Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-10-2022 19:30

Συμμετοχή ΠτΒ στη Συνάντηση Γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου, βρίσκεται  στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Συνάντηση Γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) κας Roberta Metsola και της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κοινοβουλίου της Τσεχίας κας Markéta Pekarová Adamová. Η Συνάντηση αποτελεί συνέχεια προηγούμενων Συναντήσεων Γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων κρατών μελών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο και Μάιο 2022.

Στο περιθώριο της Συνάντησης, η Πρόεδρος της Βουλής παρακάθησε χθες σε δείπνο το οποίο παρέθεσε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Τσεχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κα Edita Hrdá.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της παρουσίας της στις Βρυξέλλες, η κα Δημητρίου παρέστη στα εγκαίνια έκθεσης της Πολωνικής Κάτω Βουλής στο ΕΚ με θέμα «Οι γυναίκες της Ουκρανίας» και παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με την Πρόεδρο του ΕΚ κα Roberta Metsola.

Η Πρόεδρος της Βουλής συμμετείχε σε συζήτηση κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα με την Πρόεδρο του ΕΚ, ενώ ακολούθησε ευρεία συζήτηση με αντικείμενο την κατάσταση των Ουκρανών προσφύγων και την εξεύρεση τρόπων στήριξής τους από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την έκδοση κοινής δήλωσης στήριξης.

Σε παρέμβασή της η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί βάναυση επίθεση κατά των Ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και ως εκ τούτου τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να παραμείνουν ενωμένα, αλληλέγγυα, στο πλαίσιο της επιδίωξης περισσότερης δημοκρατίας και περισσότερης Ευρώπης, αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κοινοβουλευτική διπλωματία προς υπεράσπιση της κοινή κληρονομιάς και επαναφοράς της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η κα Δημητρίου στηλίτευσε εξάλλου χώρες, όπως η Τουρκία, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκουν ρόλο διαμεσολαβητή στο Ουκρανικό. Η Κύπρος, υπογράμμισε η κα Δημητρίου, βρίσκεται για 48 χρόνια υπό την κατοχή της Τουρκίας, η οποία εντείνει περαιτέρω τις απαράδεκτες προκλήσεις της εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις απειλές της για ενίσχυση της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στις κατεχόμενες περιοχές. Οι ομοιότητες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είναι προφανείς, επισήμανε η κα Δημητρίου, και ως εκ τούτου αναμένουμε την ίδια μεταχείριση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Στο περιθώριο της Συνάντησης, η Πρόεδρος της Βουλής πραγματοποίησε διμερείς επαφές με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης και των δημοκρατικών δυνάμεων της Λευκορωσίας κα Svatlana Tsikhanouskaya, η οποία ζει αυτοεξόριστη στην Λιθουανία και καταβάλλει προσπάθειες για την άσκηση διεθνούς πίεσης στο καθεστώς Lukashenko.

Η κα Δημητρίου επιστρέφει στην Κύπρο την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)