Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-06-2022 18:37

O Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είχε συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Κυβέρνησης της Κίνας

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Eιδικό Αντιπρόσωπο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Κυβέρνησης της Κίνας κ. Wu Hongbo, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ευρώπη, με σκοπό την προώθηση των σχέσεων της Κίνας με ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Wu Hongbo διετέλεσε Αναπλ. Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για Οικονομικές και Κοινωνικές Υποθέσεις μεταξύ των ετών 2012-2017. Τον κ. Wu συνόδευε ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο κ. Liu Yantao.  

Κατά τη συνάντηση, σημειώθηκαν οι εξαίρετες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας Κύπρου -Κίνας και εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωσή τους σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού.  

Ο κ. Γεωργιάδης επαναβεβαίωσε τη σταθερή προσήλωση της Κύπρου στην αρχή της «Μίας Κίνας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Η επιθετική πολιτική  και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου και άλλων χωρών στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, υπονομεύουν εν γένει τη δημοκρατία, την πρόοδο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Wu επαναβεβαίωσε τη στάση αρχών της χώρας του στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Σημείωσε επίσης ότι η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διατηρεί αμετάβλητη τη στήριξή της στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο και στην ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

Αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε την αναγκαιότητα η διεθνής πολιτική να διεξάγεται στη βάση αρχών και δη της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών και όχι δια της επιβολής της ισχύος. Η Κύπρος, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές πολιτικές στο ζήτημα της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν ως στόχο την επαναφορά του διεθνούς συστήματος σε συνθήκες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας.

Τέλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας Κύπρου - Κίνας, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων, της ψηφιακής μετάβασης και του πολιτισμού.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)