Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-01-2018 13:07

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην απονομή των βραβείων REACTION Excellence Awards 2018

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχομαι προτάσεις για να χαιρετίσω και να φιλοξενήσω στο Προεδρικό Μέγαρο εκδηλώσεις ανάλογες με αυτή που διοργανώνει σήμερα ο Οργανισμός REACTION Youth for the Prevention, και οι οποίες αναγνωρίζουν την αξία της οικειοθελούς κοινωνικής και φιλοπεριβαλλοντικής δράσης και προσφοράς προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Ως συνέχεια της πλούσιας και άξιας συγχαρητηρίων δραστηριότητας που αναπτύσσει από της δημιουργίας του ο Οργανισμός REACTION με στόχο την πρόοδο και την ευημερία της νεολαίας, αποφάσισε το 2012 την καθιέρωση του θεσμού των REACTION Excellence Awards.

Απόφαση που υπογραμμίζει, πρώτα απ’ όλα, τη συναίσθηση της κοινωνικής υπευθυνότητας που διακρίνει τον Οργανισμό και την προσήλωσή του στην προαγωγή μέσω της αναγνώρισης και της επιβράβευσης, των υψηλών ιδεωδών και των μεγάλων αξιών του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης.

Ο εν λόγω θεσμός πέραν από την αναγνώριση και την εκτίμηση της κοινωνικής ευθύνης που υιοθέτησαν ως φιλοσοφία οι σημερινοί βραβευόμενοι, με αποτέλεσμα τη συνακόλουθη βελτίωση, ενδυνάμωση και ανάπτυξη της Κυπριακής κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας, αποτελεί την ίδια στιγμή ευγενές κίνητρο για ανάπτυξη ανάλογων συμπεριφορών.

Φίλες και φίλοι,

Αυτές ακριβώς τις δράσεις και συμπεριφορές είναι που συγχαίρουμε, επαινούμε και επικροτούμε και εμείς.

Δράσεις και συμπεριφορές, οι οποίες στάθηκαν ο πιο δυνατός και ειλικρινής σύμμαχος, αρωγοί και συμπαραστάτες στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλαμε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας, προκειμένου να καταφέρουμε να διαχειριστούμε τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες κρίσης που ταλάνισαν την πατρίδα μας, αλλά και να κατορθώσουμε να βάλουμε ξανά την πατρίδα μας σε τροχιά ευημερίας.

Η προώθηση της συμμετοχικής δημοκρατίας και η στήριξη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αποτελεί διαρκή στόχο που απορρέει από την ίδια τη φιλοσοφία μας. Πιστεύουμε στον εθελοντισμό και θεωρούμε ότι, εάν του δοθούν τα μέσα και οι δυνατότητες, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να είναι σημαντικά αποτελεσματικότερος από το κράτος, τόσο στην επίλυση προβλημάτων, όσο και στη διαμόρφωση νέων πολιτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκουμε και ενισχύουμε τις δυνατότητες παρέμβασης του πολίτη στη δημόσια διεργασία και προωθούμε μηχανισμούς αξιολόγησης και ελέγχου του κυβερνητικού έργου από τους ίδιους τους πολίτες.

Η θεσμοθέτηση της Ημέρας του Πολίτη και των Άτυπων Δημόσιων Διαβουλεύσεων, η κατάθεση του νομοσχεδίου της «Πρωτοβουλίας των Πολιτών», η πρόταση για καθιέρωση δημόσιων ψηφιακών διαβουλεύσεων, ως επίσης και της δημιουργίας ηλεκτρονικού κέντρου υποβολής παραπόνων, αποσκοπούν ακριβώς στην παρέμβαση του πολίτη στη δημόσια διεργασία, στην ενδυνάμωση της συμμετοχής του στα κοινά, καθώς επίσης και στην ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών.

Πρόσθετα, έχουμε αναπτύξει μία σειρά δράσεων με στόχο τη στήριξη, την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Με τη δημιουργία του Γραφείου και τον διορισμό του Επιτρόπου Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής της Κοινωνίας των Πολιτών στη βάση της Χάρτας της Ενεργούς Πολιτότητας και του Εγγράφου της Κοινωνίας των Πολιτών, τη δημιουργία των πρώτων σπιτιών του εθελοντή, τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Προσφέρω» αλλά και σειρά άλλων δράσεων, στοχεύσαμε και πετύχαμε την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Εθελοντικού Κινήματος, την ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών και ειδικότερα των νέων, σε ζητήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμού και όχι μόνο.

Τους στόχους του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς έρχεται να υπηρετήσει και να προωθήσει και η καθιέρωση των ετήσιων βραβείων για τους εθελοντές εργαζομένους και τον ενεργό πολίτη, που ανακοινώσαμε στις αρχές του Νοεμβρίου.

Μέσα από την επιβράβευση και την έμπρακτη ενθάρρυνση των πρωτοβουλιών και των επιτευγμάτων πολιτών, τα βραβεία αναμένεται να συμβάλουν στην καλλιέργεια της ενεργούς πολιτότητας στην κοινωνία μας, και να αναδείξουν πρόσθετα τις σημαντικές δράσεις του τομέα του εθελοντισμού.

Φίλες και φίλοι,

Το γεγονός ότι στις επιλογές σας για την απονομή των σημερινών βραβείων περιλαμβάνονται φορείς από τον ιδιωτικό αλλά και τον κρατικό τομέα ερμηνεύει τα αποτελέσματα που μπορεί η δημιουργική συλλογική προσπάθεια, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Χαίρομαι γιατί μέσα από τις βραβεύσεις αναγνωρίζονται οι δράσεις και σχεδιασμοί της ίδιας της Κυβέρνησης που υλοποιήθηκαν με τη βοήθεια των στενών συνεργατών μου, άτομα στην πλειοψηφία τους νέοι σε ηλικία, στη βάση της δημιουργίας μιας καλύτερης κοινωνίας, μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, που προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στη βράβευση της Ύπατης Αρμοστείας Αυστραλίας και της Ύπατης Αρμοστείας Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που καταδεικνύει την άψογη συνεργασία και ευαισθησία που επιδεικνύουν για θέματα που αφορούν στην κυπριακή κοινωνία, άλλα και το ότι οι δικοί μας άνθρωποι με τις δράσεις τους δεν λειτουργούν με εσωστρέφεια αλλά ως πολίτες του κόσμου.

Φίλες και φίλοι,


Καταλήγοντας, θα ήθελα θερμά να συγχαρώ τον Οργανισμό REACTION Youth for the Prevention τόσο για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και της καθιέρωσης του θεσμού των βραβείων, όσο και για την πραγματικά, όπως ανέφερα και στην αρχή, αξιέπαινη συνολική του δραστηριότητα, προς όφελος ιδιαίτερα των νέων.

Θα ήθελα, τέλος, να συγχαρώ όλους εσάς για την κοινωνική σας δράση η οποία συμβάλει στην ενίσχυση και του δικού μας έργου.

Εκφράζοντας τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για άλλη μία φορά ότι θα βρισκόμαστε στο πλευρό σας στηρίζοντας και ενισχύοντας τις προσπάθειές σας, οι οποίες έχουν πάντοτε τελικό αποδέκτη τον συνάνθρωπό μας.

Σας ευχαριστώ.
------------------------
ΜΓ/ΕΙ