Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-08-2024 11:10

Ανακοίνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας σχετικά με τα παιδιά υπό τη Νομική Φροντίδα του Κράτους

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας αναλαμβάνουν τη γονική μέριμνα παιδιών αυξημένης ευαλωτότητας και καταβάλλουν συστηματικές προσπάθειες να ανταποκριθούν εξατομικευμένα στις πολυσύνθετες ανάγκες τους, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες. 

Ως η ισχύουσα διαδικασία και πρωτόκολλο στις περιπτώσεις που παιδιά απουσιάζουν από δομές, χωρίς άδεια, επιδιώκεται συνεχής επικοινωνία μαζί τους και στις πλείστες των περιπτώσεων επιτυγχάνεται. Οι πληροφορίες που προκύπτουν διατίθενται σε όλες τις Υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της Αστυνομίας για συντονισμένη διαχείριση, όπως ακολουθήθηκε και στις περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Διευκρινίζεται ότι στη βάση των πιο πάνω, η απουσία των εν λόγω παιδιών από τη δομή δεν ήταν συνεχιζόμενη όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» και η επικοινωνία παρέμενε συνεχής με την παράλληλη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές. 

Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι η συζήτηση για τη δημιουργία κλειστής δομής με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών για παιδιά με ιδιαιτερότητες αποτελεί πρωτοβουλία των ΥΚΕ. 

Προκειμένου να ανταποκριθούμε σφαιρικά στις ανάγκες των παιδιών αυτών, οι ΥΚΕ έχουν ήδη προχωρήσει φέτος στη λειτουργία εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας με πολυθεματική και διεπιστημονική συμμετοχή. Τα αποτελέσματα της λειτουργίας του προγράμματος, τα οποία θα ανακοινωθούν, αξιολογήθηκαν από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και δικαιολογούν τη συνέχιση του και την επέκτασή του. 

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, μέσω της πολυθεματικής διαχείρισης, συνεχίζουν την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών, έχοντας στο επίκεντρο των ενεργειών τους τη διασφάλιση του συμφέροντος των παιδιών. 

Παράλληλα, οφείλουμε συλλογικά να προστατεύσουμε την ταυτότητα και τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών, τα οποία τίθενται σε κίνδυνο με τη δημοσιοποίηση στοιχείων τους, και να αποφύγουμε το στιγματισμό όλων των παιδιών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ανταποκρίνεται επαρκώς και με συνέπεια στα ατομικά και ομαδικά προγράμματα.

(ΜΘ/ΓΣ/ΝΖ)