Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-02-2022 17:03

Δελτίο Τύπου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών συνήλθε σήμερα, Δευτέρα, 21η Φεβρουαρίου 2022, και συζήτησε τα πιο κάτω θέματα:

1.    Ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022.

(Πρόταση νόμου της κ. Αννίτας Δημητρίου, Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων)

(Αρ. Φακ. 23.02.063.008-2022)

Η Επιτροπή, στην παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, διεξήλθε τις διατάξεις της πιο πάνω πρότασης νόμου, η οποία κατατέθηκε στην ολομέλεια του σώματος στις 20 Ιανουαρίου 2022.

Όπως αναφέρθηκε από την Προέδρο της Βουλής, εισηγήτρια της εν λόγω πρότασης νόμου, σκοπός της προτεινόμενης τροποποίησης είναι η αντικατάσταση από τον ορισμό του όρου «γυναίκα» της λέξης «πρόσωπο» -που επί του παρόντος προνοείται στη βασική νομοθεσία- με τη λέξη «κορίτσι», ώστε ο σχετικός ορισμός να συνάδει με τον αντίστοιχο ορισμό που περιλαμβάνεται στον περί Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Κυρωτικό) Νόμο, με τον οποίο η κυπριακή Δημοκρατία έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. 

Η Επιτροπή, αφού άκουσε τις απόψεις των αρμοδίων, αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος σε επόμενη της συνεδρία.   

2.    Τα ποσοστά συμμετοχής γυναικών στη δομή του κράτους σε σχέση με τις βαθμίδες ιεραρχίας.

(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν και Αλεξάνδρας Ατταλίδου)

(Αρ. Φακ. 23.04.038.1100-2021)

Η Επιτροπή, στην παρουσία εμπλεκόμενων φορέων, συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος, το οποίο ενεγράφη με τη διαδικασία του αυτεπαγγέλτου, επικεντρώνοντας την προσοχή της στο ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών στις ανώτατες βαθμίδες ιεραρχίας στα σώματα ασφαλείας.

3.    Ο περί της Θέσπισης Ελαχίστων Προτύπων σχετικά με τα Δικαιώματα, την Υποστήριξη και την Προστασία Θυμάτων της Εγκληματικότητας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021.

(Πρόταση νόμου της κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις)

(Αρ. Φακ. 23.02.062.170-2021)

Η Επιτροπή αποφάσισε να προωθήσει το πιο πάνω σχέδιο νόμου, σε σχέση με το οποίο δεν υποβλήθηκαν τροπολογίες, στην ολομέλεια του σώματος.

Γραμματεία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών

Email: parliamentary-commitees@parliament.cy

 

ΙΚ