Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-09-2024 13:30

Ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας αναφορικά με τον κωδικό UFI στις ετικέτες των χημικών προϊόντων

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, υποχρεωτικά όλα τα χημικά προϊόντα που περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες και ενέχουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, καθώς και φυσικοχημικούς κινδύνους, πρέπει να διαθέτουν κωδικό UFI.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έχουν συλλεγεί από τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Δηλητηριάσεων, στο 40% περίπου των κλήσεων που λαμβάνονται τα Κέντρα Δηλητηριάσεων αδυνατούν να εντοπίσουν γρήγορα και με ακρίβεια το χημικό προϊόν που σχετίζεται με κάποιο ατύχημα ή δηλητηρίαση.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια προέκυψε σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ιδέα δημιουργίας του Κωδικού UFI και η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Πύλης Κοινοποίησης για τα Κέντρα Δηλητηριάσεων, μέσω της οποίας υποβάλλονται διαδικτυακά από τους παρασκευαστές/προμηθευτές, συγκεκριμένες πληροφορίες που αφορούν στη χημική σύνθεση και την επικινδυνότητα των χημικών προϊόντων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά. Η υποχρέωση αυτή στοχεύει στον γρήγορο εντοπισμό και την άμεση ανταπόκριση των Κέντρων Δηλητηριάσεων σε περιπτώσεις έκτακτης ιατρικής ανάγκης.

Ο κωδικός UFI αποτελείται από δεκαέξι χαρακτήρες. Τα αρχικά του ακρωνύμιου UFI αντιστοιχούν στο «Unique Formula Identifier»(Μοναδικός Κωδικός Ταυτοποίησης). Ο κωδικός UFI περιλαμβάνει τέσσερεις ομάδες αριθμών και γραμμάτων που χωρίζονται μεταξύ τους με παύλα. Μπροστά από τον κωδικό βρίσκεται πάντα το ακρωνύμιο «UFI».

Παράδειγμα UFI: YV9K-3J9A-G209-C2T7

 

Ο κωδικός UFI αναγράφεται υποχρεωτικά στις ετικέτες των χημικών προϊόντων που διατίθενται στην αγορά για τους καταναλωτές και επαγγελματίες χρήστες, ενώ για τα χημικά προϊόντα βιομηχανικής χρήσης, ο κωδικός UFI θα βρίσκεται στα Δελτία δεδομένων Ασφαλείας τους.

Ο κωδικός UFI πρέπει πάντα να αναγράφεται σε απολύτως εμφανές σημείο της ετικέτας του προϊόντος, δίπλα στην εμπορική του ονομασία ή στις πληροφορίες κινδύνου, όπως π.χ. στο προειδοποιητικό εικονόγραμμα κινδύνου και στις δηλώσεις προφύλαξης και ασφαλούς χρήσης του προϊόντος.

Με τη χρήση του κωδικού UFI είναι δυνατή η άμεση άντληση των πληροφοριών που αφορούν τα συστατικά και την τοξικότητά των χημικών προϊόντων.

Από τη στιγμή που υπάρχει ο κωδικός UFI στην ετικέτα ενός προϊόντος, αυτό σημαίνει ότι οι απαραίτητες πληροφορίες έχουν υποβληθεί στη Βάση Δεδομένων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (ECHA) και στην Ευρωπαϊκή Πύλη. Οι πληροφορίες αυτές είναι άκρως εμπιστευτικές και πρόσβαση έχουν μόνο τα Κέντρα Δηλητηριάσεων και οι Διορισμένοι Φορείς στα Κράτη Μέλη. Για την Κύπρο, διορισμένος Φορέας με πρόσβαση στις πληροφορίες της Ευρωπαϊκής Πύλης έχει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Επειδή ο κωδικός UFI συνδέεται με πληροφορίες για το προϊόν, τις χρήσεις του, τα συστατικά και την τοξικότητά του, το Κέντρο Δηλητηριάσεων μπορεί, εφόσον του δοθεί ο κωδικός UFI, να εντοπίσει στην Ευρωπαϊκή Πύλη, όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και να παρέχει άμεσα και αποτελεσματικά την κατάλληλη συμβουλή / θεραπεία / αντιμετώπιση.

Σε περίπτωση δηλητηρίασης με χημικά προϊόντα, κάθε δευτερόλεπτο μετρά.

Ορισμένα παραδείγματα προϊόντων που μπορεί να φέρουν κωδικό UFI:

  • Προϊόντα καθαρισμού και συντήρησης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων (κουζίνα, μπάνιο, αυλές, μπαλκόνια).
  • Προϊόντα καθαρισμού αυτοκινήτων, υποδημάτων κλπ.
  • Προϊόντα απολύμανσης/καθαρισμού του νερού για τις πισίνες και άλλα χημικά προϊόντα συντήρησης πισίνων.
  • Απολυμαντικά, Αντιμικροβιακά/Αντισηπτικά προϊόντα.
  • Απορρυπαντικά ρούχων και πιάτων, μαλακτικά υφασμάτων.
  • Αρωματικά χώρου, αποσμητικά χώρου, αρωματικά κεριά.
  • Προϊόντα ζωγραφικής και χειροτεχνίας όπως μπογιές, διορθωτικά υγρά, κόλλες.
  • Υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων.
  • Χημικά προϊόντα κήπων, όπως π.χ. λιπάσματα φυτών και παρασιτοκτόνα.
  • Καύσιμες ύλες, όπως π.χ. υγρά για αναπτήρες μπάρμπεκιου και καύσιμες ύλες για λυχνίες.
  • Μελάνια για εκτυπωτές.
  • Συγκολλητικές ουσίες, όπως π.χ. οι κοινές κόλλες ή πιο εξειδικευμένες συγκολλητικές ουσίες.

Τον κωδικό UFI δεν θα τον βρείτε στις ετικέτες καλλυντικών, όπως βαφές για μαλλιά, σαμπουάν ή λακ, ή σε φαρμακευτικά προϊόντα, καθώς τα προϊόντα αυτά ελέγχονται από διαφορετική νομοθεσία.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

(ΑΦ/ΑΣ)