Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-08-2024 19:25

Συνάντηση της Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων κας Μαριλένας Ραουνά με Κύπριους ευρωβουλευτές

Η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά πραγματοποίησε συναντήσεις σήμερα, στα γραφεία της Γραμματείας Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με τους Κύπριους ευρωβουλευτές κ. Λουκά Φουρλά, κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα, κ. Γιώργο Γεωργίου, κ. Κώστα Μαυρίδη και κ. Γεάδη Γεάδη. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προετοιμασιών για ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι προετοιμασίες για την Κυπριακή Προεδρία και η στενή συνεργασία με τους Κύπριους ευρωβουλευτές, για σκοπούς της Κυπριακής Προεδρίας και για αποτελεσματική προώθηση του νομοθετικού έργου της ΕΕ κατά τη διάρκειά της.

Η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές για την πορεία των προετοιμασιών για την ανάληψη της Προεδρίας και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην εκπόνηση του Προγράμματος του Τρίο Προεδρίας, μαζί με Πολωνία και Δανία. Επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναδείξει, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ζητήματα όπως η κοινωνική Ευρώπη, η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος –με έμφαση στην εξωτερική του διάσταση–, οι σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τις χώρες του Κόλπου, η θαλάσσια ασφάλεια, η διασυνδεσιμότητα, καθώς και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Σημείωσε επίσης ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, η Κυπριακή Προεδρία θα διαχειριστεί, μεταξύ άλλων, το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Κατά τις συναντήσεις, συζητήθηκε ο σημαντικός ρόλος, αλλά και τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό, η Υφυπουργός ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν επαφές με παράγοντες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντός του φθινόπωρου με στόχο τη διασφάλιση της αποτελεσματικής συνεργασίας κατά την περίοδο της Κυπριακής Προεδρίας.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των Επιτροπών, στις οποίες συμμετέχουν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές.

Η κα Ραουνά υπογράμμισε ότι η ανάληψη της Προεδρίας αποτελεί εθνική αποστολή και ότι η αγαστή συνεργασία με τους Κύπριους ευρωβουλευτές στο πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τόνισε ότι προσβλέπει σε στενή και εποικοδομητική συνεργασία μαζί τους με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την αποτελεσματική προώθηση τόσο του νομοθετικού έργου της Ένωσης κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας όσο και των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Επισήμανε ότι προς τον σκοπό αυτό η στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι καίριας σημασίας.

Κλείνοντας, η Υφυπουργός τόνισε ότι κοινός στόχος όλων είναι μια φιλόδοξη και επιτυχημένη Προεδρία και υπογράμμισε την πρόθεσή της για θεσμοθέτηση τακτικής επικοινωνίας με τους Κύπριους ευρωβουλευτές.

Σημειώνεται ότι ο ευρωβουλευτής κ. Φειδίας Παναγιώτου δεν παρευρέθη στη συνάντηση λόγω δικών του ανειλημμένων υποχρεώσεων.

(ΝΓιαν/ΜΣ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα