Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-06-2022 18:29

Ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου, κατά την Συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιρλανδίας κ. Seán Ó Fearghaíl

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιρλανδίας,

Έντιμοι Υπουργοί,

Εκλεκτά Μέλη του Διπλωματικού Σώματος,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση καλωσορίζω στην Κύπρο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιρλανδίας κ. Seán Ó Fearghaíl και αντιπροσωπία μελών του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου.

Η παρουσία σας, κύριε Πρόεδρε στη χώρα μας, στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας του σώματος, υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας και την κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, προς όφελος των χωρών και των λαών μας.  Οι σχέσεις αυτές διέπονται από αμοιβαίο σεβασμό  και εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες, στα κοινά χαρακτηριστικά Κύπρου και Ιρλανδίας, ως μικρών νησιώτικων κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και σε παράλληλες οδυνηρές εμπειρίες.

Η ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία η Ιρλανδική Προεδρία υποδέχθηκε τη χώρα μας το 2004, έδωσε νέα πνοή και ώθηση στις σχέσεις των χωρών μας. Η άριστη συνεργασία Κύπρου και Ιρλανδίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και η σύμπλευση των χωρών μας αναφορικά με καίρια ζητήματα που απασχολούν την Ένωση και τους Ευρωπαίους πολίτες επεκτείνεται και στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο, αφού ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι γίνεται ολοένα και πιο διακριτός.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Από τη θέση μου, επιθυμώ να εκφράσω ειλικρινείς ευχαριστίες για τη θέση αρχών και τη σταθερή στήριξη της Ιρλανδίας, ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου η χώρα σας είναι μη μόνιμο μέλος για τα έτη 2021-2022, όπως και εντός της ΕΕ στον αγώνα μας προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Αισθανόμαστε επίσης βαθιά ευγνώμονες για τη σημαντική συνεισφορά της χώρας σας στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, από την πρώτη αποστολή της το 1964. Θα ήθελα από το βήμα της Ολομέλειας να αποτίσω φόρο τιμής στους Ιρλανδούς κυανόκρανους που υπηρέτησαν από το 1964 μέχρι και το 2005, όπως και σε αυτούς που υπηρετούν σήμερα στο Αστυνομικό τμήμα της UNFICYP. Ομοίως, θέλω να εκφράσω τη βαθιά εκτίμηση της χώρας μας για τη σημαντική συνεισφορά της Ιρλανδίας στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία σας στο ζήτημα αυτό ως εκ της δικής σας εμπειρίας.

Φίλε κύριε Πρόεδρε, δε θα κουραστούμε να αγωνιζόμαστε για λύση, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, μια λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και θα απαλλάσσει τη χώρα μας από τα κατοχικά στρατεύματα και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις.  Για μία λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας προς όφελος ολόκληρου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων και ιδιαίτερα των νέων μας, που δικαιούνται να προσβλέπουν σε ένα ελπιδοφόρο και βιώσιμο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Δυστυχώς, η τουρκική πλευρά επιδιώκει τη νομιμοποίηση των κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου που συντελέστηκαν στην Κύπρο από την Τουρκία το 1974, τις οδυνηρές συνέπειες των οποίων βιώνουμε για σαράντα οκτώ τόσα χρόνια. Η τουρκική πλευρά εμμένει σε λύση «δύο κρατών», σε «χωριστή κυριαρχία» και σε «ισότιμο διεθνές καθεστώς» ως προαπαιτούμενα για να προσέλθει σε διάλογο. Τέτοιες απαράδεκτες αξιώσεις δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτές και έχουν απορριφθεί ρητά από τη διεθνή κοινότητα.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επιδιώκει τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, αναπτύσσοντας πειρατικές επιδρομές στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας˙ προχωρώντας στο σταδιακό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου προς οικονομική εκμετάλλευση κατά παράβαση των Ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και σε περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των κατεχομένων περιοχών με σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό, ραντάρ  και drones.

Τέτοιες ενέργειες εξυπηρετούν μόνο την Τουρκία εις βάρος της Κύπρου και του λαού της,  Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι αισθάνονται ολοένα και πιο βαρύ το μακρύ χέρι της Τουρκίας σε όλους τους τομείς της ζωής τους στις κατεχόμενες περιοχές.

