Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-05-2022 13:09

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην άσκηση κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2022» στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Μαχαιρά

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή άσκηση κατάσβεσης μεγάλης δασικής πυρκαγιάς με την επωνυμία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2022», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών. Η Εβδομάδα Προστασίας των Δασών διοργανώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή από το Τμήμα Δασών, με στόχο τη διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των δασών και για την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας τους από τις πυρκαγιές. Η επένδυση στην καλλιέργεια δασικής και περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες και κυρίως στους νέους μας, αποτελεί πρωταρχικό στόχο για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και  Περιβάλλοντος.

Τα δάση, με τον πολυλειτουργικό ρόλο τους, έχουν τεράστια αξία για τη χώρα μας, αφού αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του φυσικού περιβάλλοντος, ενισχύουν την οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και συμβάλλουν στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής. Η προστασία τους από τις πυρκαγιές, αποτελεί ζήτημα ουσιώδους σημασίας και απαιτεί τη συμβολή όλων μας. Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση, μεριμνά για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων πυροπροστασίας και ενισχύει τις αρμόδιες Υπηρεσίες σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και υποδομές, με στόχο την αποτροπή της πρόκλησης δασικών πυρκαγιών και τη μείωση των καταστροφών που προκαλούνται εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας. Πολύ πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πλήρωσης 22 θέσεων Δασικού Λειτουργού, ενώ εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πλήρωσης ακόμη 28 ανάλογων θέσεων. Παράλληλα, έχει ληφθεί πολιτική απόφαση για περαιτέρω ενίσχυση του Τμήματος Δασών, με τη δημιουργία 27 νέων θέσεων Δασικών Υπαλλήλων. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης 111 νέων δασοπυροσβεστών, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των μελών του Δασοπυροσβεστικού Σώματος σε 575. Πέραν της ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό, έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση του Τμήματος Δασών τόσο σε εναέρια, όσο και σε επίγεια μέσα πυρόσβεσης, αφού, μέχρι το 2024, αναμένεται η απόκτηση με ενοικιαγορά δύο επιπρόσθετων πυροσβεστικών αεροσκαφών και η αγορά καινούργιων πυροσβεστικών οχημάτων. Η σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, αναδεικνύεται και από τη συμπερίληψη στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο Πρόγραμμα «Κύπρος το Αύριο» ειδικού σχεδίου για τη δασοπυρόσβεση, με προϋπολογισμό ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ. Βέβαια, παρά τα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, σε καμία  περίπτωση, δεν εφησυχαζόμαστε.  Γνωρίζουμε ότι για ένα τόσο σύνθετο θέμα όπως είναι η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, απαιτούνται συνεχώς νέοι σχεδιασμοί και υλοποίηση νέων μέτρων.

Όσον αφορά ειδικά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, έχοντας ολοκληρώσει τον προγραμματισμό τους και υλοποιώντας έγκαιρα όλα τα επαναλαμβανόμενα μέτρα και δράσεις πρόληψης και ετοιμότητας που εφαρμόζονται. Σε σχέση με το κεφάλαιο της επάρκειας των πτητικών μέσων που διαθέτει η χώρα μας, και παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, θέλω να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για εξασφάλιση των αναγκαίων πρόσθετων μέσων αεροπυρόσβεσης. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η Δημοκρατία θα έχει στη διάθεση της τον απαιτούμενο αριθμό πρωτευόντων πτητικών μέσων, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει.

