Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-10-2022 12:01

Συνάντηση Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος

O Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής είχε σήμερα, 6 Οκτωβρίου 2022, συνάντηση με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (European Environment Bureau). 

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν η Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος κα Patrizia Heidegger. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος είναι το μεγαλύτερο δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Ευρώπη και αποτελείται από 180 περιβαλλοντικές οργανώσεις πολιτών από 38 χώρες, εκπροσωπώντας περίπου 30 εκατ. μέλη και υποστηρικτές. 

Στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης συζητήθηκαν θέματα συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ στις αποφάσεις σε σχέση με το περιβάλλον καθώς και θέματα πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφόρηση και δικαιοσύνη. Τέθηκαν επίσης τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα, μαζί και η Κύπρος, όπως η διαχείριση των αποβλήτων, η ενεργειακή κρίση και η χρήση ΑΠΕ, η προστασία και διαχείριση της φύσης και βιοποικιλότητας και το κυκλοφοριακό.

Ο κ. Καδής ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι, στην Κύπρο, είναι πλέον θεσμοθετημένη η συμμετοχή των ΜΚΟ με ειδικές πρόνοιες στις σχετικές νομοθεσίες, και οι θέσεις τους λαμβάνονται σοβαρά υπόψη πριν παρθούν τελικές αποφάσεις. Επιπρόσθετα, η κοινωνία των πολιτών παίζει σημαντικό ρόλο στην αποδοχή ή απόρριψη ενός έργου οπόταν και υπάρχει ολοκληρωμένη ενημέρωση από τα αρχικά στάδια σχεδιασμού.

Έγινε επίσης ενημέρωση για τις προσπάθειες της Κύπρου τόσο μέσω εφαρμογής νομοθεσιών όσο και από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

(ΜΓ)