Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-06-2018 09:48

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Ιωσηφίνας Αντωνίου στην παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας για τον βαθμό κινδύνου ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στα κορίτσια, στην Κύπρο, χθες

Σας καλωσορίζω στη συνέντευξη Τύπου που σκοπό έχει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας, που διενεργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων ως προς την εκτίμηση του βαθμού κινδύνου ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στα κορίτσια, στην Κύπρο.

Παρόλο που η πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι απομακρυσμένη από την κοινωνία μας καθότι δεν σχετίζεται με τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τη θρησκεία μας, πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία αυτού του ζητήματος και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για τερματισμό του, μέσω της ευαισθητοποίησης και της κατάρτισης των εμπειρογνωμόνων αλλά και της Κοινωνίας των Πολιτών ευρύτερα.

Εκτιμάται ότι 500.000 κορίτσια και γυναίκες που ζουν στην ΕΕ επηρεάζονται από την πρακτική αυτή. Κάθε χρόνο. 180.000 κορίτσια και γυναίκες διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Η πρακτική αυτή αναγνωρίζεται, αλλά και αντιμετωπίζεται πλέον ως μια μορφή έμφυλης βίας κατά των γυναικών, ενώ η ποινικοποίησή της περιλαμβάνεται ρητά στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, την οποία η Κύπρος κύρωσε τον Νοέμβριο 2017.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι στον 21ο αιώνα υπάρχουν στην Κύπρο πολλά κορίτσια που κινδυνεύουν από ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση εφάρμοσε την αρχή της εξωεδαφικότητας. Σύμφωνα με το Άρθρο 233Α  του Ποινικού Κώδικα, δύναται να εκδικάζονται υποθέσεις διάπραξης του εν λόγω αδικήματος από τα κυπριακά δικαστήρια ακόμη και εάν αυτό διαπράχθηκε εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της εξωεδαφικής αρμοδιότητας.

Πέραν όμως του γεγονότος ότι συνιστά μία μορφή βίας κατά των γυναικών και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα της γυναίκας, το σημαντικότερο είναι ότι ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων έχει μόνιμες και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των θυμάτων. Επηρεάζει τη σωματική ακεραιότητα και τη ψυχοκοινωνική κατάσταση των γυναικών βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ενώ  μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων στην Κύπρο εμφανίζεται στις μετανάστριες πρώτης γενιάς, τις πρόσφυγες και τις αιτούσες άσυλο.  Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπήρχαν διαθέσιμα καταγεγραμμένα ποσοτικά ή ποιοτικά στατιστικά δεδομένα σχετικά με τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων από τις πληγείσες κοινότητες στην Κύπρο.  Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η πρακτική αυτή επισυμβαίνει στην Κύπρο, ενώ τα θύματα της πρακτικής  αυτής μεταναστεύουν στη χώρα μας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ωστόσο εφαρμόζει πολιτικές και μέτρα σχετικά με τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε αυτό το ζήτημα, το αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και μελετούμε τρόπους αντιμετώπισής του. Υπάρχουν δράσεις σε θέματα, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η ισότητα των φύλων και η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ έχει τεθεί ένα σταθερό υπόβαθρο για την ανάπτυξη ενός πιο ολοκληρωμένου πολιτικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Η πρωτοβουλία για διενέργεια της έρευνας, της οποίας σήμερα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα, ανήκει στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων, το οποίο και συγχαίρω θερμά. Περιμένουμε να ακούσουμε τα ευρήματά σας με πολλή προσοχή και είμαι βέβαιη ότι θα παρουσιασθούν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.

Κλείνοντας, για άλλη μια φορά, συγχαίρω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της σημερινής ημερίδας, καθώς και για την εκπόνηση της έρευνας.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΛ/ΣΧ)