Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-02-2022 10:42

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη σε διαδικτυακό διάλογο της ΚΣ ΟΑΣΕ

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, Ειδικός Αντιπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη  (ΚΣ ΟΑΣΕ) για θέματα συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών, συμμετείχε σήμερα σε διαδικτυακό διάλογο που διοργάνωσε η Συνέλευση, με θέμα τη συμβολή των νέων στην ενίσχυση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε παρέμβασή του ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε ότι η ενεργός συμμετοχή των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες συμβάλλει σημαντικά στην οικοδόμηση πιο δημοκρατικών και πιο συμμετοχικών κοινωνιών. Η ενθάρρυνση όμως της συμμετοχής των νέων, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννη, δεν πρέπει να περιορίζεται στην προσέλευσή τους στις κάλπες, όταν διεξάγονται εκλογές ή στη διεκδίκηση πολιτικών αξιωμάτων, αλλά πρέπει να στοχεύει κυρίως στην ουσιαστική συμμετοχή της νεολαίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Ο Κύπριος Ειδικός Αντιπρόσωπος επισήμανε ότι, ενώ η νεολαία σε όλη την περιοχή του ΟΑΣΕ δύναται να αποτελέσει παράγοντα αλλαγής και βελτίωσης, συχνά υποεκπροσωπείται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι εντελώς αποκλεισμένη από τις επίσημες διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Ο κ. Χατζηγιάννη σημείωσε ότι η συσπείρωση των νέων σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ενδυνάμωση της συμμετοχής τους στις δημοκρατικές διαδικασίες και τον θετικό αντίκτυπο αυτής τους της συμμετοχής στην κοινωνία και πρέπει περαιτέρω να ενθαρρυνθεί.

Επισημαίνοντας, τέλος, ότι νέοι ακτιβιστές που δραστηριοποιούνται για την υπεράσπιση δημοκρατικών δικαιωμάτων, υφίστανται συχνά αντίποινα ή εκφοβισμό σε αριθμό χωρών, ο κ. Χατζηγιάννη προειδοποίησε ότι οι δυνατότητες των νέων να ενισχύσουν τη δράση τους υπέρ του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιορίζονται εξαιτίας της συρρίκνωσης του δημοκρατικού χώρου σε συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ.

(ΕΚ)