Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-07-2018 10:13

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, στην A’ Έκθεση Κυπριακού Οίνου “Πισσούρια 2018”

Η έκθεση προωθεί την επανατοποθέτηση της Κύπρου ως μοναδικού οινοτουριστικού προορισμού

Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα το αίτημα του Συνδέσμου Αποδήμων και Φίλων Πισσουρίου, να θέσω υπό την αιγίδα μου την A' Έκθεση Κυπριακού Οίνου «Πισσούρια 2018», η οποία με βάση τις φιλοδοξίες των διοργανωτών, στοχεύει να καταξιωθεί και να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στα οινικά δρώμενα της πατρίδας μας.

Η αμπελοοινική πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, λαμβάνει υπόψη τις ιδιάζουσες συνθήκες παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας του κυπριακού οίνου, σκοπεύοντας στην ολική επαναφορά του σε μια συνεχή πορεία ανάπτυξης. Η στρατηγική μας για τον αμπελοοινικό τομέα στοχεύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών οίνων, στην αειφορία του παραδοσιακού αμπελουργικού τοπίου, στη διαιώνιση των γηγενών ποικιλιών της αμπέλου και στη διατροφική ασφάλεια των καταναλωτών. Η στρατηγική υλοποιείται κατά κύριο λόγο από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα (ΕΠΣΑ) 2014-2018, το οποίο θα επεκταθεί και κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2019-2023. Το Πρόγραμμα αναμένεται ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας περιόδου θα διαθέσει, από καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους, πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ για σημαντικά μέτρα στήριξης, όπως:

-         εμπλουτισμός των αμπελώνων με ποικιλίες που απολαμβάνουν μεγαλύτερη αποδοχή στην οινική αγορά

-         δημιουργία μοντέρνων γραμμικών συστημάτων διαχείρισης των αμπελώνων

-         ανακατασκευή παραδοσιακών τοίχων ξηρολιθιάς σε αυτούς

-         εργασίες εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της επισκεψιμότητας στα οινοποιεία

-         ασφάλιση της συγκομιδής από τις χρόνιες επιπτώσεις της ανομβρίας

-         προώθηση των οίνων της Κύπρου στο εξωτερικό

-         καινοτομία σε προϊόντα και υπηρεσίες του τομέα.

Κυρίες και κύριοι,

Η αποψινή έκθεση, όπως και όλες οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται με τη συμβολή και τη συμμετοχή ντόπιων οινοποιών, τονίζουν τη σημασία που πρέπει να αποδίδεται στην ποιότητα και τη μοναδικότητα των «Οίνων της Κύπρου», αυξάνουν την αναγνωρισιμότητα και ανταγωνιστικότητά τους, κατοχυρώνουν την οινική τους ταυτότητα, καλλιεργούν κλίμα ευγενούς συναγωνισμού που οδηγεί στην ποιοτική καταξίωση και προωθούν την επανατοποθέτηση της Κύπρου ως μοναδικού οινοτουριστικού προορισμού.

Κλείνοντας, επιθυμώ να συγχαρώ θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο και τον Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων Πισσουρίου για την πρωτοβουλία τους αυτή και να ευχηθώ όπως η Ά Έκθεση Κυπριακού Οίνου είναι η αφετηρία για ένα μελλοντικά επιτυχημένο θεσμό.

(ΜΑΚ)