Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-06-2022 18:11

Ο βουλευτής κ. Πανίκος Λεωνίδου συμμετείχε σε παγκόσμια εκστρατεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας για καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος

Ο βουλευτής κ. Πανίκος Λεωνίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στη ΔΣΟ, συμμετείχε σε επίσκεψη της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) στη Φλωρεντία, στα πλαίσια παγκόσμιας εκστρατείας της ΔΣΟ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Κατά την επίσκεψή της, η αντιπροσωπία της ΔΣΟ είχε συναντήσεις με πολιτειακές, εκκλησιαστικές και ακαδημαϊκές αρχές της Περιφέρειας της Τοσκάνης. 

Την Τρίτη, 31 Μαΐου, έγινε παρουσίαση πολύγλωσσης έκδοσης της ΔΣΟ, με τίτλο «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», στη Θεολογική Σχολή Κεντρικής Ιταλίας. Στον αφιερωματικό τόμο της ΔΣΟ παρουσιάζονται 37 εμβληματικές εκκλησίες αφιερωμένες στην Αγία Σοφία του Θεού, στις οποίες περιλαμβάνονται ο Καθεδρικός Ναός Αγίας Σοφίας, σημερινό τέμενος Σελιμιέ, στην κατεχόμενη Λευκωσία και το τέμενος της Αγίας Σοφίας στον Μούτταλο Πάφου.

Προηγήθηκε συνάντηση της ηγεσίας της Συνέλευσης με τις πρυτανικές αρχές της Θεολογικής Σχολής της Κεντρικής Ιταλίας, κατά την οποία ο κ. Λεωνίδου επισήμανε ότι η Κύπρος υφίσταται για 48 χρόνια κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, συνεπεία της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Ο κ. Λεωνίδου αναφέρθηκε, εξάλλου, στην ίδρυση της Εκκλησίας της Κύπρου από τον Απόστολο Βαρνάβα, ο οποίος μαζί με τον Απόστολο Παύλο κήρυξαν τον Χριστιανισμό στην Κύπρο το 45 μ.Χ., υπογραμμίζοντας ότι σήμερα στα κατεχόμενα, οι εκκλησίες παραμένουν αλειτούργητες και ότι επιχειρείται συστηματικά και μεθοδικά από το κατοχικό καθεστώς η αποχριστιανοποίηση ιστορικών πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων και ναών.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)