Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-09-2022 14:12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Κώστα Καδή στη συνέντευξη Τύπου για την 9η Υπουργική Σύνοδο της UNECE «Περιβάλλον για την Ευρώπη»

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, την οποία διοργανώνει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ.

Μας χωρίζουν λίγες μόνο μέρες από την έναρξη της 9ης Υπουργικής Συνόδου της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη «Περιβάλλον για την Ευρώπη». Κύριοι στόχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αφενός η επιτυχής διοργάνωση μιας τόσο σημαντικής αλλά και μεγάλης εμβέλειας Συνόδου και αφετέρου η εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων, που θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και θα ενισχύσουν την προσπάθειά μας για αειφόρο ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Η φιλοξενία αυτής της Συνόδου από την Κύπρο αποτελεί μεγάλη τιμή για τη χώρα μας, καθώς πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτό, μας έδωσε την ευχέρεια και την ευκαιρία να διευρύνουμε τη γεωγραφική εμβέλεια της Συνόδου, με συμμετέχοντες από χώρες πέραν αυτών που ανήκουν στην Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη. Έτσι, την ερχόμενη εβδομάδα, θα υποδεχθούμε περισσότερους από 70 Υπουργούς και Υφυπουργούς, καθώς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους από διεθνείς οργανισμούς από τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και φυσικά την Ευρώπη, ενώ, συνολικά, οι εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες έχουν ξεπεράσει τους χίλιους. Η θετική ανταπόκριση από τους ομόλογους μου Υπουργούς αλλά και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην πρόσκλησή μου για συμμετοχή στη Σύνοδο, τιμά την Κύπρο αλλά κι εμένα προσωπικά.

Είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω ως προσκεκλημένος ομιλητής στην Όγδοη Σύνοδο της UNECE, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μπατούμι της Γεωργίας το 2016 και βίωσα από κοντά τη μεγάλη εμβέλεια, το εύρος της συμμετοχής και το υψηλό επίπεδο των παρουσιάσεων της Συνόδου. Οι διακηρύξεις της Συνόδου εκείνης αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για τις χώρες που καλύπτει η UNECE κατά τη διαμόρφωση των δικών τους εθνικών πολιτικών. Στην 9η Σύνοδο που θα γίνει στην Κύπρο, φιλοδοξούμε να έχουμε ακόμα πιο διευρυμένη εκπροσώπηση και εξαιρετικής σημασίας αποτελέσματα. Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες που θα εκπροσωπηθούν στη Σύνοδο είναι κοινές. Η ιδιαιτερότητα αυτής της Συνόδου έγκειται στο γεγονός ότι σε αυτήν θα συμμετέχουν αξιωματούχοι, όχι μόνο από τον τομέα του περιβάλλοντος, αλλά και από τους τομείς της εκπαίδευσης, του τουρισμού, της βιομηχανίας και της εξωτερικής πολιτικής. Συνεπώς, θα δοθεί η μοναδική ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συζητήσουν και να ανταλλάξουν εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων προστασίας του περιβάλλοντος, για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, για την προώθηση του αειφόρου τουρισμού και των αειφόρων υποδομών, καθώς και για την εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη. Βασικός στόχος μας είναι μέσα από τη Σύνοδο να συμβάλουμε ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης που τίθενται στην Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών.

Η 9η Υπουργική Σύνοδος σηματοδοτεί 30 χρόνια συνεργασίας για περιβαλλοντικά ζητήματα στην Ευρώπη. Οι συζητήσεις κατά τις ολομέλειες της Συνόδου αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τα τρία έγγραφα πολιτικής και την Υπουργική Διακήρυξη, που αναμένεται να υιοθετηθούν από τους συμμετέχοντες στο κλείσιμο της Συνόδου. Αυτά τα έγγραφα θα αποτελέσουν το πλαίσιο στο οποίο θα στηριχθούμε για τη διαμόρφωση των εθνικών μας στρατηγικών.

Η πρώτη θεματική ενότητα της Συνόδου αφορά στις βιώσιμες υποδομές. Στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, κατά την οποία τα κράτη σε όλο τον κόσμο επικεντρώνονται στην ανάκαμψη της οικονομίας τους, θεωρείται ύψιστης σημασίας να διασφαλιστεί ότι αυτή η ανάκαμψη θα ακολουθήσει μια βιώσιμη πορεία. Είναι σημαντικό όλες οι υποδομές, οι οποίες θα αναπτυχθούν σε αυτό το πλαίσιο, να εξυπηρετούν στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και να αντισταθμίζουν οποιεσδήποτε ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που ταλανίζουν τον τουριστικό τομέα θα εξεταστούν στο πλαίσιο της δεύτερης θεματικής ενότητας της Συνόδου. Τουριστικοί προορισμοί όπως η Κύπρος, αντιμετωπίζουν πρόσθετες περιβαλλοντικές προκλήσεις, ειδικά στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων. Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου αποσκοπούν στην εξεύρεση αποτελεσματικών οικονομικών μοντέλων που προωθούν την κυκλική οικονομία του τουριστικού τομέα, συμβάλλοντας παράλληλα και στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών.

Πρόκειται για δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες θεματικές, τα συμπεράσματα των οποίων, σε συνδυασμό με τα συμπεράσματα των συζητήσεων για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, θα δώσουν την ευκαιρία σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες  να «εμβολιάσουν» με νέες πολιτικές και να βελτιώσουν τις εθνικές τους στρατηγικές.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για τη διοργάνωση αυτής της Συνέντευξης Τύπου, τον συνάδελφο μου Πρόδρομο Προδρόμου και ολόκληρη την ομάδα στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, καθώς και όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία που συνεργάζονται για τη Σύνοδο. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω και την Επιτροπή της Περιβαλλοντικής Επιτροπής της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη για την άριστη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία για επιτυχή διεξαγωγή της Συνόδου.

Ανυπομονώ να καλωσορίσω όλες τις αντιπροσωπείες, την ερχόμενη εβδομάδα, εδώ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία.

(ΕΠ/ΣΧ)