Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-06-2022 08:48

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου είχε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους της, στο περιθώριο της 15ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης, στο Μονακό

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022, χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μονακό κ. Stephane Valeri, την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου κα Danijela Durović και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Μάλτας κ. Angelo Farrugia, στο περιθώριο της 15ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης, που φιλοξενεί το Κοινοβούλιο του Μονακό, μεταξύ 12 και 14 Ιουνίου 2022.

Κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μονακό κ. Stephane Valeri επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η κοινή βούληση για συνέχιση της συνεργασίας και των επαφών μεταξύ Κύπρου και Μονακό, στη βάση των κοινών αρχών και των ομοιοτήτων των δύο μικρών κρατών. Αναλήφθηκε επίσης κοινή δέσμευση για ανάληψη ενεργειών προς ενδυνάμωση των ανταλλαγών στον τομέα των επενδύσεων και του εμπορείου. Η κα Δημητρίου και ο κ. Valeri εξέφρασαν την κοινή τους βούληση και πρόθεση για περαιτέρω ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, καθώς και για συνέχιση της μεταξύ τους συνεργασίας μέσω της κοινής, ενεργούς τους συμμετοχής στη Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης. Η κα Δημητρίου ευχαρίστησε επίσης τον κ. Valeri για τις προσπάθειές του για προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στο Κοινοβούλιο του Μονακό.

Κατά την συνάντηση με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου η κα Danijela Durović, η κα Δημητρίου εξέφρασε ευχαριστίες για την στήριξη που το Μαυροβούνιο παρέχει στην Κύπρο, σε ότι αφορά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, επισημαίνοντας τις θετικές προοπτικές που η επίλυση του προβλήματος θα επιφέρει για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η κα Durović επαναβεβαίωσε την θέση αρχών του Μαυροβουνίου σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, σημειώνοντας συγκεκριμένα την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Εξάλλου, η κα Δημητρίου σημείωσε ότι η Κύπρος στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου και εξέφρασε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να συνδράμει στις εναρμονιστικές προσπάθειες του Κοινοβουλίου της χώρας.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Μάλτας κ. Angelo Farrugia, η κα Δημητρίου εξέφρασε ευχαριστίες για τη στάση αρχών που η Μάλτα τηρεί σε ότι αφορά στο Κυπριακό πρόβλημα, στάση την οποία επιβεβαίωσε ο κ. Farrugia, επισημαίνοντας ότι η θέση της Μάλτας υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος εκφράζεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εκφράζεται και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο η Μάλτα θα συμμετέχει ως μη μόνιμο Μέλος από τον Ιανουάριο του 2023. Οι δύο Προέδροι εξήραν επίσης το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Μάλτας και εξέφρασαν την κοινή τους βούληση για επέκταση και ενίσχυσή τους στο διακοινοβουλευτικό επίπεδο.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)