Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-06-2022 18:25

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας και στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Συνεδρία ολομέλειας - 16 Ιουνίου 2022 

Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες,

Η αυριανή ημέρα έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, με σκοπό την ανάληψη παγκόσμιας δράσης για την καταπολέμηση του φαινομένου της μετατροπής των εύφορων εδαφών σε ξηρές περιοχές, φαινόμενο το οποίο αποτελεί εντεινόμενη απειλή για τον πλανήτη, με τη χώρα μας να αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης.  Η ερημοποίηση εδαφών παρουσιάζει ραγδαία αύξηση συνεπεία της κλιματικής αλλαγής και της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας, η οποία ενδεχομένως να επιφέρει τρομακτικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του προβλήματος, ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι οργανισμοί προχώρησαν στη θέσπιση μέτρων για την καταπολέμηση της ερημοποίησης και της ξηρασίας με στόχο την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει επικυρώσει από το 1999 με νόμο τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας και συνεχίζει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με τη θέσπιση σχετικής νομοθεσίας, θέτοντας την πρόληψη και αντιμετώπιση της ερημοποίησης ως θέμα άμεσης προτεραιότητας.

Κυρίες και κύριοι,

Στις 20 Ιουνίου τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, που καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 2001, ως ημέρα ευαισθητοποίησης, αλληλεγγύης και αναγνώρισης του δράματος εκατομμυρίων ανθρώπων που εξαναγκάζονται βίαια και με κίνδυνο της ζωής τους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω πολεμικών συγκρούσεων ή πολιτικών διώξεων, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο.  Την ημέρα αυτή αναγνωρίζουμε επίσης τη δύναμη της θέλησης και το κουράγιο όλων των προσφύγων να ξαναστήσουν τη ζωή τους σε έναν ξένο τόπο, αντιμετωπίζοντας αβεβαιότητα για το μέλλον και κάποιες φορές εχθρότητα. 

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πρόσφυγες κάθε εθνικότητας και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεση δράση για λήξη των συρράξεων παγκοσμίως και για απάμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.  Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε στήριξη στον δοκιμαζόμενο λαό και τους πρόσφυγες της Ουκρανίας εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας.  

Ως Κύπριοι κατανοούμε απόλυτα το δράμα και τον πόνο των προσφύγων, ζώντας σε μια πατρίδα όπου εδώ και σαράντα οκτώ χρόνια χιλιάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να βιώνουν την πίκρα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς συνεπεία της βίαιης τουρκικής εισβολής και κατοχής.  Ως εκ τούτου, καταδικάζουμε απερίφραστα την καταπάτηση από την Τουρκία του δικαιώματος επιστροφής όλων των Κυπρίων προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, καθώς και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από όποια χώρα και αν επιχειρείται σε βάρος οποιουδήποτε λαού.  Τιμώντας και στηρίζοντας όλους τους πρόσφυγες του κόσμου, επαναβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ενίσχυσης της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)