10-12-2021 10:54
Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στο 15ο Επαρχιακό Συνέδριο του Ελεύθερου Εργατικού Κέντρου ΣΕΚ Λευκωσίας - Κερύνειας
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στο 15ο Επαρχιακό Συνέδριο που διοργανώνει το Επαρχιακό Συμβούλιο του Ελεύθερου Εργατικού Κέντρου ΣΕΚ Λευκωσίας - Κερύνειας.
Χαιρετίζω την παρουσία των εκπροσώπων των Εργατικών Κέντρων Ελλάδας, τους οποίους καλωσορίζω στην Κύπρο. Αγαπητοί φίλοι, η εδώ παρουσία σας αποτελεί μια αντανάκλαση της βούλησής σας για παραπέρα σύσφιξη και διεύρυνση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των συντεχνιών των δυο χωρών μας και όχι μόνο.
Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω την εκτίμηση και την ευαρέσκειά μου προς το Επαρχιακό Συμβούλιο Λευκωσίας- Κερύνειας, και γενικότερα προς τη ΣΕΚ. Μια εκτίμηση, που πηγάζει από την πολύχρονη και ουσιαστική προσφορά της ΣΕΚ στα εργασιακά δρώμενα, αλλά και στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας, με αμετάθετο στόχο την κατοχύρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, που στηρίζονται στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κοινωνικού διαλόγου.
Η προσφορά της ΣΕΚ στον αγώνα για επίτευξη καλύτερων και αξιοπρεπέστερων συνθηκών εργασίας, για τη βελτίωση των απολαβών των εργαζομένων, την κοινωνική ασφάλιση και την κατοχύρωση αλληλεγγύης και δημοκρατίας στους χώρους εργασίας, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, είναι και αδιαμφισβήτητη και μακρόχρονη.
Το 15ο Επαρχιακό Συνέδριο σας πραγματοποιείται μέσα σε μια περίοδο κατά την οποία προσπαθούμε να επουλώσουμε τις πληγές που μας κληροδότησε η επέλαση της πανδημίας. Οι συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση επηρέασαν αρνητικά την αγορά εργασίας, ανατρέποντας μια πενταετή πορεία εξαιρετικά θετικής προόδου στον τομέα της απασχόλησης.
H Κυβέρνηση κατόρθωσε με τα έγκαιρα και στοχευμένα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της, αλλά και τις γενναιόδωρες παροχές της να μειώσει σταδιακά το ποσοστό ανεργίας, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία άρχισε να εισέρχεται εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας θετικών οικονομικών προοπτικών. Ήδη το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 104% του ΑΕΠ σε σχέση με 115% το 2020.
Θέλω να συγχαρώ τη ΣΕΚ για την υπεύθυνη στάση που έχει επιδείξει σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά και για τη σημαντική συμβολή της -μαζί με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους-, στη διαμόρφωση της κοινωνικής πολιτικής και της πολιτικής απασχόλησης. Μέσα από αυτή τη συνεργασία έγινε κατορθωτό να μετριαστούν σημαντικά οι επιπτώσεις, σε συνδυασμό με τη στήριξη που η Κυβέρνηση παρείχε σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σε αυτοτελώς εργαζομένους, αλλά και στους ανέργους.
Κύριες και κύριοι,
Τα δεδομένα των δύο τελευταίων χρόνων ανέδειξαν τις δυσκολίες, αλλά συνάμα και τις προκλήσεις που μπορεί να επιφέρει μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και σήμαναν στα κράτη συναγερμό για ανασύνταξη και ανασχεδιασμό των προτεραιοτήτων.
Επόμενος μεγάλος ευρωπαϊκός στόχος η οικοδόμηση ανθεκτικότερων μοντέλων, ώστε ο επηρεασμός της ανάπτυξης και της ευημερίας να περιορίζεται στο ελάχιστο σε ανάλογες κρίσεις.
Προς την κατεύθυνση αυτή, στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα τολμήσω να πω, ότι σε μεγάλο βαθμό κάναμε την κρίση ευκαιρία. Προχωρήσαμε σε εκσυγχρονισμό των πολιτικών μας, προωθήσαμε τα μέγιστα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και εστιάσαμε τις προσπάθειές μας, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση του επιχειρηματικού και οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Νέα στρατηγική για προσέλκυση επιχειρήσεων και επενδύσεων
Πιο συγκεκριμένα, συγκροτήσαμε και έχουμε ήδη παρουσιάσει νέες πολιτικές που αφορούν στη διευκόλυνση υφιστάμενων εταιρειών αλλά και στην προσέλκυση ξένων εταιρειών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.
