Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-08-2024 20:09

Ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον 37ο Διεθνή Ετήσιο Αγώνα Δρόμου εις μνήμη Νέαρχου Κληρίδη

Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ στον Αγρό, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, στον 37ο Διεθνή Ετήσιο Αγώνα Δρόμου εις μνήμη του Νέαρχου Κληρίδη.

Ο Νέαρχος Κληρίδης, αείμνηστος δάσκαλος, συγγραφέας και λαογράφος, αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία των γραμμάτων και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Γεννηθείς το 1892 στον Αγρό, κατάφερε, παρά τις δυσκολίες και τις δύσκολες συνθήκες στη ζωή του, να εκπληρώσει το όνειρό του να γίνει δάσκαλος –ένα λειτούργημα το οποίο υπηρέτησε με αφοσίωση και κοινωνική δράση μέχρι την αφυπηρέτησή του. Παράλληλα, και, κυρίως μετά τη συνταξιοδότησή του αφιερώθηκε στην έρευνα, τη μελέτη και τη συγγραφή, εκδίδοντας λαογραφικό υλικό που συνέλεγε για δεκαετίες από κάθε γωνιά της Κύπρου, από εκκλησίες, βιβλιοθήκες, από συζητήσεις του με κατοίκους στα καφενεία των χωριών, από δημοτικά τραγούδια, λαϊκά παραμύθια, ήθη και έθιμα, από θρύλους και τοπικές ιστορίες. Το έργο του αποτελεί θησαυρό της κυπριακής λαογραφίας και μυθοπλασίας καθώς και της εκκλησιαστικής παράδοσης και μοναστηριολογίας –ένα πολύτιμο πολιτιστικό απόθεμα που μάς κληροδότησε, χωρίς ο ίδιος να έχει ζητήσει ή αποκτήσει υλική ανταπόδοση. Έζησε λιτά «έχοντας συντροφιά την πέννα που τον επλούτισε πολύ», όπως αναφέρει ο ίδιος.

Ο Νέαρχος Κληρίδης, ως γνήσιος ευπατρίδης, θεωρούσε χρέος και καθήκον του να προσφέρει στον τόπο, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει σε κείμενό του στη μελέτη «Συμβολή στην ιστορία της Πιτσιλιάς»:

Πριν 55 χρόνια, σε μια φτωχική αγροτική καλύβα, ανάμεσα στα αγέραστα βουνά της Πιτσιλιάς, που τριγυρίζουν τον Αγρό, αντίκριζα το φως του γαλανού μας ουρανού, κι ένοιωθα τους πρώτους παλμούς της ζωής. Μεγάλωσα. Οι υλιστικές αντιλήψεις της ζωής δε με τράβηξαν, γιατί βρήκα ασύγκριτα ανώτερες τις πνευματικές και ηθικές της απολαύσεις. Γι’ αυτό δεν έχω υλικό πλούτο να χαρίσω στη γενέτειρά μου. Καθένας χαρίζει ό,τι έχει. Κι’ εγώ χαρίζω στον τόπο μου τις γραμμές του βιβλίου μου αυτού, πιστεύοντας πως μ’ αυτές ξεπληρώνω ένα κάποιο χρέος στον τόπο που μου χάρισε τη ζωή, που μ’ έθρεψε και με μεγάλωσε. Κι’ είναι για μένα γλυκύτατη χαρά κι’ ευχαρίστηση που μπόρεσα να ξεπληρώσω αυτό μου το καθήκον.

Ως Πολιτεία, έχουμε το δικό μας χρέος να αποδίδουμε την αρμόζουσα τιμή σε πνευματικούς ανθρώπους όπως ο Νέαρχος Κληρίδης. Ελάχιστη αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του αποτελεί ο σημερινός αγώνας δρόμου που συνδιοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγρού και το Σωματείο Δρομέων «Περικλής Δημητρίου».

Το Σωματείο «Περικλής Δημητρίου», με 37 χρόνια ζωής υπηρετεί απόλυτα τον στόχο του «ο αθλητισμός στην υπηρεσία του ανθρώπου», ο οποίος στόχος πραγματώνεται από ιδρύσεώς του το 1987 από ερασιτέχνες δρομείς και λάτρεις του αθλητισμού. Το όνομα του Σωματείου αποτελεί ένδειξη τιμής προς τον αξέχαστο μαραθωνοδρόμο Περικλή Δημητρίου, ενός αθλητή που διακρίθηκε για τον ιδεαλισμό, την αθλητική του πορεία, τη φιλανθρωπία και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Ο Περικλής Δημητρίου γεννήθηκε το 1914 στην Καλλέπεια της Πάφου. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, αρχικά με το ποδόσφαιρο. Στη Λευκωσία, όπου εγκαταστάθηκε το 1929, εργάστηκε σε διάφορες δουλειές, κυρίως ως καφετζής, ενώ τα βράδια προπονούνταν μόνος του. Συμμετείχε σε πολλούς αγώνες και σημείωσε σημαντικές διακρίσεις όπως στον διεθνή μαραθώνιο δρόμο του Μονάχου, κατακτώντας τις θέσεις 4η, 2η και 3η, κατά τα έτη 1983, 1984 και 1985, αντίστοιχα, σε ηλικία 69-71 ετών. Εκτός από τον στίβο, ασχολήθηκε με την ποδηλασία, το κολύμπι, την πυγμαχία και την ορειβασία.

Σήμερα, το Σωματείο Δρομέων «Περικλής Δημητρίου» συνεχίζει το έργο του, τιμώντας τη μνήμη του. Ανάμεσα στους στόχους του, η προώθηση του τρεξίματος ως μέσο άθλησης και υγείας, και η διάδοση του αθλητισμού σε ευρύτερο πλαίσιο. Με πολύχρονη παρουσία σε αθλητικά, κοινωνικά και εθνικά γεγονότα, το Σωματείο ενθαρρύνει την άθληση για όλους, διοργανώνοντας αγώνες δρόμου, σεμινάρια και προπονητικά κάμπινγκ, καθώς και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις όπως εκδρομές και χοροεσπερίδες. Συμμετέχει σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες άλλων φορέων και συνεργάζεται στενά με τις αθλητικές αρχές.

Εξάλλου, ο ρόλος των Σωματείων και άλλων συνόλων που έχουν λόγο στα αθλητικά δρώμενα αλλά και ο ρόλος των Τοπικών Αρχών, είναι ζωτικής σημασίας στον στόχο μας για αναβάθμιση και ενδυνάμωση του αθλητισμού αφού συνενώνοντας δυνάμεις μπορούμε να τον επιτύχουμε.

Η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ιεραρχεί τον αθλητισμό ψηλά στις προτεραιότητές της, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του αθλητισμού στη διαπαιδαγώγηση και την ανάπτυξη των νέων. Η σύζευξη αθλητισμού και πολιτισμού, το δίπτυχο μόρφωση-άθληση, αποτελεί και το μήνυμα του σημερινού αγώνα δρόμου εις μνήμη του λόγιου Νέαρχου Κληρίδη για τον οποίο δικαιωματικά είμαστε υπερήφανοι.

Ολοκληρώνοντας, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αγρού και το Σωματείο «Περικλής Δημητρίου» για τη διοργάνωση, καθώς και στους δρομείς που συμμετείχαν.

(ΑΣΠ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα