10-12-2021 13:56
Μήνυμα της Επιτρόπου Νομοθεσίας κας Λουΐζας Ζαννέτου για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – 10 Δεκεμβρίου
Κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο με την αρωγή όλων των φορέων της παγκόσμιας κοινότητας. Πριν ακριβώς 73 χρόνια, στον απόηχο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, με ηττημένους τον σωβινισμό και τον αντισημιτισμό, και ενώ τα κράτη απαριθμούσαν ακόμα τις πληγές τους, έγινε αντιληπτή η σημασία ειρηνοποιητικής στόχευσης με τη συμβολή του νεοϊδρυθέντος, τότε, διεθνούς φορέα, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ψηφίστηκε μόλις τρία έτη μετά την ίδρυση του ΟΗΕ και, παρά τη μη νομικά δεσμευτική του φύση, αποτέλεσε το εφαλτήριο για την κατοχύρωση και αναγνώριση των αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως είναι η αξιοπρέπεια και η ισότητα, αποτελώντας έτσι τον θεμέλιο λίθο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης απευθυνόμενο σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, διακήρυξε ότι, το κείμενο αυτό αποτελεί το κοινό ιδανικό στο οποίο πρέπει να κατατείνουν όλοι οι λαοί και όλα τα έθνη ώστε κάθε άτομο και κάθε όργανο της κοινωνίας να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αναπτυχθεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των ελευθεριών αυτών και να εξασφαλιστεί προοδευτικά η παγκόσμια και αποτελεσματική ουσιαστική προστασία τους. Ακολούθησε σειρά νομικά δεσμευτικών κειμένων του ΟΗΕ δηλώνοντας την ανάγκη ενίσχυσης και προσαρμογής στις εξελίξεις.
Σταθμός στην πορεία κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ευρωπαϊκό χώρο, με ισχυρή επιρροή όμως και πέρα από αυτόν, αποτέλεσε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, του κατεξοχήν οργανισμού με καθεστώς ευρωπαϊκής διαδικασίας συνεργασίας και ολοκλήρωσης για την προαγωγή της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Η φιλοδοξία προστασίας των δικαιωμάτων πήρε σάρκα και οστά μέσω της προώθησης της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως η αδιαμφισβήτητα αποτελεσματική εποπτική λειτουργία στην Ευρώπη. Κανένα άλλο δικαστήριο δεν έχει επηρεάσει τόσο σημαντικά την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής νομικής κοινότητας δημιουργώντας νομικά πρότυπα, τα οποία αναγνωρίζονται και εφαρμόζονται σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο.
Το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας έχει το καθήκον, αλλά και την τιμή να παρακολουθεί την εφαρμογή και να ετοιμάζει εκθέσεις για τη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με υποχρεώσεις που απορρέουν από πολυσήμαντα διεθνή συμβατικά κείμενα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπεγράφησαν από την Κύπρο και που έχουν ως στόχο την προαγωγή και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ειδικότερα, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας παρακολουθεί τις ακόλουθες συμβάσεις του ΟΗΕ: το Διεθνές Σύμφωνο για Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (1966), το Διεθνές Σύμφωνο για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (1966), τη Διεθνή Σύμβαση για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Φυλετικής Διάκρισης (1965), τη Σύμβαση για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών (1979), τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989) και τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (1984). Επιπρόσθετα, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας είναι ο υπεύθυνος θεσμός ο οποίος καλείται να συντονίζει τη σύνταξη των εκθέσεων και να παρακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Χάρτη των Περιφερειακών ή Μειονοτικών Γλωσσών (1992), και τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (1995).
Το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, στέκεται αρωγός στην συμβολή όλων των εμπλεκομένων φορέων και θεσμών για την προώθηση και την ουσιαστική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για έτος 2021 είναι αφιερωμένη στην Αρχή της Ισότητας κατά το Άρθρο 1 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα».
«ΙΣΟΤΗΤΑ - Μείωση των ανισοτήτων, προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»: Η φετινή θεματική για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2021.
(ΜΒ/ΕΧΡ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα