Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-08-2024 16:19

Ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας αναφορικά με εκβρασμό νεκρών χελωνών και ψαριών σε παραλίες των Περβολιών

Σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν στην παρατήρηση νεκρών θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες των Περβολιών στη Λάρνακα, με ημερομηνία 29 Αυγούστου 2024, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα.

Αρχικά επισημαίνεται πως το περιστατικό δεν φαίνεται να συνιστά σε «μαζικό εκβρασμό», καθότι δεν αφορά σε ταυτόχρονη προσάραξη πολλών ατόμων ειδών θαλάσσιας πανίδας νεκρών ή ζωντανών είτε στην παραλία είτε στη θάλασσα σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο και περιοχή. Συγκεκριμένα, με βάση τα δημοσιεύματα, αναφέρεται ότι έχουν εντοπιστεί δύο νεκρές χελώνες και ένα-δύο ψάρια, τα οποία ενδεχομένως να πρόκειται για ανεξάρτητα περιστατικά που συνέπεσαν στην ίδια περιοχή λόγω των επικρατούντων θαλάσσιων ρευμάτων και κυματισμού.

Από το διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό στα σχετικά δημοσιεύματα, το οποίο παρουσιάζει μία Πράσινη χελώνα (Cheloniamydas), φαίνεται πως αυτή ήταν νεκρή στη θάλασσα για μερικές ημέρες πριν την παρασύρουν τα ρεύματα/τα κύματα στην εν λόγω παραλία, όπου εντοπίστηκε. Τα υφιστάμενα στοιχεία δεν μπορούν από μόνα τους να υποδείξουν πως η αίτια θανάτου προήλθε από έκρηξη ή οστικό κύμα. Από διερεύνηση που προέβη το ΤΑΘΕ δεν έχουν πραγματοποιηθεί στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά/εκρήξεις στην περιοχή τους τελευταίους μήνες.

Είναι επίσης σημαντικό να διευκρινιστεί πως τα αίτια θανάτου μίας θαλάσσιας χελώνας δεν οφείλονται πάντα και αποκλειστικά σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες ή κακόβουλες ενέργειες, αλλά μπορεί να οφείλονται σε φυσικά αίτια, όπως ασθένειες, παράσιτα, αρπακτικά κτλ. που εντοπίζονται στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον. Σημειώνεται σχετικά πως τα νεκρά θαλάσσια ζώα μπορούν να παρουσιάσουν και τυμπανισμό, δηλαδή να φουσκώσουν (διάταση κοιλιάς). Για να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου μίας θαλάσσιας χελώνας, ή και γενικά ενός θαλάσσιου ζώου, απαιτείται η διενέργεια νεκροψίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πρόσθετα πως τα τελευταία χρόνια οι θαλάσσιες χελώνες στην Κύπρο παρουσιάζουν αύξηση ως προς τον πληθυσμό τους, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ανάλογη αύξηση των καταγεγραμμένων θανάτων τους, με επακόλουθο τον εντοπισμό περισσότερων νεκρών ατόμων στις παραλιακές περιοχές της Κύπρου.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε ότι το ΤΑΘΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη διασφάλιση της προστασίας όχι μόνο του συγκεκριμένου είδους, αλλά και γενικότερα όλων των θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται πως το Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘΥΚ) του ΤΑΘΕ, όπου λειτουργεί και το Κέντρο Περίθαλψης τραυματισμένων και άρρωστων θαλάσσιων χελωνών, συνεχίζει το έργο του. Από τις 3 Αυγούστουνοσηλεύεται η πράσινη χελώνα «Αιμιλία», η οποία ανταποκρίνεται πολύ καλά στη θεραπεία της και σύντομα αναμένεται να είναι έτοιμη για απελευθέρωση στο φυσικό της περιβάλλον.

(ΜΣ/ΑΦ)