Κυρίες και Κύριοι,

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών, απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία, αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και  διαρκή συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους. Η άσκηση «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2022» που πραγματοποιείται σήμερα υπό τον συντονισμό του Τμήματος Δασών, δίνει την ευκαιρία για εξακρίβωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων που λαμβάνουν μέρος σε πραγματικά επεισόδια δασικών πυρκαγιών. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν όλα τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης που διαθέτει η Δημοκρατία, αφού στο σενάριο της προβλέπεται και η ενεργοποίηση του σχεδίου «ΙΚΑΡΟΣ 2», όπως και δύο πτητικά μέσα από το Ισραήλ. Εκφράζω τις θερμές μας ευχαριστίες στην Κυβέρνηση του Ισραήλ για τη συνδρομή στην άσκηση και την προθυμία με την οποία αντιμετωπίζει κάθε αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για βοήθεια σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψετε μου να εκφράσω την αναγνώριση και εκτίμηση μου για το σημαντικό έργο που επιτελεί το Τμήμα Δασών και παράλληλα να συγχαρώ τη Διεύθυνση και όλο το προσωπικό του Τμήματος, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν, με σκοπό να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα, όποτε παραστεί ανάγκη. Θέλω να διαβεβαιώσω, ότι, τόσο εγώ προσωπικά όσο και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και η Κυβέρνηση, θα είμαστε πάντοτε δίπλα στο Τμήμα Δασών και θα ενισχύουμε κάθε προσπάθεια για προστασία του δασικού μας πλούτου. 

Θα ήθελα, επίσης, να χαιρετίσω την παρουσία εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων στην πυροπροστασία υπηρεσιών και φορέων του τόπου και να τους καλέσω, για μια ακόμη χρονιά, όπως ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για ετοιμότητα, συντονισμό και αποτελεσματικότητα στο δύσκολο έργο που μας περιμένει και αυτό το καλοκαίρι. Όλοι μαζί να εργασθούμε σκληρά και ακούραστα, αντιμετωπίζοντας κάθε περιστατικό πυρκαγιάς, με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να απευθυνθώ, στην αγγλική γλώσσα, στους εκλεκτούς συνεργάτες και προσκεκλημένους από τα Ηνωμένα Έθνη και τις Βρετανικές Βάσεις.

Honourable guests from the United Nations and the British Sovereign Base Areas, I would like to thank you for attending our event and to express my deepest gratitude for your valuable and continuous cooperation and support, every fire season.

Χαιρετίζω την παρουσία παρατηρητών από την Ιορδανία, τους οποίους καλωσορίζω στην Κύπρο. Με την παρουσία τους στη σημερινή άσκηση, αποδεικνύεται και εμπράκτως η θέληση για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των κρατών μας, με στόχο τη διαχείριση δασικών πυρκαγιών και τη δημιουργία βάσης αεροπυρόσβεσης για την Ανατολική Μεσόγειο,  στην Κύπρο.

Dear honorable friends from Jordan. I welcome you to Cyprus and wish you a pleasant stay. Your presence in today’s firefighting exercise, proves the willingness of our countries for effective cooperation in fire management and for creating an East Mediterranean firefighting hub in Cyprus. Thank you for being with us today and looking forward for the implementation of our common objectives.

Θα ήθελα να χαιρετίσω, επίσης, την παρουσία στη σημερινή εκδήλωση του Πρέσβη της Ιορδανίας στην Κύπρο και του εκπροσώπου του Πρέσβη της Ελλάδας και να τους ευχαριστήσω για τη διαχρονική αγαστή συνεργασία μεταξύ των χωρών μας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και της κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών.

Τέλος, εκφράζω τις πιο θερμές  μου ευχαριστίες προς την Τράπεζα Κύπρου, για τη στήριξη της στη φετινή διαφωτιστική εκστρατεία του Τμήματος Δασών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες στη σημερινή άσκηση και να καλέσω για άλλη μια φορά όλες τις εμπλεκόμενες στην πυροπροστασία κρατικές υπηρεσίες, τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τις εθελοντικές οργανώσεις, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες της χώρας μας, να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τη στενή και συνεχή συνεργασία μας, για να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών και να προστατέψουμε τον ανεκτίμητο φυσικό μας πλούτο. Ιδιαίτερα απευθύνω έκκληση προς όλους τους συμπολίτες μας, για επίδειξη υψηλού επιπέδου ατομικής ευθύνης, ούτως ώστε να μην ξαναζήσουμε τις τραγικές στιγμές του βιώσαμε την περσινή χρονιά. Ας κάνουμε λοιπόν πράξη το σύνθημα «Για να μην ξανασυμβεί» της φετινής εκστρατείας για την Εβδομάδα Προστασίας Δασών.

Σας ευχαριστώ.

_____________ 

Σημ.: Το χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Αντρέας Γρηγορίου.

(ΝΓ/ΣΧ)