24-02-2025 19:40
Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο
Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου Δρ. Hanafy Gebaly. Η Πρόεδρος της Βουλής ηγείται κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας, αποτελούμενης από τους βουλευτές κ. Γιώργο Κάρουλλα, Χρίστο Χριστοφίδη και Παύλο Μυλωνά. Την αντιπροσωπία συνοδεύουν η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο κ. Πόλυ Ιωάννου και η Γενική Διευθύντρια της Βουλής κ. Τασούλα Ιερωνυμίδου.
Την κ. Δημητρίου υποδέχθηκε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου ο Πρόεδρος του Σώματος Δρ. Gebaly. Κατά τη συνάντηση των δύο Προέδρων, υπογραμμίστηκαν οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, στη βάση κοινών αρχών και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και τονίστηκε η πρόσθετη αξία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας προς αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων και προώθηση του κοινού οράματος για επικράτηση συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην πολυτάραχη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος, ηγέτιδα χώρα στον Αραβικό κόσμο, αποτελεί σημαντικό στρατηγικό εταίρο για την Κύπρο. Από την πλευρά της η Κύπρος, ως το εγγύτερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, ανέφερε η κ. Δημητρίου, επιδιώκει να διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας και γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών της περιοχής. Στο πλαίσιο δε αυτό, διαβεβαίωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ενισχύει τη φωνή της Αιγύπτου στην ΕΕ.
Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για τη συνεπή στάση αρχών και τη σταθερή στήριξη της Αιγύπτου όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες επίλυσής του, υπογραμμίζοντας ότι μετά από πενήντα χρόνια κατοχής, είναι αναγκαίο η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα έχει όφελος και για την ίδια και την ευρύτερη περιοχή. Τόνισε δε την προσήλωση της πλευράς μας στο στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων προς επίτευξη συνολικής λύσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Παράλληλα, υπογράμμισε τη συνεπή θέση της Κύπρου υπέρ της επίλυσης του Μεσανατολικού ζητήματος στη βάση των δύο κρατών.
Ο Δρ. Gebaly επαναβεβαίωσε τη σταθερή θέση αρχών και της Αιγύπτου όσον αφορά στο Κυπριακό, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δεν αποδέχεται οιαδήποτε νομιμοποίηση της κατοχής.
Κατά τη συνάντηση, τονίστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων σε όλα τα επίπεδα προς όφελος των δύο χωρών και φίλων λαών. Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο Πρόεδροι υπέγραψαν αναθεωρημένο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, στο οποίο εκφράζουν την κοινή τους βούληση για θεσμοθέτηση πολυεπίπεδης συνεργασίας, αναδεικνύοντας την πρόσθετη αξία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας για την προώθηση αμοιβαία επωφελών στόχων. Στη συνέχεια, οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις στον Τύπο. Ακολούθως, η κ. Δημητρίου και η αντιπροσωπία παρακολούθησαν μέρος της συνεδρίας της ολομέλειας, κατά την οποία ο Δρ. Gebaly χαιρέτισε την παρουσία τους.
Η Πρόεδρος της Βουλής και η αντιπροσωπία είχαν επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Αιγύπτου κ. Abdel Wahab Abdel Raseq. Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι η παρούσα επίσκεψη αποτελεί ευκαιρία επαναβεβαίωσης των αδελφικών σχέσεων που συνδέουν τις δύο χώρες και της συνταύτισής τους σε ζητήματα αρχών. Η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, χωρίς οιεσδήποτε εξαιρέσεις, αποτελεί τη μόνη δυνατή οδό, τόνισε η κ. Δημητρίου, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος επενδύει πολλά στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Αιγύπτου, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, προς αποκλιμάκωση της έντασης. Χαιρέτισε, συναφώς, τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Αιγύπτου στο ζήτημα της Γάζας.
Ο Πρόεδρος της Γερουσίας της Αιγύπτου εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη που παρέχει η Κύπρος στην Αίγυπτο εντός της ΕΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Κύπρος έχει πάντα ως πυξίδα της τη διεθνή νομιμότητα, τόσο όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα όσο και σε όλα τα άλλα ζητήματα και υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο των κοινοβουλίων στην κατίσχυση των αρχών έναντι του δικαίου του ισχυρού. Ο κ. Raseq υπογράμμισε το εξαίρετο επίπεδο σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου, η σημασία του οποίου, όπως επισήμανε, αναγνωρίζεται ευρύτερα. Σημείωσε δε την ύπαρξη δυνατοτήτων για περαιτέρω διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, με την κ. Δημητρίου να επισημαίνει τη σημασία και του τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
Η Πρόεδρος της Βουλής και η αντιπροσωπία είχαν, τέλος, συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ. Ahmed Aboul Gheit. Η κ. Δημητρίου εξήρε τον ηγετικό ρόλο της Αιγύπτου στις προσπάθειες για επίλυση περιφερειακών ζητημάτων και επισήμανε ότι, από την πλευρά της, η Κύπρος, ούσα θύμα κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, έχει μία επιπλέον ευθύνη να προασπίζει τη διεθνή νομιμότητα σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις ενάντια στη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Ο κ. Gheit εξέφρασε ευχαριστίες για τη θέση αρχών της Κύπρου όσον αφορά στο Μεσανατολικό ζήτημα και τον σεβασμό των Αραβικών χωρών για τη συμπαράσταση και στήριξη της Κύπρου στα προβλήματα του αραβικού κόσμου, με γνώμονα πάντοτε τη δικαιοσύνη. Ενημέρωσε δε την Πρόεδρο της Βουλής για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Αίγυπτος για τη σύγκληση συνάντησης κορυφής για το ζήτημα της Γάζας, στις 4 Μαρτίου.
Εξάλλου, στο πλαίσιο της επίσκεψης, η Πρόεδρος και η αντιπροσωπία επισκέφθηκαν χθες την Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου και είχαν συνάντηση με τον Μητροπολίτη Νουβίας και Ηγούμενο της Μονής κ. Σάββα. Επισκέφθηκαν επίσης το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου, όπου είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρίστο Καβαλή. Η κ. Δημητρίου συνεχάρη την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου για το πολυσχιδές και πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί και τις προσπάθειες που καταβάλλει επί σειρά ετών για στήριξη της ελληνικής παροικίας.
(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)
Σχετικά Ανακοινωθέντα