22-06-2018 19:28
Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη σε εκδήλωση, με θέμα: «Η προστασία των εθνικών γλωσσών στην Ευρώπη: Η περίπτωση της ελληνικής γλώσσας»
Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την αποψινή εκδήλωση, με θέμα: «Η προστασία των εθνικών γλωσσών στην Ευρώπη: Η περίπτωση της ελληνικής γλώσσας».
Όπως εύστοχα έχει από ιστορικούς και μελετητές καταγραφεί, η γλώσσα, από καταβολής της, υπήρξε για τους αρχαίους Έλληνες θεμελιώδες κριτήριο αυτοπροσδιορισμού, αλλά και ετεροκαθορισμού, ειδοποιό γνώρισμα της έννοιας του έθνους. Εν αντιθέσει με άλλα έθνη και λαούς που αυτοπροσδιορίζονται με βάση τη θρησκεία ή την καθαρότητα του αίματος της φυλής, οι Έλληνες θεωρούσαν πάντοτε το πλέον καθοριστικό στοιχείο της ταυτότητάς τους τη Γλώσσα, τον πολιτισμό τους δηλαδή. Τη Γλώσσα, που αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο της ανθρώπινης έκφρασης, της σκέψης, της γνώσης, του διαλόγου, ένα εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων κατεξοχήν ειρηνοποιό. Έλληνες, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη και τον Ισοκράτη, είναι εκείνοι που ομιλούν την ελληνική γλώσσα και μετέχουν στην ελληνική παιδεία. Η Γλώσσα είναι κατ’ επέκταση ο ίδιός μας ο πολιτισμός. Είναι η συλλογική μας συνείδηση και αυτό που συνιστά ανά τους αιώνες ό,τι ονομάζουμε “ελληνικότητα”, προσδιορίζοντας την καταγωγή και τον κοινό μας “τόπο”.
Η ελληνική γλώσσα αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση, γιατί έχει το εκπληκτικό χάρισμα να διασώζεται ενιαία από τον Όμηρο μέχρι σήμερα. Με αυτήν οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν αξεπέραστα ιστορικά, φιλοσοφικά και λογοτεχνικά κείμενα, που οδήγησαν στη γέννηση των οικουμενικών αξιών της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ειρήνης. Η διαχρονικότητα της πλούσιας πνευματικής μας κληρονομιάς είναι αυτή που συνέβαλε στην επιβίωσή μας ως έθνους, σε πείσμα όσων επιδίωξαν διά μέσου των αιώνων τον αφανισμό μας. Ταυτόχρονα, ο ελληνικός πολιτισμός, που πανθομολογουμένως συνιστά έναν ανεκτίμητο θησαυρό, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας και νοηματοδότησε τον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, ως ο κατεξοχήν χώρος διατύπωσης και ανταλλαγής απόψεων, αλλά και ο χώρος όπου θεσπίζονται γραπτώς οι κανόνες δικαίου, διαπιστώνοντας την ανησυχητική συρρίκνωση της γλώσσας μας, που παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια, εξέδωσε το 2002 το γλωσσικό βοήθημα με τον τίτλο «Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική…» επιδιώκοντας με αυτό να τηρούνται από τους χρήστες βασικοί γλωσσικοί κανόνες.
Φίλες και φίλοι,
Η καλλιέργεια πνεύματος συνύπαρξης, συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών και απόψεων ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, που επιβάλλεται στη σημερινή πραγματικότητα, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στα πολλαπλά προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει στην αποξένωση από τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν ως έθνος ισοπεδώνοντας την ιδιαιτερότητα και την αλήθεια μας.
Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την ευρωβουλευτή της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύη δρα Ελένη Θεοχάρους για την πρωτοβουλία της να διοργανώσει την αποψινή εκδήλωση, καθώς και για την ιδιαίτερη ευαισθησία της για την ελληνική γλώσσα.
_____________
ΜΛ/ΣΧ
Σχετικά Ανακοινωθέντα