Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-08-2024 13:21

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών της Γερμανικής Bundestag

Ο Προέδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, κ. Άριστος Δαμιανού είχε σήμερα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της αντίστοιχης Επιτροπής στη Γερμανική Bundestag, Δρα. Lars Castellucci, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στην περιοχή.

Κατά τη συνάντηση, σημειώθηκε, εκατέρωθεν, το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας σε όλα τα επίπεδα και επισημάνθηκε ότι η εντατικοποίηση των επαφών και ανταλλαγών στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, έχει συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και στην καλύτερη αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Ο κ. Δαμιανού υπογράμμισε ότι τμήμα του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέχεται παράνομα από την Τουρκία εδώ και πενήντα χρόνια και ότι, η συνεχιζόμενη κατοχή και ως εκ τούτου η μη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που εισέρχονται στη Δημοκρατία από τις κατεχόμενες περιοχές, μέσω της νεκρής ζώνης, συνεπεία της εργαλειοποίησης του ζητήματος από την Τουρκία. Συνεπώς, τόνισε, είναι επάναγκες το όλο θέμα να αντιμετωπιστεί σφαιρικά και ισορροπημένα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις σχετικές ανθρωπιστικές ανάγκες, τις διεθνείς δεσμευτικές υποχρεώσεις της χώρας αλλά και τις δυνατότητες υποδοχής και φιλοξενίας. Ο κ. Δαμιανού ενημέρωσε εξάλλου τον Γερμανό βουλευτή για τη σχετική πρόοδο που έχει επιτύχει η Κύπρος παρά τις προκλήσεις και τα προβλήματα που συνεχώς προκύπτουν. Η εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθιστά δύσκολη την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών του μεταναστευτικού ζητήματος, πρόσθεσε, για να τονίσει πως είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει συλλογικά την ευθύνη των μεταναστευτικών ροών και να διασφαλίσει τον σωστό καταμερισμό του βάρους της ευθύνης των ροών αυτών, στηρίζοντας έτσι αλλά και αποφορτίζοντας τις χώρες της πρώτης γραμμής, όπως είναι η Κύπρος, που δέχονται δυσανάλογη μεταναστευτική πίεση.

Εκφράζοντας κατανόηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ο Δρ.  Castellucci σημείωσε, μεταξύ άλλων, ως πολύ σημαντική την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση στην Κύπρο τόσο σε ότι αφορά στις παράνομες μεταναστευτικές ροές από τα κατεχόμενα όσο και σε σχέση με το ορατό ενδεχόμενο περαιτέρω εισροής αριθμών μεταναστών συνεπεία μιας γενικευμένης κρίσης στην περιοχή, έτσι ώστε να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια και στήριξη προς τις αρχές της Δημοκρατίας για καλύτερη διαχείριση της μεγάλης αυτής πρόκλησης. Είναι σημαντικό σημείωσε, να υπάρξει πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και ισότιμος καταμερισμός του βάρους της ευθύνης των μεταναστευτικών ροών.

Ακολούθως αντηλλάγησαν απόψεις όσον αφορά, μεταξύ άλλων περαιτέρω τρόπους συνεργασίας αλλά και ανάληψης κοινών δράσεων στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, προς αυτή την κατεύθυνση. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα