Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-10-2022 14:34

Αποφώνηση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη μετά την ολοκλήρωση της τελικής φάσης της Διακλαδικής Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων «ΙΡΙΣ - 2022»

Η άσκηση που μόλις παρακολουθήσατε αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του αποτελέσματος των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς.

Όπως θα διαπιστώσατε, το προσωπικό μας αξιοποίησε κατά άριστο τρόπο τα διαθέσιμα οπλικά συστήματα και μέσα, και αυτό αποδεικνύεται από την ακρίβεια, τον όγκο και την πειθαρχία των πυρών των διαφόρων οπλικών συστημάτων.

Η διεξαχθείσα άσκηση, σε συνδυασμό και με τις άλλες κύριες εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές δραστηριότητες των Σχηματισμών και Μονάδων της Εθνικής Φρουράς, αποδεικνύει έμπρακτα ότι, τόσο η μαχητική ισχύς όσο και η επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΦ, βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Συνεπώς δημιουργούν σε όλους εμάς την πεποίθηση, αλλά και τη βεβαιότητα, ότι είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του σήμερα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Προκλήσεις οι οποίες μας βρίσκουν ικανούς και αποφασισμένους να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα και την εδαφική ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως Εθνική Φρουρά παρακολουθούμε και, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που μας εμπιστεύεται η Πολιτεία, διαμορφώνουμε τις εξελίξεις και προσαρμοζόμαστε με ευελιξία, ώστε να επαυξήσουμε την αποτρεπτική μας ισχύ, αποτελώντας παράλληλα ισχυρό και αξιόπιστο μέσο για την υλοποίηση των πολιτικο-στρατιωτικών επιδιώξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.      

Παράλληλα, συνεχίζουμε την προσπάθεια διεύρυνσης των αμοιβαία επωφελών συνεργασιών με τις Ένοπλες Δυνάμεις άλλων χωρών, με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας.

Επιτρέψετέ μου να ευχαριστήσω:

Τον Διοικητή του Επιχειρησιακού Στρατηγείου και τους Διοικητές της ΧΧ ΤΘΤ και 1ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ, καθώς επίσης και των λοιπών Σχηματισμών και Διοικήσεων της Εθνικής Φρουράς, όπως και το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, γυναίκες και άντρες της ενεργού δυνάμεως, της εφεδρείας και της Εθνοφυλακής που ασκήθηκαν, με ασκήσεις διπλής ενεργείας σε όλο το εύρος της νήσου, σε ξηρά θάλασσα και αέρα, για την άριστη απόδοση στο χειρισμό των μέσων, τον επαγγελματισμό, την καρτερία και αντοχή που έδειξαν.

Την Ομάδα Εθνοφυλάκων του ΤΕΘ 5ης Α/Μ ΤΑΞ Κρήτης, που συνασκήθηκαν με την 4η Ταξιαρχία Πεζικού σε άσκηση αγώνα εντός αστικών περιοχών, στο πεδίο ασκήσεων ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑ, μέρος της οποίας παρακολουθήσατε νωρίτερα από τις οθόνες σας.

Όλους τους προσκεκλημένους εν αποστρατεία συναδέλφους, τους ακολούθους άμυνας, τους εκπροσώπους φίλων χωρών και λειτουργούς κρατικών φορέων και υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα δε το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, με τους οποίους η συνεργασία είναι πάντα εποικοδομητική. Η παρουσία σας, μας τιμά ιδιαίτερα.

Τους κοινοτάρχες των χωριών Καλού Χωριού, Κλαυδιών, Αγίας Άννας και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής διεξαγωγής της ασκήσεως που συνεργάζονται με την Εθνική Φρουρά και συνδράμουν καθημερινά στην εκπλήρωση του έργου της.

Εν κατακλείδι, ειδικά κατά την περίοδο αυτή κατά την οποία βιώνουμε τα έργα και τις εκτός κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου απειλές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, με την περάτωση της τελικής φάσης της ΤΑΜΣ “ΙΡΙΣ - 2022” δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται στα χέρια ικανών και αποφασισμένων στρατιωτών. Προασπίζουμε την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Εξασφαλίζουμε την ΑΠΟΤΡΟΠΗ, που αποτελεί την κύρια μας αποστολή και αν αυτή αποτύχει, τότε θα επιτύχουμε τη ΝΙΚΗ.

Απευθυνόμενος δε προς το προσωπικό του οποίου έχω τη τιμή να ηγούμαι: Αγαπητοί συν-στρατιώτες, γυναίκες και άντρες της ΕΦ. Αυτό που παρουσιάσατε σήμερα, αποτελεί απτή απόδειξη των διαρκών και άοκνων προσπαθειών που καταβάλλει καθημερινά το προσωπικό που ανήκει στην μεγάλη οικογένεια της ΕΦ, πραγματώνοντας το «πλείω δὲ καὶ ἀρείω ὅσης ἂν παραδέξωμαι».

Είμαι περήφανος που είμαι Αρχηγός σας.

Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ.


(ΜΒ/ΣΧ)