Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-06-2018 09:57

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους – 26 Ιουνίου

Ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους καθιερώθηκε η 26η Ιουνίου, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έχοντας ως στόχο της την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της χρήσης και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη μάστιγα που αποτελούν τα ναρκωτικά για την κοινωνία, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποτροπή των παιδιών και των νέων από τη χρήση τους. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι: «Ακούστε πρώτα – Ακούγοντας τα παιδιά και τη νεολαία είναι το πρώτο βήμα για να τους βοηθήσετε να μεγαλώσουν υγιείς και ασφαλείς» (Listen First – Listening to children and youth is the first step to help them grow healthy and safe). Δεδομένου ότι τα ναρκωτικά αποτελούν χρόνια και διαρκώς εξελισσόμενη απειλή για τις κοινωνίες μας, με καταστροφικές συνέπειες για τους χρήστες, ιδιαίτερα τους νέους, αλλά και για τις οικογένειές τους, τις κοινότητές τους και το κοινωνικό σύνολο, η θεματική αυτή αποφασίστηκε με στόχο την αύξηση των ενεργειών πρόληψης της χρήσης των ναρκωτικών, η οποία προσανατολίζεται και επενδύει στην ευημερία των παιδιών και της νεολαίας, των οικογενειών τους και των κοινοτήτων τους.  Γενικότερα, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το θέμα, προτάθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση της μείωσης της ζήτησης και της προσφοράς και τον έλεγχο στην πρόσβαση σε ελεγχόμενα φάρμακα, αποτρέποντας παράλληλα την εκτροπή. Επίσης, επιδιώκεται η βελτίωση της στήριξης προς τα κράτη για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών και την αντιμετώπιση των προκλήσεων για την υγεία και την ασφάλεια που συνδέονται με αυτήν.

Οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών με μακρόχρονη εμπειρία, τεχνογνωσία και πολύπλευρη δράση στον τομέα των ναρκωτικών έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην ενημέρωση, πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση. Πρόσθετα, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τις επιβλαβείς επιπτώσεις που έχει ο κοινωνικός αποκλεισμός των ανθρώπων που κάνουν χρήση ναρκωτικών και στην καταπολέμηση των προκαταλήψεων. Αξιοσημείωτη συμβολή στους τομείς αυτούς μπορεί να έχει και ο εθελοντισμός ο οποίος ορίζεται ως το σημαντικότερο εργαλείο πρόληψης, ενίσχυσης της συμμετοχικής δημοκρατίας και καταπολέμησης του αποκλεισμού και των ανισοτήτων. Έρευνες καταδεικνύουν ότι ο εθελοντισμός και η ενεργός συμμετοχή των νέων στα κοινά αποτελεί εργαλείο πρόληψης ενάντια στην παραβατικότητα, στα ναρκωτικά, την αλκοόλη και γενικότερα στην κάθε μορφή εξάρτησης. Μέσα από τον εθελοντισμό αναπτύσσεται μια θετική στάση ζωής στην οποία δεν χωρούν εξαρτήσεις. Η δημιουργική απασχόληση που προσφέρεται μέσα από τον εθελοντισμό και την ενεργό πολιτότητα έχουν ως αποτέλεσμα να κρατηθούν οι νέοι μακριά από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και την οποιαδήποτε εξάρτηση ή εθισμό.

Στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών και γενικότερα στον αγώνα ενάντια στις εξαρτήσεις έχουν όλοι σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν με σκοπό να κερδηθεί αυτή η μεγάλη πρόκληση και να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα αποτρέπουν τους κινδύνους, που θα επιτρέπουν στους νέους μας να ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία, πίστη και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

(ΜΓ/ΣΧ)