Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-06-2022 11:19

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στη διάσκεψη Τύπου για την παραγωγή ανακυκλωμένου σωλήνα άρδευσης από γεωργικά πλαστικά απόβλητα

Σας καλωσορίζω στη σημερινή διάσκεψη Τύπου με θέμα τη διασφάλιση παραγωγής ανακυκλωμένου σωλήνα άρδευσης από γεωργικά πλαστικά απόβλητα, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Η ανακύκλωση γεωργικών πλαστικών αποβλήτων, μέσω του Έργου ReCyfilm, είναι μια πρωτοβουλία της εταιρείας Elysee Irrigation Ltd, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και το Πανεπιστήμιο Frederick.

Η αύξηση της ανακύκλωσης πλαστικών υλών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, όπως οι μεμβράνες εδαφοκάλυψης ή τα θερμοκήπια από πλαστικό, συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αύξηση της ανακύκλωσης των πλαστικών αποβλήτων που παράγονται στην Ευρώπη, σε ποσοστό πέραν του 50%, μέχρι το 2030. Η διαχείριση πλαστικών αποβλήτων γεωργικής προέλευσης αποτελεί μια τεράστια πρόκληση και για τη χώρα μας, αφού, μέσα από μελέτες που έγιναν, με τελευταία αυτή του Πανεπιστημίου Frederick, προκύπτει ότι στην Κύπρο παράγονται γεωργικά πλαστικά απόβλητα χιλίων περίπου τόνων ετησίως.

Πιλοτικές δράσεις του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τη συλλογή και διαχείριση γεωργικών αποβλήτων, κατέδειξαν την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, στο πλαίσιο της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει ετοιμαστεί προσχέδιο Κανονισμών που σύντομα θα προωθηθούν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, σύμφωνα με τους οποίους οι παραγωγοί, δηλαδή όσοι τοποθετούν πλαστικά προϊόντα για γεωργική χρήση στην αγορά, έχουν την υποχρέωση να δημιουργήσουν ατομικά ή συλλογικά συστήματα διαχείρισης, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παράδοσης των παραγόμενων αποβλήτων σε καθορισμένα σημεία συλλογής.

Το Έργο ReCyfilm, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Restart 2016-2020», έρχεται να συμβάλει στην πιο πάνω προσπάθεια, δίνοντας μια εναλλακτική λύση στον τρόπο διαχείρισης και αξιοποίησης ορισμένων πλαστικών γεωργικών αποβλήτων, μετατρέποντάς τα σε χρήσιμα υλικά που, ως πρώτη ύλη, ενσωματώνονται και πάλι στην παραγωγική διαδικασία. Αποτέλεσμα της σχετικής με το Έργο συνεργασίας της εταιρείας Elysee Irrigation Ltd, του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών και του Πανεπιστημίου Frederick, ήταν η δημιουργία ενός νέου προϊόντος, του σωλήνα άρδευσης Recyfilm, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Η τοποθέτηση και χρήση μικρής ποσότητας σωλήνων ReCyfilm έχει ήδη εφαρμοστεί πιλοτικά από το Τμήμα Δασών, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αθαλάσσας, με ενθαρρυντικά, αρχικά, αποτελέσματα.

Φίλες και φίλοι,

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προωθεί πολιτικές για την ορθολογική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, μέσω της νέας Στρατηγικής Διαχείρισης Αποβλήτων και του Προγράμματος Πρόληψης Δημοτικών Αποβλήτων. Στις πολιτικές αυτές περιλαμβάνονται και μέτρα που στοχεύουν στη μείωση και διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων, όπως η διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού, ο ορθολογικός σχεδιασμός και η επαναχρησιμοποίηση, επισκευή και ανακατασκευή των αποβλήτων.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, το Υπουργείο μας στηρίζει πρωτοβουλίες όπως αυτή που παρουσιάζεται σήμερα, για αξιοποίηση των πλαστικών αποβλήτων και μετατροπή τους σε νέα προϊόντα κυκλικής οικονομίας. Από την αρχή σταθήκαμε στο πλευρό της πρωτοβουλίας του ReCyfilm, στηρίζοντας την προώθηση του νέου κυκλικού προϊόντος και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός προτύπου που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ένταξής του στις δημόσιες συμβάσεις, μέσω των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων. Παράλληλα, μέσω των προαναφερθέντων Κανονισμών, διασφαλίζεται η οργανωμένη πλέον συλλογή των πλαστικών αποβλήτων γεωργικής προέλευσης, προς διαχείριση και αξιοποίηση.

Κλείνοντας, επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην εταιρεία Elysee Irrigation Ltd, στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και στο Πανεπιστήμιο Frederick για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία τους, τα αποτελέσματα της οποίας είναι αξιέπαινα και ενθαρρυντικά, με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονομία του τόπου μας. Εύχομαι, στο άμεσο μέλλον, να δημιουργηθούν και άλλα τέτοια καινοτόμα προϊόντα, μέσω παρόμοιων πρωτοβουλιών αξιοποίησης αποβλήτων.


(ΜΒ/ΕΧΡ)