26-07-2022 23:56
Άρχισαν οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς
Την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), χαιρέτισε, απόψε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Στην ομιλία του, την οποία ανέγνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής των νέων στις εκδηλώσεις που προηγήθηκαν και έπονται του Συνεδρίου, η οποία δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει περηφάνια και αισιοδοξία, αφού είναι σε αυτούς που επενδύουμε προκειμένου να συνεχιστεί η πολυσχιδής δράση και σημαντική προσφορά των μελών της ομογένειας προς την πατρίδα.
Κατά την εναρκτήρια τελετή, ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου καλωσόρισε τους συνέδρους, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’ και η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Ζέττα Μ. Μακρή. Στη συνέχεια προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον Γερουσιαστή – Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ κ. Robert Menendez.
Επιπρόσθετα, την τελετή έναρξης προσφώνησαν ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ κ. Χρίστος Τούτον. Κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και προβλήθηκε αφιέρωμα – φιλμ από τη νέα γενιά της Διασποράς, επ’ ευκαιρία της επετείου 20 χρόνων από την ίδρυση της ΝΕΠΟΜΑΚ. Τέλος, πραγματοποιήθηκε ποιητική αφιέρωση με τίτλο «Της Διασποράς τα Τέκνα» ενώ ακολούθησε δεξίωση την οποία παρέθεσε ο Επίτροπος Προεδρίας.
Καλωσορίζοντας τους συνέδρους, ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε, βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολύπλευρη προσφορά των Κυπριών της Διασποράς σε πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, ειδικά όμως σε θέματα προώθησης των θέσεων μας στο εθνικό θέμα και ενίσχυσης των σχέσεων μας με τις κυβερνήσεις και τα άλλα κέντρα αποφάσεων στις χώρες που διαμένουν, σε μια περίοδο όπου η Τουρκία με τις προκλητικές και παράνομες ενέργειές της δημιουργεί αστάθεια στην περιοχή και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.
Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στην παρουσία σήμερα μεγάλου αριθμού των νέων της Διασποράς μας. «120 νέοι της Διασποράς από πολλές χώρες βρίσκονται μαζί μας για να γιορτάσουμε μαζί τα 20χρονα από την ίδρυση της ΝΕΠΟΜΑΚ» είπε και πρόσθεσε: «Προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα που αφορούν στους νέους αποδήμους μας, τόσο με τα προγράμματα για ενθάρρυνση της ανάμειξης τους στα παροικιακά δρώμενα αλλά και στα πολιτικά δρώμενα των χωρών διαμονής τους, όσο και με τα προγράμματα της πιο συχνής επαφής και γνωριμίας τους με την Κύπρο, δίνοντας έμφαση στην εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας».
Αναφερόμενος στη λειτουργία της Διαδικτυακής Πλατφόρμας Κυπρίων της Διασποράς, ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα πολυεργαλείο που αποβλέπει να εκμηδενίσει τις αποστάσεις και να καταστήσει δυνατή την άμεση επικοινωνία και την ουσιαστική συνεργασία μαζί σας, είναι το μέσο με το οποίο οι Κύπριοι της Διασποράς, ιδιαίτερα εκείνοι της δεύτερης και τρίτης γενεάς, και οι νεότεροι ακόμη, θα μπορούν να έρθουν πιο κοντά στις ρίζες τους αξιοποιώντας τα μέσα που τους προσφέρονται για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την εμβάθυνση των γνώσεων τους σε ό,τι αφορά στην ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας. «Ο άλλος μεγάλος στόχος ασφαλώς τις Διαδικτυακής αυτής Πλατφόρμας είναι και η ποσοτική και ποιοτική καταγραφή των αποδήμων μας» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην Εθνική Στρατηγική, τόνισε ότι βασικός της άξονας είναι η στενή συνεργασία και οι από κοινού δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε με την Ελλάδα και η πολυεπίπεδη συνεργασία που αναπτύσσεται με φίλες χώρες σε θέματα Διασποράς.