Τον περασμένο Οκτώβριο, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη νέα στρατηγική μας, με την οποία τροποποιούνται κριτήρια εγγραφής και λειτουργίας Εταιρειών Ξένων Συμφερόντων, μέσα από τη νεοσύστατη Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών (ΜΔΕ), η οποία τίθεται σε ισχύ από τις 02.01.2022 και θα λειτουργεί στο Υπουργείο Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Μέσα από τη νέα αυτή στρατηγική, αναμένεται να επαναδραστηριοποιηθούν αδρανείς θέσεις απασχόλησης αλλά και να δημιουργηθούν επιπρόσθετες θέσεις εργασίας, στη βάση των αναγκών των διαφόρων υπηρεσιών.
Μάλιστα, μια από τις ρυθμίσεις που έχουμε θέσει, και διανοίγει προοπτικές για το ντόπιο εξειδικευμένο και επιστημονικό προσωπικό, είναι η δέσμευση των εταιρειών που προέρχονται από τρίτες χώρες να εργοδοτούν σε ποσοστό 30% του συνολικού προσωπικού τους, Κύπριους ή πολίτες της ΕΕ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών.
Νέα Πολιτική αδειοδότησης
Εξίσου σημαντική μεταρρύθμιση είναι η νέα πολιτική για την πολεοδομική και οικοδομική αδειοδότηση. Η Κυβέρνηση δημιουργεί εκσυγχρονισμένες, απλουστευμένες, αποτελεσματικότερες, διαφανείς και κυρίως ταχύτερες διαδικασίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και των επενδυτών, έτσι ώστε η χώρα μας να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Ήδη στον τομέα της αδειοδότησης, με γνώμονα πρώτιστα το συμφέρον των πολιτών, από την 1η Οκτωβρίου 2020, εφαρμόζουμε μια σημαντική μεταρρυθμιστική παρέμβαση: την παραχώρηση εντός 10 ημερών πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας για οικιστικές αναπτύξεις, μέχρι και διπλοκατοικία. Μέχρι σήμερα με τη νέα διαδικασία επωφελήθηκαν συνολικά 3.700 περίπου αιτητές.
Πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών και το έχουμε ήδη εξαγγείλει είναι από την 1η Ιουνίου 2022 να επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής αυτού του μηχανισμού ταχείας αδειοδότησης σε μεγαλύτερες και πιο σύνθετες αναπτύξεις, ώστε να βοηθήσουμε στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων του κατασκευαστικού και οικοδομικού τομέα.
Το τρίτο και τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της πολιτικής ταχείας αδειοδότησης, είναι ο Νόμος για τη Διευκόλυνση των Στρατηγικών Επενδύσεων, ο οποίος καλύπτει τις λεγόμενες μεγάλες επενδύσεις, άνω των 25 εκατ. ευρώ. Έχουμε ήδη καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής και προσδοκούμε ότι σύντομα θα καταστεί Νόμος του κράτους, ώστε οι επενδυτές να απεγκλωβιστούν από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και κατά μέγιστο εντός 12 μηνών να εξασφαλίζουν όλες τις άδειες.
Σχέδια Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων
Εξαιρετικής σημασίας όμως είναι και η επικαιροποίηση, αλλά κυρίως η παράταση της διάρκειας ισχύος των Πολεοδομικών Κινήτρων μέχρι τέλος του 2022, τα οποία έτυχαν ευρύτατης αποδοχής και αξιοποίησης από πολίτες και επενδυτές, συμβάλλοντας στη νομιμοποίηση μικρών παρατυπιών, στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και βεβαίως στην ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας σε διάφορους τομείς όπως της στεγαστικής αλλά και της τουριστικής βιομηχανίας.
Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,
Είμαστε πεπεισμένοι ότι πολιτικές όπως αυτές, αποτελούν καταλύτη για την ανάπτυξη, για την ενίσχυση της οικονομίας, με συνεισφορά στη διάνοιξη νέων θέσεων εργασίας. Και είναι με αυτές και άλλες πρωτοβουλίες που πετύχαμε να συγκρατήσουμε το ποσοστό της ανεργίας στο 7,5% με καθοδικές τάσεις όταν στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες ο μέσος όρος της ανεργίας είναι ψηλότερος.
