μαζί, γονείς και μικρά παιδιά, περπατάμε για να στηρίξουμε και να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι τα Νεογνικά Προληπτικά Προγράμματα που παρέχονται μέσω του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής, είναι προγράμματα που θα δώσουν ένα καλύτερο ξεκίνημα στην ζωή των παιδιών, μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρής επίπτωση στην υγεία τους.

Η προσφορά του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής αποτελεί σημείο αναφοράς στην χώρα μας. Μέσω των τριών ανιχνευτικών προγραμμάτων που προσφέρονται δωρεάν στις εγκυμονούσες μητέρες και στα νεογνά, στοχεύεται η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη των παθήσεων που οδηγούν τα παιδιά σε νοητικές και σωματικές μειονεξίες.

Συγκεκριμένα, τα προληπτικά ανιχνευτικά προγράμματα αφορούν τον προγεννητικό έλεγχο για ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών, όπως το σύνδρομο DOWN, τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου νεογνών για διάγνωση ανωμαλιών του μεταβολισμού και το ανιχνευτικό πρόγραμμα ακοής. Τα Προγράμματα συμβάλλουν στον εντοπισμό και αντιμετώπιση εγκαίρως ενός σημαντικού αριθμού ανωμαλιών, συμβάλλοντας στην διασφάλιση της ποιότητας ζωής των περιστατικών αλλά και των οικογενειών τους, καθώς αν δεν αντιμετωπίζονταν εγκαίρως θα παρουσίαζαν πολλαπλά προβλήματα.

Το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και την ωφέλεια της έγκαιρης ανίχνευσης και γι’ αυτό προωθεί την επέκταση των νεογνικών προγραμμάτων και την παροχή δωρεάν εξέτασης για επιπρόσθετα  νοσήματα. Το πρόγραμμα αυτό, αναμένεται να εξαγγελθεί τον επόμενο χρόνο και θα στηρίζεται στην συνεργασία του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής, του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και του Νοσοκομείου Αρχιεπισκόπου Μακαρείου ΙΙΙ, κέντρα αδιαμφισβήτητής υψηλής εμπειρογνωμοσύνης.

Κυρίες και Κύριοι,

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ το Κέντρο προληπτικής Παιδιατρικής για το αξιόλογο έργο που επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια, παρέχοντας σημαντικά προγράμματα πρόληψης δημόσιας υγείας, έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν όσο το δυνατό καλύτερο ξεκίνημα στην ζωή τους.

 

ικ