Στρατηγικής σημασίας, σημείωσε, είναι η τριμερής συνεργασία που έχουμε μαζί με την Ελλάδα, με Ισραήλ, Αρμενία και Αίγυπτο και η διμερής συνεργασία με Σερβία και Ρουμανία. Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι προγραμματίζεται και νέα τριμερής συνεργία Κύπρου, Ελλάδας, Λιβάνου με την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης τον Σεπτέμβρη.
Ο κ. Φωτίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «48 χρόνια μετά και ακόμα αναζητούμε 785 Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες αγνοούμενούς μας. Σας παρακαλώ να εντατικοποιήσετε τις προσπάθειες σας, στις κυβερνήσεις και τα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων των χωρών διαμονής σας, με την προσδοκία ότι θα δώσουμε απαντήσεις στους συγγενείς που χρόνο με τον χρόνο σβήνουν, χωρίς να γνωρίσουν τι απέγιναν οι αγαπημένοι τους». Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για την επίλυση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος και για αυτό ευθύνεται η κατοχική δύναμη, κατέληξε ο κ. Φωτίου.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι απόδημοι αποτελούν τους σπουδαιότερους πρεσβευτές του πολιτισμού και της ιστορίας μας, των εθνικών μας θέσεων και δικαίων.
Στη συνέχεια, έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την επίλυσή του, υπογραμμίζοντας ότι προσπάθειες αυτές οδήγησαν στην εμπλοκή της ΕΕ με συμβουλευτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, στην για πρώτη φορά κατάθεση χαρτών από την Τουρκοκυπριακή πλευρά για εδαφικές αναπροσαρμογές, στην επίτευξη σημαντικών συγκλίσεων σε όλα τα κεφάλαια εκτός από το κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων, στην καταγραφή από πλευράς Ηνωμένων Εθνών πως το υπό αναφορά κεφάλαιο ήτο καθοριστικής σημασίας και χωρίς την επίτευξη επαρκούς προόδους δεν θα μπορούσε να αναμένεται θετικό αποτέλεσμα στις προσπάθειες λύσης.
Και πρόσθεσε: «Το πλέον σημαντικό, μέσω των πολυμερών διασκέψεων της Γενεύης και του Κραν Μοντανά καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι και θέσαμε την Τουρκία ενώπιον τον ευθυνών και του ρόλου της για την ανάγκη τερματισμού του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. Και αναφερόμενος στο Κραν Μοντανά αυτό που για ακόμη μια φορά βιώσαμε ήταν την επανάληψη των διαχρονικών θέσεων της Τουρκίας για διαιώνιση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και τη μόνιμη παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. Και αυτό αποδεικνύεται με το πλέον ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο τρόπο με τη δημοσίευση των σχετικών πρακτικών που κατέρριψαν το επιχείρημα πως για το ναυάγιο των συνομιλιών ευθύνετο τάχα η Ελληνοκυπριακή πλευρά.
Όσον αφορά την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, αυτή πρέπει να ιδωθεί σε συνάρτηση με τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα αλλά και τον εσχάτως διαχρονικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Ένας αναθεωρητισμός που την οδηγεί, χωρίς τις όποιες επιπτώσεις, και το τονίζω με λύπη αυτό, στην εισβολή στη Συρία και σε παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το Ιράκ, την εμπλοκή στη διένεξη του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, αλλά το εξίσου απαράδεχτο στις απειλές στη βάση ανεδαφικών επιχειρημάτων εναντίον της Ελλάδος.
Μια χώρα που αρνείται τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, που αποστασιοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ αλλά χώρες-μέλη της συμμαχίας επιθυμούν να συνεχίζουν να την προμηθεύουν με στρατιωτικό εξοπλισμό, συνεργάζεται στρατιωτικά με τη Ρωσία ενισχύοντας παράλληλα τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή μέσω της συμφωνίας για την εξαγωγή των Ουκρανικών σιτηρών παρουσιάζεται ως έντιμος διαμεσολαβητής στην κρίση της Ουκρανίας.
Πρόκειται για έναν παραλογισμό που για ακόμη μια φορά καταδεικνύει το άναρχο του διεθνούς συστήματος και το γεγονός πως οι συμπεριφορές των κρατών καθορίζονται δυστυχώς με βάση τα οικονομικά συμφέροντα και όχι όσα ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών υπαγορεύει.
Παρά ταύτα, εμείς επιμένουμε και θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τις θεμελιώδες αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου για την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των μελών του Οργανισμού, την επικράτηση της ειρήνης και ασφάλειας και το σεβασμό στις θεμελιώδεις ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.
Και αυτές τις αρχές αναδεικνύουμε στην αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού είτε αυτές αφορούν τις παραβιάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνης ή αλλοίωση του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου είτε στην πρόσφατη αξίωση που εν τη ουσία επιβεβαιώνει τους πάγιους στόχους της Άγκυρας για λύση δύο κρατών.
Αξιοποιώντας την ιδιότητα μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις συμμαχίες που εδραιώσαμε με χώρες της περιοχής και με τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και χάριν στη δική σας συνδρομή, πετύχαμε την καταδίκη της Τουρκίας από την διεθνή κοινότητα όσον αφορά τις παράνομες ενέργειες της, με την ξεκάθαρη θέση πως οι προτάσεις της για νέα μορφή λύσης αντιβαίνουν στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές.
Την ίδια στιγμή συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που αποδεικνύουν την εποικοδομητική μας στάση για άμεση επανέναρξη του διαλόγου μέσω της κατάθεσης τολμηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και της αποδοχής διορισμού απεσταλμένου ή υψηλόβαθμων στελεχών της Γραμματείας για να δώσουν μια νέα κινητικότητα στις διεργασίες.
Και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε πως δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την κατοχή, με την αποστέρηση των βασικών ελευθεριών που κάθε άνθρωπος θα πρέπει απρόσκοπτα να απολαμβάνει. Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε ότι η επανένωση της πατρίδας μας δεν είναι μόνο προς το συμφέρον του κυπριακού λαού αλλά και προς όφελος ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, αφού μια λύση χωρίς αμφιβολία θα έχει μια πολύ σημαντική αλυσιδωτή επίδραση στην επίτευξη και διατήρηση ενός αναγκαίου περιβάλλοντος σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή μας, ενισχύοντας παράλληλα τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, Ε.Ε.- ΝΑΤΟ αλλά και Ελλάδος-Τουρκίας.
Όπως πολλάκις έχω αναφέρει για μας υπάρχει μόνο μια επιλογή: Η επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που θα οδηγήσει σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος. Μίας λύσης που θα διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της πατρίδος μας, θα σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και η οποία κυρίως θα απαλλάσσει τον τόπο μας από στρατούς κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις υποτέλειας.
Είναι για αυτό το λόγο που έχω καλέσει επανειλημμένα τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να εγκαταλείψουν τις ανέφικτες αξιώσεις που υπηρετούν τις επιδιώξεις της Άγκυρας και να αναλογιστούν τις προοπτικές που προσφέρει η πιθανότητα μιας λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας, θα αποκαθιστά και προστατεύει τα συμφέροντα του κάθε Κύπριου, Ευρωπαίου πολίτη και θα δίδει τη δυνατότητα μόνιμης ειρήνης και σταθερής προοπτικής ανάπτυξης και ευημερίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι οι απόδημοι μας ξέρουν να κρατάνε την πατρίδα καλά φυλαγμένη, ως θησαυρό, μέσα στην καρδιά τους και τόνισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θέτει ως στόχο τη σύσφιγξη και εμβάθυνση των σχέσεων των νέων ομογενών με την Κύπρο, αναγνωρίζοντας τη δημιουργία ουσιαστικών δεσμών ως την καλύτερη επένδυση για το κοινό μας μέλλον. «Παράλληλα, παραμένει προτεραιότητά μας η στήριξη των αποδήμων μας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, δίνοντας έμφαση σε θέματα όπως η αντιστάθμιση των επιπτώσεων της πανδημίας, που δυστυχώς επέφερε ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα στην κυπριακή παροικία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και των συνεπειών του Brexit», πρόσθεσε.
Σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, είπε ότι η εγκληματική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχίζεται και κλιμακώνεται, με την προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων, με την απόπειρα εποικισμού της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, τις απειλές προσάρτησης των κατεχόμενων εδαφών μας και τις συνεχείς και κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. «Ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία απαιτείται ενότητα, συνεχής αγώνας και προσήλωση στον στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από μια δίκαιη λύση, με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των Κυπρίων» ανέφερε και υπογράμμισε ότι «για την επίτευξη του στόχου αυτού χρειάζεται πλήρης συντονισμός ενεργειών για την προώθηση των δικαίων της χώρας μας και τη διεθνοποίηση του κυπριακού προβλήματος. Η κυπριακή διασπορά ενισχύει διαχρονικά τις προσπάθειες αυτές, ασκώντας πίεση στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, έχοντας επιτύχει ουκ ολίγες φορές θετική έκβαση σε θέματα που αφορούν τη χώρα μας».
Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στο κυπριακό πρόβλημα τονίζοντας ότι «48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, βρισκόμαστε ακόμη και σήμερα, Ελλαδίτες και Κύπριοι, εντός και εκτός των συνόρων μας να καταδεικνύουμε την παράνομη και αντίθετη σε κάθε έννοια και αποτύπωση διεθνούς δικαίου, συμπεριφορά της Τουρκίας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή, προκλητική και εξόφθαλμη απαξίωση των διεθνών κανόνων. Στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στεκόμαστε πλήρως και αδιαρρήκτως ενωμένοι, αλληλέγγυοι και ταγμένοι στον κοινό μας σκοπό που δεν είναι άλλος από την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό. Μιας λύσης που θα απορρέει και θα στηρίζεται στην εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Η κα Μακρή υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι 48 χρόνια μετά, τα χιλιάδες θύματα, οι αγνοούμενοι και οι οικογένειές τους ζητούν και αξίζουν δικαίωση στον αγώνα και τη θυσία των Κυπρίων και Ελλαδιτών που υπερασπίστηκαν την εδαφική ακεραιότητα, την ειρήνη, την ελευθερία, τον πολιτισμό.
Στο μήνυμα του ο κ. Robert Menendez αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην τουρκική εισβολή, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία από το 1974 μέχρι σήμερα, συνεχίζει να καταλαμβάνει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κύπρου. «Το status quo στην Κύπρο είναι απαράδεκτο, η τουρκική δραστηριότητα στα Βαρώσια είναι απαράδεκτη, και οι τουρκικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απαράδεκτες», τόνισε. Ο κ. Menendez εξέφρασε την υπερηφάνεια του γιατί ηγήθηκε των προσπαθειών της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, την ετοιμότητά του να σταθεί στο πλευρό της χώρας και την δέσμευσή του για κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και την ασφάλεια ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. «Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει την προκλητικότητα αμέσως», επεσήμανε.
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του Τούρκου ηγέτη στην πρόσφατη συγκέντρωση στην Τεχεράνη με τους ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν, που είναι από τους «χειρότερους βάναυσους μονάρχες του κόσμου», εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να προχωρήσουν στην πώληση μαχητικών F-16 στον Πρόεδρο Ερντογάν. «Η πλήρης άρση των απαρχαιωμένων περιορισμών στις εξαγωγές όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο αποτελεί προτεραιότητα», υπογράμμισε.
Ο κ. Menendez ανέφερε, επίσης, ότι η Κύπρος είναι ένα έθνος που μοιράζεται τις δημοκρατικές αξίες των ΗΠΑ και είπε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για ένα μέλλον που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, θα πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται δίπλα-δίπλα για να είναι ασφαλής η Ανατολική Μεσόγειος και θα πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν τη συνεργασία τους, κτίζοντας δεσμούς.