Στεγαστικά σχέδια
Πρόσθετα όμως με τις πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων και ανάπτυξης, η Κυβέρνηση δίνει τεράστια έμφαση στην αναγκαιότητα τόνωσης και αναζωογόνησης της υπαίθρου μας με ιδιαίτερη αναφορά στις ορεινές, μειονεκτικές και ακριτικές μας περιοχές.
Ακολουθώντας πιστά τους όρους εντολής και το όραμα της Εθνικής Στρατηγικής για Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων, και παρά τις ιδιάζουσες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, το Υπουργείο Εσωτερικών όχι μόνο δεν μείωσε τα σχετικά κονδύλια της στεγαστικής πολιτικής, αλλά για το 2022 τα τριπλασίασε με ξεκάθαρο στόχο να αντιμετωπίσουμε την αποψίλωση των μειονεκτικών μας περιοχών και να αντιμετωπίσουμε την αστυφιλία.
Από τον περασμένο Μάρτιο μέσω των γενναιόδωρων στεγαστικών μας σχεδίων και των επιδοματικών μας κινήτρων για την ύπαιθρο, μέσα σε εννέα μόλις μήνες χορηγήσαμε 8,4 εκ. σε 216 αιτητές.
Οι στόχοι μας φαίνεται να επιτυγχάνονται, αφού οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και πρόβλεψη.
Τα σχέδια ήδη αναθεωρούνται, και θα επαναπροκηρυχθούν αρχές του 2022 με πρόσθετα βελτιωμένα κίνητρα που θα τα καταστήσουν ακόμα πιο ελκυστικά. Θέλουμε να δούμε τηδεξαμενή των δικαιούχων να μεγαλώνει, τον αριθμό των επιλέξιμων περιοχών να διευρύνεται και τα οικονομικά κίνητρα να αυξάνονται.
Ο τριπλασιασμός των πιστώσεων για το 2022 αποδεικνύει τη στοχοπροσήλωση της Κυβέρνησης για ανάπτυξη και αναζωογόνηση των ορεινών, μειονεκτικών και ακριτικών περιοχών της υπαίθρου μας.
Μετανάστευση
Κυρίες και κύριοι,
Σε αντιδιαστολή με τις θετικές εξελίξεις στον αναπτυξιακό τομέα, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα στον τομέα της μετανάστευσης. Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο ασυνήθη μεταναστευτικά ρεύματα, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, γεγονός που υποχρέωσε τον ΠτΔ να αποταθεί στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας έκτακτη στήριξη και βοήθεια για τη διαχείριση της κρίσης.
Η παράτυπη μετανάστευση είναι ένα σημαντικό ζήτημα που, μεταξύ άλλων, τροφοδοτεί δυστυχώς και το φαινόμενο της παράνομης εργασίας. Η παράνομη εργοδότηση αλλοδαπών, την οποία κάποιοι επιτήδειοι χρησιμοποιούν με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών, οξύνει την ανεργία και στερεί θέσεις εργασίας για το ντόπιο εργατικό δυναμικό.
Η Κύπρος, κυρίες και κύριοι, για πέμπτη συνεχή χρονιά, αποτελεί το κράτος μέλος που δέχεται τον υψηλότερο αριθμό αιτούντων διεθνή προστασία κατ’ αναλογία πληθυσμού, με το ποσοστό των αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας να αντιστοιχεί στο 4,4% του πληθυσμού της Κύπρου.
Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον σε ένα οριακό σημείο και η Κυβέρνηση, καλείται να ελέγξει και να διαχειριστεί τους δυσανάλογους αυτούς αριθμούς. Μόνο για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.856 αιτήσεις, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, ενώ συνολικά μέχρι σήμερα για το 2021 έχουν υποβληθεί περισσότερες από 12.200 αιτήσεις ασύλου, εκ των οποίων το 85% αφορούν πρόσωπα που έχουν περάσει παράτυπα στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, διά μέσου της πράσινης γραμμής. Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία είναι κάτι περισσότερο από εμφανής.
Οι προσπάθειες μας επικεντρώνονται κύρια στην εξέταση των πρόδηλα αβάσιμων αιτήσεων και ήδη από την 01/01/21 που εφαρμόζεται η νέα μεταναστευτική πολιτική επιδώσαμε 12.518 αρνητικές αποφάσεις. Δυστυχώς εκεί που υποφέρουμε μαζί με όλη την Ευρώπη είναι στις επιστροφές. Και είναι γι’ αυτό που πρόσθετα με την προσπάθεια φύλαξης της πράσινης γραμμής, η οποία και θα ενισχυθεί και θα ενδυναμωθεί, στον τομέα των επιστροφών προχωρήσαμε με τη σύναψη συμφωνιών επιστροφής με λεγόμενες ασφαλείς τρίτες χώρες.
