Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-04-2022 15:10

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας κατά την επίσκεψή του σε υπεραγορά ενόψει της εορτής του Πάσχα

Ενόψει της εορτής του Πάσχα, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής πραγματοποίησε σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, επίσκεψη σε υπεραγορά της Λευκωσίας, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την επάρκεια των αγροτικών προϊόντων καθώς και για την ποιότητα των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά και θα προμηθεύσουν το πασχαλινό τραπέζι. Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της επίσκεψής του, ο Υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα:

«Η προσφορά είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες των ημερών. Τα κυπριακά αμνοερίφια είναι σε προσιτές τιμές και αυτός ήταν και ο λόγος, αν θέλετε, που οδήγησε την κυβέρνηση στο να στηρίξει τους αιγοπροβατοτρόφους. Ενώ είχαμε τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής των αμνοεριφίων, με αυξήσεις στις ζωοτροφές της τάξης του 70%, αυτό το κόστος δεν βλέπουμε να μετακυλύεται σε ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Καδής.«Αυτό τι σημαίνει;», συνέχισε, «σημαίνει ότι ο αιγοποπροβατοτρόφος επωμίζεται όλο αυτό το βάρος των αυξήσεων στις ζωοτροφές. Για αυτό και η Κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να στηρίξει τους αιγοπροβατοτρόφους μας με ένα ποσό της τάξης των €5 εκατομμυρίων, ούτως ώστε να δώσει χρόνο στην αγορά να λειτουργήσει και κατανεμηθεί ισομερώς, θα έλεγα, το κόστος σε όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα. Αλλά σίγουρα πρόβλημα επάρκειας δεν υπάρχει». Ο κ. Καδής σημείωσε πως φέτος υπάρχει  αύξηση της κατανάλωσης των κυπριακών αμνοεριφίων, ιδιαίτερα λόγω της χαμηλής τιμής, αν συγκριθεί με το ελληνικό αμνοερίφιο, το οποίο πωλείται σε υψηλότερες τιμές γι’ αυτό ήταν και περιορισμένη η εισαγωγή φέτος ελληνικών αμνοεριφίων.

Σε σχέση με τις φρουταρίες, ο κ. Καδής είπε ότι παρουσιάζουν ανάλογη εικόνα και ότι δεν έχουν παρουσιαστεί και δεν έχουν καταγραφεί οποιαδήποτε προβλήματα, είτε σε θέματα επάρκειας είτε σε θέματα ποιότητας.

«Επομένως, αυτό που θα έλεγα και θα συμβούλευα τους Κύπριους καταναλωτές είναι προσοχή στις αγορές τους, να αγοράζουν από εγκεκριμένα σημεία πώλησης, είτε κρεατοσκευάσματα είτε φθαρτά, και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, μπορούν να επιλέξουν υψηλής ποιότητας προϊόντα και να έχουν στο πασχαλινό τραπέζι», κατέληξε.

(ΝΓ/IK)