Σε χαιρετισμό του που διαβάστηκε από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εισηγήσεις της Εκκλησίας για το εθνικό θέμα, σημειώνοντας ότι η πείρα έδειξε ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις δεν εξευμενίζουν τον κατακτητή, ούτε τον οδηγούν σε συμβιβασμό. «Θα πρέπει ως εκ τούτου το πρόβλημα της Κύπρου να τεθεί ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και να αξιώσουμε ανυποχώρητα ό,τι απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και ο ελεύθερος κόσμος – ελεύθερη διακίνηση, ελεύθερη εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας σε όλη την έκταση της πατρίδας μας», είπε. Σε μείζον πρόβλημα, που απειλεί άμεσα την εθνική επιβίωσή μας έχει εξελιχθεί και το μεταναστευτικό, υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εργαστούμε συστηματικά για παρεμπόδιση της εισόδου των λαθρομεταναστών στην Δημοκρατία και την επιστροφή όσων ήδη έχουν εισέλθει στις χώρες προέλευσής τους. Καταλήγοντας, τόνισε τη σημασία που πρέπει να αποδοθεί στην αμυντική μας θωράκιση και την ανάγκη για ανανέωση των οπλικών μας συστημάτων.
Κατά την προσφώνησή του, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση γιατί στάθηκαν δίπλα τους και προσέφεραν πολλά στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετώπισαν σε θέματα εκπαιδευτικά, ενημέρωσης, διαφώτισης, διαβατηρίων, κ.ά. Επίσης, αναφερόμενος σε σημερινή επίσκεψη ομάδας εκπροσώπων των Ομοσπονδιών στην αεροπορική βάση στην Πάφο, εξέφρασε την υπερηφάνεια όλων για το υψηλό επίπεδο και την αποτρεπτική δυνατότητα της Εθνικής Φρουράς. Μιλώντας για το κυπριακό πρόβλημα, επεσήμανε ότι «είναι καιρός οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας να βγουν από την λήθαργο και να αντιληφθούν ότι για το δικό τους συμφέρον θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από την Τουρκία και να συνεργαστούν για την επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης που να εξασφαλίζει μόνιμη ειρήνη και ευημερία, σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα».
Στη δική του προσφώνηση, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ ευχαρίστησε τον Επίτροπο Προεδρίας για τη δημιουργία υπηρεσίας για τους απόδημους.
Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε σε παραλληλισμό της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ευκαιρία να συνεργαστούμε από κοινού και να εισηγηθούμε ένα στρατηγικό, λεπτομερές σχέδιο ως προς τον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού. «Δεδομένης της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, δεδομένων των ενεργειών του κ. Ερντογάν στο Ιράν, δεδομένου ότι στη μόνο στη μία πλευρά υπερισχύουν οι δημοκρατικές αρχές, δεδομένου του γεγονότος ότι οι θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν αναβαθμιστεί και θεωρούνται σοβαροί εταίροι των ΗΠΑ, αυτό είναι η κατάλληλη στιγμή να προτείνουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο λύσης που να αναφέρεται σε θέματα ενέργειας, στην ΑΟΖ, στη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, στην προάσπιση των δημοκρατικών αξιών και του δυτικού κόσμου», τόνισε.
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ κ. Χρίστος Τούτον, προσφωνώντας την τελετή αναφέρθηκε στη δράση της ΝΕΠΟΜΑΚ, η οποία από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα συνδέει τους Κύπριους νέους της Διασποράς με την κληρονομιά και την πολιτιστική τους ταυτότητα, δημιουργεί στενούς και μακράς διαρκείας δεσμούς μεταξύ των μελών σε όλο τον κόσμο και υπερήφανα υποστηρίζει τον λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου στον δίκαιο αγώνα για ένα ελεύθερο, επανενωμένο νησί.
(ΕΚ)