Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-06-2022 19:59

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης είχε συνάντηση με τον Εισηγητή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ιταλό βουλευτή κ. Piero Fassino με θέμα την Αμμόχωστο

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης είχε σήμερα συνάντηση  με τον Εισηγητή της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα «Έκκληση για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της», Ιταλό βουλευτή κ. Piero Fassino.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε τον Ιταλό Εισηγητή για τις αυξανόμενες  παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ειδικότερη αναφορά στις νέες τουρκικές προκλήσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.  Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το θέμα της επιστροφής στην Αμμόχωστο των νόμιμων κατοίκων της αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και βρίσκεται στο επίκεντρο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που προτείνει η Ελληνοκυπριακή πλευρά, για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος που να οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε την ανάγκη ενεργότερης παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά και την αδιαλλαξία της και να δεσμευτεί πραγματικά σε μια ευρωπαϊκή πορεία.

Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Τουρκία θα μπορούσε ενδεχομένως να συμμετάσχει στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της περιοχής, νοουμένου ότι θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, θα εγκαταλείψει τη διπλωματία των κανονιοφόρων και θα επιδείξει πνεύμα συνεργασίας και καλής γειτονίας.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε, τέλος, ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και λειτουργικότητα του κράτους και να εγγυάται την ασφάλεια και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού στο σύνολό του, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)