Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-07-2018 09:48

Οδηγίες για ασφαλή σύνδεση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού που φέρει ρευματολήπτη

Το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, ως η αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή των Κανονισμών «Οι περί των βασικών απαιτήσεων που πρέπει να πληρούν καθορισμένες κατηγορίες προϊόντων Νόμοι του 2002 μέχρι 2013 και οι περί των βασικών απαιτήσεων (ηλεκτρολογικός εξοπλισμός χαμηλής τάσης) Κανονισμοί του 2017»και με δεδομένο ότι το θέμα των ρευματοληπτών δε ρυθμίζεται από ευρωπαϊκές οδηγίες ή άλλες ευρωπαϊκές νομοθεσίες που διέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων στο έδαφος της Ένωσης επισημαίνει τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργού Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Κ.Δ.Π. 168/2007, στις εγκαταστάσεις χαμηλής τάσης, οι ρευματοδότες γενικής χρήσης για σύνδεση οικιακών και παρόμοιων ηλεκτρικών συσκευών με ονομαστική ένταση ίση η μικρότερη των 13 Α, να είναι του διαφραγματοφόρου τύπου, τριπολικοί (φάση, ουδέτερος, προσγείωση) και να συνάδουν με το πρότυπο BS 1363.

2. Ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός που προορίζεται για σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο σε τύπο ρευματοδότη που συνάδει με το πρότυπο BS 1363-2 και είναι εφοδιασμένος με εύκαμπτο καλώδιο τροφοδότησης και ρευματολήπτη για οικιακή και παρόμοια χρήση, με ονομαστικό ρεύμα ίσο ή μικρότερο των 13 Α, μπορεί ελεύθερα να διατίθεται στην αγορά.

3. Η χρήση οποιουδήποτε ρευματολήπτη σε συνδυασμό με ρευματοδότη που ανήκει σε άλλο σύστημα, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια προσώπων, κατοικίδιων ζώων, περιουσίας ή και του περιβάλλοντος και ως εκ τούτου, η αρμόδια Αρχή μπορεί να αποτρέψει τη διαθεσιμότητα των προϊόντων στην αγορά δηλ. κάθε προσφορά τους για διανομή, κατανάλωση ή χρήση στο πλαίσιο εμπορικής δραστηριότητας, είτε έναντι αντιτίμου είτε δωρεάν.

Με βάση τα πιο πάνω, εφιστάται η προσοχή των οικονομικών φορέων που εμπλέκονται στην αλυσίδα διάθεσης ηλεκτρολογικού εξοπλισμού στην αγορά, δηλαδή των κατασκευαστών, εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων στην Ένωση, εισαγωγέων και διανομέων, καθώς επίσης και του καταναλωτικού κοινού, δηλαδή των τελικών χρηστών στο ότι, ο οικονομικός φορέας που τον προσφέρει στους καταναλωτές στη Δημοκρατία θα πρέπει να διασφαλίζει ότι, αυτός:

(α) Φέρει τριπολικό ρευματολήπτη τύπου BS 1363-1,

 

Τριπολικός ρευματολήπτης για εξοπλισμό κλάσης Ι & κλάσης ΙΙ

ή 

(β) φέρει ρευματολήπτη που συνάδει με το πρότυπο IEC 60884-1, και νοουμένου ότι, είναι αποδεκτό από τον κατασκευαστή του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, και

  1. μετατροπέα (conversion plug) που συνάδει με σχετικό πρότυπο π.χ. BS 1363-5 ή το BS 5733,

 

Μετατροπέας (conversionplug) για εξοπλισμό κλάσης Ι & κλάσης ΙΙ

ή

  1. προσαρμογέα (adaptor) που συνάδει με σχετικό πρότυπο π.χ. BS 1363-3.

Προσαρμογέας (adaptor) για εξοπλισμό κλάσης Ι

Από τα δύο πιο πάνω είδη, συστήνεται η χρήση μετατροπέα (conversionplug) αφού θεωρείται πιο αξιόπιστος επειδή εφαρμόζει και βιδώνει μόνιμα πάνω στο ρευματολήπτη του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

Σημειώνεται ότι, όταν η χρήση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού είναι περιστασιακή και μικρής διάρκειας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο ταξιδιωτικός προσαρμογέας (travel adaptor) ο οποίος να περιλαμβάνει τριπολικό ρευματολήπτη τύπου BS 1363-1, που συνάδει με σχετικό πρότυπο π.χ. BS 8546.

Ταξιδιωτικός προσαρμογέας (traveladaptor)

 Επισημαίνεται ότι ο τριπολικός ρευματολήπτης, μετατροπέας και προσαρμογέας, που αναφέρονται στις παραγράφους αρ. (α), (β) i και (β) ii θα πρέπει να:

  1. Φέρουν σήμανση στην οποία να αναγράφεται το πρότυπο που συνάδουν π.χ. BS 1363 ή BS 5733 ή BS 8546.
  2. Περιλαμβάνουν φυσίγγιο (fuse link) τύπου BS 1362 με ονομαστικό ρεύμα π.χ. 3 ή 13 Α σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  3. Περιλαμβάνουν επαφή γείωσης στην περίπτωση που προορίζονται να προσαρμοστούν σε εξοπλισμό που περιλαμβάνει προστατευτικό αγωγό γείωσης, δηλαδή εξοπλισμός κλάσης Ι.
  4. Είναι εφοδιασμένοι με μονωτικά χιτώνια τόσο οι ακίδες της φάσης όσο και του ουδετέρου τους.
  5. Φέρουν διαφράγματα (shutters) που να προστατεύουν την πρόσβαση σε αγώγιμα μέρη, όπου εφαρμόζεται.

Οι ξυριστικές μηχανές και οδοντόβουρτσες οι οποίες δεν περιλαμβάνουν προστατευτικό αγωγό γείωσης, δηλαδή είναι εξοπλισμός κλάσης ΙΙ, μπορούν να φέρουν διπολικό ρευματολήπτη που να συνάδει με το πρότυπο BS 4573 ή και το EN 50075, όταν αυτές ηλεκτροδοτούνται μόνο με ειδικό ρευματοδότη ο οποίος είναι κατασκευασμένος για το σκοπό αυτό.

  

Διπολικός ρευματολήπτης για εξοπλισμό κλάσης ΙΙ που συνάδει με το πρότυπο BS 4573

 

Διπολικός ρευματολήπτης για εξοπλισμό κλάσης ΙΙ που συνάδει με το πρότυπο EN 50075 

                

Ειδικός τύπος ρευματοδότη για ξυριστικές μηχανές


Ειδικός τύπος ρευματοδότη για ξυριστικές μηχανές και οδοντόβουρτες

Κατά συνέπεια, σε σχέση με τις απαιτήσεις των ρευματοληπτών ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, οι οικονομικοί φορείς οφείλουν να ενεργούν με τη δέουσα προσοχή όταν καθιστούν διαθέσιμο ηλεκτρολογικό εξοπλισμό στους καταναλωτές ενώ οι καταναλωτές προτρέπονται να ελέγχουν τον εξοπλισμό πριν από την αγορά του.

Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορούν να ζητηθούν από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών στο τηλέφωνο 22800522.

(ΑΧ/ΕΙ)