Εξοχότατε Πρόεδρε,

Οι εικόνες των βομβαρδισμών, των νεκρών και των προσφύγων στην Ουκρανία μάς είναι πολύ οικείες. Συναισθανόμαστε πλήρως τον πόνο, την απελπισία και την αγανάκτηση του Ουκρανικού λαού όντας και μείς θύματα βάναυσης επίθεσης από έναν ισχυρότερο γείτονα. Είχαμε λοιπόν έναν επιπρόσθετο λόγο να σταθούμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Ουκρανικού λαού, πιστοί στις αρχές και στο δίκαιο. Αγκαλιάσαμε τους Ουκρανούς πρόσφυγες που κατέφυγαν στη χώρα μας, παρέχοντάς τους κάθε δυνατή βοήθεια, παρά τις δυσανάλογες πιέσεις που η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται, λόγω της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, μέσω της Πράσινης Γραμμής. 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέδειξε τη ζωτική σημασία της ενότητας και της αλληλεγγύης, αλλά και την επικινδυνότητα της λογικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών έναντι όμοιων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Ο αναθεωρητισμός και η επεκτατικότητα δεν αντιμετωπίζονται άλλοτε με κυρώσεις και άλλοτε με ανοχή ή εξευμενισμό χάριν συμφερόντων. Ζητούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τη διεθνή κοινότητα, να επιδείξουν την ίδια ευαισθησία και αποφασιστικότητα σε σχέση με την Κύπρο και είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να βασιζόμαστε στη στήριξη της Ιρλανδίας ως φίλης χώρας εξ ίσου πιστής στις θέσεις αρχών.

Σας διαβεβαιώ ταυτόχρονα για την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξη της Κύπρου και του Κοινοβουλίου της προς την Ιρλανδία, σε καιρούς εξαιρετικά δύσκολους για τις δύο χώρες αλλά και την Ευρώπη ολόκληρη. Πολλές και σύνθετες οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.  Μία από αυτές είναι ο αντίκτυπος του Brexit. Το ζήτημα της Ιρλανδίας πρέπει επιλυθεί με την πλήρη εφαρμογή του σχετικού Πρωτοκόλλου, ώστε να διαφυλαχθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη χώρα, αφού οι δύο λαοί μας γνωρίζουν πολύ καλά πόσο πολύτιμο και εύθραυστο είναι αυτό το αγαθό.

Κύριε Πρόεδρε,

Παρότι στον χάρτη, οι χώρες μας βρίσκονται πολύ μακριά  η μία από την άλλη, η μία στο βόρειο και η άλλη στο νότιο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  η μεταξύ τους ώσμωση υπήρξε διαρκής και παραγωγική.  Ως δύο νησιώτικοι λαοί, ο Κυπριακός και ο Ιρλανδικός, τους οποίους χωρίζει αλλά και ενώνει η θάλασσα, γνωρίσαμε από πολύ νωρίς στη μακραίωνη ιστορία μας τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρουν οι θαλάσσιες επικοινωνίες και η ναυτιλία.  Είναι σε αυτό το πλαίσιο που καλείστε να τιμήσετε με την παρουσία σας εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα, αργότερα σήμερα.

Στο ίδιο πλαίσιο οι προοπτικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να ισχυροποιηθούν ακόμη περισσότερο σε αρκετά επίπεδα,  όπως στις μεταξύ μας διαβουλεύσεις έχουμε τονίσει, ιδιαίτερα στους τομείς εκπαίδευσης και τουρισμού.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που, ο μεγάλος Ιρλανδός συγγραφέας, James Joyce, εμπνεύστηκε από τον χαρακτήρα του Οδυσσέα για να συγγράψει το ομώνυμο, κλασσικό πλέον στο παγκόσμιο λογοτεχνικό στερέωμα έργο του.  Η θάλασσα, η περιπλάνηση και η επιστροφή στην πατρίδα αποτελούν σημαντικές θεματικές της δημιουργίας, τόσο των Ιρλανδών όσο και των Κύπριων ποιητών και λογοτεχνών .

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Επιτρέψετέ μου ξανά να σας ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία σας και να ευχηθώ τόσο σε σας όσο και στην αντιπροσωπία σας κάθε καλό και επιτυχία στο έργο σας. Ελπίζω ότι είχατε μία ευχάριστη και εποικοδομητική παραμονή στην Κύπρο και είμαι βέβαιη ότι η συνεργασία και οι ανταλλαγές μεταξύ των κοινοβουλίων μας  θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο σε όλα τα επίπεδα, στη βάση των άριστων σχέσεων, που ενώνουν διαχρονικά τους λαούς μας.  Είμαι σίγουρη ότι η επίσκεψή σας αποτελεί την απαρχή μιας πιο ουσιαστικής και εποικοδομητικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Κλείνοντας με αυτές τις ευχές, σας καλώ στο βήμα.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)