Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-01-2018 12:55

ΥΜΕΕ Μάριος Δημητριάδης: Η επιχειρηματικότητα είναι ζωτικής σημασίας για την ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη

«Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ενθαρρύνει και στηρίζει όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας».

Αυτό επεσήμανε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης σε εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το Ινστιτούτο CIIM, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε το Ευρωπαϊκό έργο Interreg – i3 με θέμα «Εκπαίδευση για ιδέες, εφευρέσεις και καινοτομίες για την επιχειρηματικότητα».

Ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στο CIIM για τη συμμετοχή του σε αυτό το ιδιαιτέρως σημαντικό πολυεθνικό ερευνητικό έργο, σημειώνοντας ότι η Κύπρος χρειάζεται να απεγκλωβιστεί άμεσα από τους παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας και να ανοιχθεί σε νέους τομείς που δημιουργούν προστιθέμενη αξία και καινοτομία και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν τα προϊόντα των παραδοσιακών κλάδων. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος, συμπλήρωσε, για επίτευξη της στρατηγικής επιδίωξης της χώρας μας, για την αξιοποίηση του πλούτου και των πόρων της.

Η επιχειρηματικότητα, πρόσθεσε, είναι ζωτικής σημασίας για την ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και αποτελεί το πιο σημαντικό συστατικό του ιδιωτικού τομέα, καθώς δίνει ώθηση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε παράλληλα ότι στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, την οποία διανύουμε, η Κύπρος δεν είναι αδρανής, καθώς πρέπει να υιοθετήσει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και ενέργειες για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού. Το ΥΜΕΕ και η Κυβέρνηση αναπτύσσουν συνεχώς νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βελτιώνουν υφιστάμενες.  Το Συμβούλιο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, πρόσθεσε, έχει εγκρίνει και προωθεί την υλοποίηση έργων ύψους πέραν των 200 εκ. ευρώ για την επόμενη 3ετία.

Επιπρόσθετα, αυτή την περίοδο ετοιμάζεται το νέο σχέδιο δράσης της Ψηφιακής Στρατηγικής για την περίοδο 2018-20. Το Σχέδιο Δράσης θα περιλαμβάνει έργα για την ανάπτυξη των υποδομών, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, τις ψηφιακές δεξιότητες, την ψηφιακή επιχειρηματικότητα, την ασφάλεια καθώς και έργα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μία από τις πιο βασικές προϋποθέσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, τόνισε, είναι η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών και της ευρύτερης δημιουργίας σχετικής ψηφιακής κουλτούρας. «Για αυτό το λόγο το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε συνεργασία με το Κέντρο Παραγωγικότητας, διοργανώνει Εργαστήρια και Προγράμματα Κατάρτισης για την εκμάθηση των συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων» συμπλήρωσε.

Όλα τα εργαστήρια και προγράμματα κατάρτισης, ανέφερε ο κ. Υπουργός, προσφέρονται δωρεάν σε όλες τις πόλεις και απευθύνονται τόσο σε στελέχη επιχειρήσεων όσο και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Μέσα από αυτά τα εργαστήρια και προγράμματα το ευρύ κοινό θα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει της ψηφιακές του δεξιότητες και να εξοικειωθεί με τις υφιστάμενες δημόσιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, οι οποίες εμπλουτίζονται συνεχώς.

Ο κ. Δημητριάδης έκανε επίσης εκτενή αναφορά στον τομέα των τεχνολογιών διαστήματος, τονίζοντας λόγω της γεωγραφικής της θέσης της Κύπρου, που την καθιστά πύλη της Ευρώπης προς τη Μέση Ανατολή και την Ασία, και της γειτνίασής της με χώρες χωρίς αναπτυγμένη υποδομή, οι απαιτήσεις για χρήση και ανάπτυξη εξειδικευμένων εφαρμογών της διαστημικής τεχνολογίας είναι αυξημένες, και μάλιστα σε κρίσιμους για την οικονομία τομείς, όπως η εμπορική ναυτιλία. Η Κύπρος, σημείωσε, μπορεί να αναδειχτεί σε χώρο έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης τεχνολογίας διαστήματος, προσελκύοντας έτσι ξένους οργανισμούς να επενδύσουν στην χώρα. 

Η Κύπρος, επεσήμανε ο κ. Υπουργός, με την υπογραφή τους Συμφωνίας Συνεργαζόμενου Μέλους μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) μπήκε στον διαστημικό χάρτη για την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών για τον τομέα του διαστήματος. Οι κυπριακές επιχειρήσεις, κατέληξε, έχουν πλέον τη δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερα προγράμματα, βελτιώνοντας έτσι την τεχνολογική βάση και την ανταγωνιστικότητά τους και δημιουργώντας θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό.

 

----------------------

 

ΔΚ/ΕΛ/ΕΙ