Αυτό που θέλω να σας βεβαιώσω είναι ότι, παρά το δύσκολο του εγχειρήματος και παρά το γεγονός ότι αναμένουμε μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΕ στους τομείς αυτούς, προχωρούμε με τις δικές μας δυνάμεις, γιατί πολύ απλά δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή.
Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Προτού κλείσω αγαπητοί, θα ήθελα να αναφερθώ και στις εξελίξεις σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τη ΣΕΚ, η οποία εξ αρχής και διαχρονικά έχει στηρίξει τη φιλοσοφία των νομοσχεδίων για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της μαραθώνιας αυτής πορείας. Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο να υπάρξει απλά μια οποιαδήποτε κατάληξη στη διαδικασία της μεταρρύθμισης. Θεωρούμε όμως πως μεγάλες αποκλίσεις από την κυβερνητική πρόταση, ιδιαίτερα στα θέματα των νέων οντοτήτων που θα προκύψουν ενέχουν κίνδυνους για εκτροπή από το προσδοκούμενο αποτέλεσμα. Ζητούμενο για μας, οι οντότητες που θα προκύψουν να είναι οικονομικά βιώσιμες και διοικητικά αυτοτελείς και να μπορούν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, με τις εξοικονομήσεις να επενδύονται στην ανάπτυξη της ίδιας της τοπικής κοινωνίας.
Ευελπιστούμε πως οι προσπάθειες θα έχουν θετική κατάληξη και ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η συναίνεση για «ποιοτικές» συνθέσεις οντοτήτων, στη βάση των κριτηρίων, που τέθηκαν ώστε να διασφαλίσουμε μια μεταρρύθμιση, όπως την έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες.
Είναι επίσης γεγονός πως ένας από τους κύριους πυλώνες μιας επιτυχημένης μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι και η δημιουργία σύγχρονων και σωστά δομημένων οργανογραμμάτων.
Το δε καθεστώς εργοδότησης, τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά ωφελήματα των εργαζομένων που απασχολούνται στους επηρεαζόμενους από τη μεταρρύθμιση Οργανισμούς, όπως είναι οι Τοπικές Αρχές, τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και Αποχέτευσης και οι Οργανισμοί Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, έχουν διασφαλιστεί με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στον Υπουργό Εσωτερικών, την Ένωση Δήμων Κύπρου και τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, πριν ακόμη τα νομοσχέδια κατατεθούν στη Βουλή τον Μάρτιο του 2020. Η διασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων του προσωπικού, έχει καλυφθεί και μέσω σχετικών προνοιών που έχουν περιληφθεί στα τρία νομοσχέδια της μεταρρύθμισης και ως εκ τούτου στον τομέα αυτό δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα.
Είμαι βέβαιος ότι με την ίδια συναινετική διάθεση που διακατέχει όλους το τελευταίο διάστημα θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους ώστε, να γίνει πράξη αυτή η τεράστια μεταρρυθμιστική προσπάθεια υπέρ των πολιτών. Άλλωστε γι’ αυτό και μόνο τον λόγο συναινέσαμε στη μετάθεση των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αγαπητοί,
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εξαίρετη αυτή διοργάνωση του Επαρχιακού Συνεδρίου του Ελεύθερου Εργατικού Κέντρου ΣΕΚ Λευκωσίας- Κερύνειας, με ιδιαίτερη αναφορά στον καλό φίλο Επαρχιακό Γραμματέα Πάμπο Ιωαννίδη, τον οποίο ευχαριστώ για την πρόσκληση.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σταθερή επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι διαχρονικά η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας και η δημιουργία μίας σύγχρονης αγοράς εργασίας με άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και τις αυξανόμενες προκλήσεις και απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας.
Η αγαστή συνεργασία της Κυβέρνησης με όλους εσάς, τους κοινωνικούς εταίρους, είναι απαραίτητο συστατικό της επίτευξης προόδου και ευημερίας των εργαζομένων, αλλά και της ίδιας της πατρίδας μας.
Σας εύχομαι ένα καλό και εποικοδομητικό συνέδριο.
Καλά Χριστούγεννα με υγεία σε όλους εσάς και στις οικογένειές σας.
(ΕΦυς)
Σχετικά Ανακοινωθέντα