Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-06-2018 09:04

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Εθελοντισμού κ. Γιάννη Γιαννάκη σε συνέντευξη Τύπου για τη διοργάνωση του 6ου Παγκύπριου Προσκοπικού Τζάμπορι, στις 19 Ιουνίου

Σε όλα τα σύγχρονα κράτη οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένων προγραμμάτων και δράσεων αλλά και δρώντας ως σημαντικός βραχίονας του κράτους σε θέματα κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπισης κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Ο Προσκοπισμός στον τόπο μας, ο όποιος βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά,  συνέβαλε στη διαμόρφωση των σωστών αξιών για χιλιάδες παιδιά και νέους. Και για τούτο, είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στην τελετή έναρξης του 6ου Παγκύπριου Τζάμπορι του Σώματος Προσκόπων Κύπρου, στο οποίο συμμετέχουν 500 έφηβοι και έφηβες, και 100 εθελοντές και εθελόντριες βαθμοφόροι.  

Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι και ο Υψηλός Προστάτης του Σώματος Πρόσκοπων της Κύπρου. Και είναι τιμητικό για εμένα, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να είμαι σήμερα μαζί σας, μαζί με εκατοντάδες νέες και νέους, ενεργούς πολίτες και ενεργές πολίτιδες, που εκπροσωπούν ένα σημαντικό κομμάτι της νεολαίας του τόπου μας. Το Τζάμπορι αποτελεί ακόμη μια σημαντική δράση του Προσκοπισμού, με την οποία ενδυναμώνεται η ενεργός συμμέτοχη των νέων: δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον που ενδυναμώνει την ψυχική υγεία των εφήβων, ενισχύει την προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων με νέες γνώσεις και δεξιότητες και ενισχύει τις αντιστάσεις τους αποτελεσματικά κατά της παραβατικότητας  και χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ.

Ο Προσκοπισμός είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια οργάνωση νεολαίας, με προσφορά πέραν των 100 χρόνων. Η διαχρονική αυτή προσφορά, σε συνάρτηση με ένα σύγχρονο παιδαγωγικό σύστημα το οποίο βασίζεται κυρίως στη βιωματική συμμετοχή, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της αυτονομίας των νέων και στην ενθάρρυνση πρωτοβουλιών, οι οποίες βοηθούν σημαντικά στα περαιτέρω βήματα της ζωή τους.

Τα Λυκόπουλα, οι Πρόσκοποι με τις ειδικότητές τους, οι Ανιχνευτές, οι Βαθμοφόροι, οι Έφοροι, οι Σύνδεσμοι Γονέων αλλά και Παλαιοί Πρόσκοποι, είναι εθελοντές οι οποίοι προσφέρουν διά της συμμετοχής τους ανιδιοτελώς, για μια καλύτερη κοινωνία.

Αναγνωρίζοντας τα οφέλη της εθελοντικής προσφοράς, η Πολιτεία, με την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής Κυβέρνησης, λειτούργησε το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με στόχο, για πρώτη φορά, το κράτος να έχει ολοκληρωμένες πολιτικές για την αναβάθμιση του Εθελοντισμού αλλά και τη στήριξη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στον τόπο μας.

Αγαπητοί Πρόσκοποι,

Η Υπόσχεση και Νόμος των Προσκόπων καθορίζουν τις αξίες τις οποίες πρέπει να οπλίσουμε τα παιδιά και τους νέους μας. Αυτά είναι η σημαντικότερη προσφορά του Προσκοπισμού – η επένδυση στο πολυτιμότερο κομμάτι της κοινωνίας μας, που είναι τα παιδιά και η νεολαία μας.

Σας εύχομαι ένα επιτυχημένο Τζάμπορι γεμάτο από περιπέτεια και καλή συνέχεια στο σημαντικό εθελοντικό σας έργο.

(ΜΛ/ΣΧ)