Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-10-2022 18:59

Χαιρετισμός Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Αναστασίας Ανθούση στο 29ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΠΣΣΕ και του ΕΣΣΕ Αμμοχώστου με θέμα «Νεολαία και Εθελοντισμός»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά, που δέχτηκα την πρόσκληση των αγαπητών φίλων Προέδρων του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού και του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Αμμοχώστου και βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετήσω την έναρξη και να θέσω υπό την αιγίδα μου το 29ο Συνέδριο του ΠΣΣΕ. Χαίρομαι που μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, το Συνέδριο πραγματοποιείται ξανά φέτος, δυναμικά, και επικεντρώνεται στη σχέση Νεολαίας και Εθελοντισμού, ενός θέματος επίκαιρου και άκρως ενδιαφέροντος.

Το Συνέδριο αυτό είναι αναμφισβήτητα μια σημαντική πρωτοβουλία για τον θεσμό του εθελοντισμού στην Κύπρο, αφού αποτελεί ευκαιρία για να βρεθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις, εισηγήσεις και ιδέες για θέματα που αφορούν στην κυπριακή κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και δράση κινητοποίησης, συντονισμού και συμμετοχής των εθελοντικών οργανώσεων σε παγκύπρια βάση.

Η εθελοντική προσφορά περιγράφεται ως η έκφραση της θέλησης των ανθρώπων να προσφέρουν βοήθεια στο συνάνθρωπό τους, να στηρίζουν ο ένας τον άλλο, ενδυναμώνοντας τη δομή της κοινωνίας και ισχυροποιώντας το αίσθημα συνοχής. Οι εθελοντές είναι πάντοτε παρόντες, είναι ενεργοί πολίτες, έτοιμοι να παρέχουν χωρίς να περιμένουν ανταμοιβή.

Στην Κύπρο σήμερα, η προσφορά εθελοντικών υπηρεσιών εκφράζεται με ποικίλες μορφές και δράσεις, στις οποίες η παρουσία και η συμβολή του κάθε ενός από εμάς είναι πολύτιμη. Ο ρόλος των εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων διευρύνεται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Από την εθελοντική προσπάθεια ανακούφισης θυμάτων, επίλυσης συγκρούσεων και εξάλειψης της φτώχειας, μέχρι την προσφορά σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα ή ομάδες και την παροχή υπηρεσιών φροντίδας, ο εθελοντισμός καταδεικνύει την ύπαρξη ανθρωπιάς και ενσυναίσθησης στην κυπριακή κοινωνία.

Το θέμα του φετινού 29ου Συνεδρίου, «Νεολαία και Εθελοντισμός», είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθότι καθορίζει τη συνέχιση της παρουσίας του εθελοντισμού στην Κύπρο στην αναπτυγμένη και οργανωμένη μορφή που έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι  σήμερα. Αποτελεί επένδυση για το μέλλον, αφού διασφαλίζει τη συνέχιση των πολλαπλών προγραμμάτων που λειτουργείτε σήμερα, τα οποία προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας.

Μέσα από τον εθελοντισμό, διαπλάθονται ενεργοί πολίτες και ενισχύεται η συλλογικότητα. Δίνεται στους νέους η ευκαιρία να ενταχθούν σε μια ομάδα συνανθρώπων τους με κοινό στόχο, αυτόν της κοινωνικής προσφοράς. Με την ενεργή εμπλοκή τους στον εθελοντισμό, οι νέοι αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις και καλλιεργούν αρχές και αξίες.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ιλιγγιώδεις ρυθμούς και γρήγορες αλλαγές, η πρόθυμη ανταπόκριση του Κύπριου εθελοντή στο κάλεσμα για προσφορά αποδεικνύει έμπρακτα πως πλούσια είναι τα αποθέματά του σε αρετές και αξίες. Αυτή η ευαισθητοποίηση, αλλά και η συμμετοχή των πολιτών στα προβλήματα των συνανθρώπων μας, είναι ένας αδιάψευστος δείκτης του ίδιου του πολιτιστικού χαρακτήρα μιας κοινωνίας.

Σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν οι παλαιότεροι και πιο έμπειροι εθελοντές στο να εμπνεύσουν τους νέους και να τους διδάξουν τον δρόμο της εθελοντικής προσφοράς και να αποτελέσουν για αυτούς πρότυπα προς μίμηση, καλλιεργώντας τις αρετές της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Για αυτό και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σήμερα τιμούμε τον αγαπητό Κώστα Χατζηαναστάση, που μέσα από τη δράση του ως Πρόεδρος του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Αμμοχώστου άφησε τη σφραγίδα του και βοήθησε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του εθελοντικού κινήματος στην Επαρχία Αμμοχώστου και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους νεότερους.

Υπό αυτό το πρίσμα, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό έκθεσης ιδεών που διοργάνωσε το ΠΣΣΕ στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης το 2021. Τα παιδιά κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους για τον εθελοντισμό και τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζουν στην κοινωνία οι εθελοντές. Όπως ενημερώνομαι, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ήταν αξιέπαινα και κατέδειξαν για ακόμα μια φορά πως οι νέοι μας, το μέλλον της Κύπρου μας, έχει ανεπτυγμένο υψηλό αίσθημα αλτρουισμού και αλληλεγγύης. Το δεδομένο αυτό, αναντίλεκτα, τιμά τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αλλά και την κοινωνία μας ευρύτερα.

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, μέσα από το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στηρίζει εδώ και χρόνια τις προσπάθειες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην παροχή προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2021, συνολικά 282 προγράμματα έλαβαν οικονομική ενίσχυση, με στόχο την κάλυψη μέρους των δαπανών λειτουργίας τους, καθώς και άλλων αναγκών, με συνολικό ποσό ύψους πέραν των €12.7 εκατομμυρίων. Αναμένεται ότι για το 2022, το ποσό αυτό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, λόγω των νέων εξειδικευμένων αναγκών που ανακύπτουν.

Καταληκτικά, θα ήθελα να μεταφέρω τις θερμές ευχαριστίες της Κυβέρνησης και να συγχαρώ όλες και την κάθε μια ξεχωριστά τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μέλη του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, αλλά και ένα προς ένα τον κάθε εθελοντή για την κατάθεση ψυχής που αντανακλάται σε κάθε ανιδιοτελή πράξη τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εθελοντισμός αποτελεί τη ζωντανή απεικόνιση της ενεργούς εμπλοκής και της συμμετοχικής δημοκρατίας και βοηθά στη δημιουργία μιας υγιούς κοινωνίας, προωθώντας κοινές αξίες αλληλεγγύης, ανεκτικότητας και σεβασμού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, εκ της φύσεως των ζητημάτων που διαχειρίζεται, παραμένει δίπλα σας για να παρέχει κάθε δυνατή συμπαράσταση και στήριξη προς τους οργανωμένους φορείς και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Εξάλλου, κοινός μας στόχος είναι όλοι μαζί να συμβάλουμε στην κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας μας για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

Με αυτά τα λίγα λόγια κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του.

(ΜΚυ)