Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-11-2021 19:11

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα στα εγκαίνια του Διαβητολογικού Κέντρου, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας

Είμαι στην ευχάριστη θέση να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στα εγκαίνια του Διαβητολογικού Κέντρου, που λειτουργεί στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Ένα κέντρο που θα παρέχει ολιστική αντιμετώπιση σε θέματα διαβήτη, παρέχοντας στον ασθενή την καλύτερη δυνατή φροντίδα που χρειάζεται.

Το Διαβητολογικό Κέντρο Διαβήτη αποτελεί ένα σύγχρονο και εξειδικευμένο κέντρο, που προσφέρει πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση, από καταξιωμένους έμπειρους και εξειδικευμένους ιατρούς στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Λειτουργεί καθημερινά διαβητολογικό ιατρείο παρακολούθησης και εκπαίδευσης ασθενών με διαβήτη, πρωτοδιάγνωστους ή αρρύθμιστους ασθενείς. Επιπρόσθετα λειτουργεί ιατρείο διαβητικού ποδιού και ιατρείο διαβήτη κύησης. Παράλληλα, λειτουργεί καθημερινώς τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας με ασθενείς, δίνοντάς τους συμβουλές για διάφορα θέματα που τους απασχολούν, από εξειδικευμένη νοσηλεύτρια.

Η αυξητική τάση του διαβήτη στις μέρες μας αποτελεί μείζον θέμα δημόσιας υγείας αλλά και μείζον κοινωνικό θέμα αν αναλογιστούμε ότι επηρεάζει όχι μόνο το ίδιο το άτομο αλλά την οικογένειά του και την κοινωνία. Η λειτουργία του κέντρου διαβήτη για κάλυψη των αναγκών των ασθενών της Λάρνακας και της γύρω περιοχής, αποτελεί σημαντική επένδυση για τον ΟΚΥπΥ και θα επιφέρει σημαντικό όφελος τόσο για τον ασθενή, όσο και για την κοινωνία, συμβαδίζοντας με την ασθενοκεντρική βασική αρχή του ΓΕΣΥ.

Η αναγκαιότητα εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης για τον σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί για το Υπουργείο Υγείας προτεραιότητα και εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης, τόσο μέσω της σχολιατρικής υπηρεσίας στα σχολεία, όσο και στην ενημέρωση του γενικού πληθυσμού.

Σημαντικός πυλώνας για την παρακολούθηση του Διαβήτη, αποτελεί η λειτουργία, παράλληλα με το διαβητολογικό κέντρο της Λάρνακας, διαβητολογικών κλινικών, οι οποίες στελεχώνονται με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που έχουν τύχει εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε Πανεπιστημιακές Κλινικές του εξωτερικού, στη βάση των πιο σύγχρονων πρωτοκόλλων, για την σωστή διαχείριση του ατόμου με διαβήτη. Ακολουθείται, παράλληλα, μια ολιστική προσέγγιση με την εμπλοκή πολλών ειδικοτήτων που παρακολουθούν τον ασθενή για αποφυγή των επιπλοκών. 

Επιπρόσθετα η λειτουργία Διαβητολογικών Ιατρείων παρακολούθησης στην Πρωτοβάθμια Ιατρική Φροντίδα, δίνουν την ευκαιρία στους ασθενείς, στα Αγροτικά και Αστικά Κέντρα Υγείας, να εξυπηρετούνται ευκολότερα και να έχουν άμεση πρόσβαση στις Υπηρεσίες που παρέχονται στις κλινικές διαβήτη παγκύπρια.

Παράλληλα λειτουργεί  παιδο – διαβητολογική  κλινική στο Μακαρείο Νοσοκομείο, όπου παρακολουθούνται παιδιά με διαβήτη.

Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη λειτουργία του σύγχρονου κέντρου διαβήτη, που στεγάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα. Και θέλω ιδιαίτερα να συγχαρώ τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών και τη Διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας για τη λειτουργία του Κέντρου, το οποίο προσθέτει ακόμη περισσότερη αξία στις υπηρεσίες που παρέχονται στα κρατικά νοσηλευτήρια του ΟΚΥΠΥ.  Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τον ΟΚΥπΥ για τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και εύχομαι να συνεχίσει να αναβαθμίζει τα κρατικά νοσηλευτήρια, προσφέροντας ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες για τους ασθενείς.

(ΕΧ)