Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-12-2022 09:10

Άρθρο του Προέδρου της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων συμπεριλαμβάνεται σε ενημερωτικό Δελτίο των Ηνωμένων Εθνών

Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων UNGEGN (United Nations Group of Experts in Geographical Names) εξέδωσε το νέο Ενημερωτικό Δελτίο (UNGEGN Bulletin), με αρ. 64, με τίτλο «Making Geographical Names Data Accessible».

Το δελτίο αυτό, που εκδίδεται κάθε έξι μήνες, έχει ήδη κυκλοφορήσει σε όλες τις χώρες μέλη και αναρτήθηκε επίσης στον ιστότοπο του ΟΗΕ.

Η έκδοση αφορά κυρίως άρθρα που αναφέρονται σε θέματα και εμπειρίες των χωρών μελών για την τυποποίηση γεωγραφικών ονομάτων. Στις σελίδες 15-16 περιλαμβάνεται σύντομο σχετικό άρθρο που απέστειλε o πρόεδρος της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων (ΜΚΕΤΓΟ) κ. Ανδρέας Χατζηράφτης για την Κύπρο. Όσον αφορά το εξώφυλλο του περιοδικού έγινε αποδεκτή η Κυπριακή πρόταση, για δέκατη κατά σειρά φορά. Στις σελίδες 5 και 6 γίνονται σχετικές αναφορές, τόσο για το άρθρο της Κύπρου, όσο και για το εξώφυλλο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, «Είναι προφανές ότι η Κύπρος διαθέτει μια πλήρως λειτουργική και παγκόσμια ευθυγραμμισμένη δομή και πλαίσιο πολιτικής, που βασίζεται σε κοινές αρχές για την εθνική τυποποίηση των εγκεκριμένων γεωγραφικών ονομάτων, που προσδιορίζουν την τοποθεσία και σέβονται την πολιτιστική κληρονομιά. Τα γεωγραφικά ονόματα είναι εύκολα προσβάσιμα για διεθνή χρήση και ενισχύουν την επικοινωνία και τη συνεργασία. Επιπλέον, τα συστήματα που έχουν εφαρμοστεί είναι φιλικά προς τον χρήστη, καινοτόμα και πλήρως προσβάσιμα».

Όλα τα επίσημα γεωγραφικά ονόματα περιλαμβάνονται στο Μεγάλο Τοπωνυμικό Λεξικό στη διεύθυνση: http://www.geonoma.gov.cy/myfiles/ekdoseis/cygazetteer/index.html

Στη διεύθυνση https://unstats.un.org/unsd/ungegn/pubs/#bulletin, υπάρχουν καταχωρημένες όλες οι εκδόσεις του περιοδικού από το 1988 μέχρι το 2022. Σε προηγούμενες εκδόσεις περιλαμβάνονται ακόμα 13 άρθρα που αφορούν την Κύπρο για άλλα παρόμοια θέματα (βλ. αρ. 49, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 61, 62 και 63).

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ενεργά στις συνόδους και διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιούνται στη Νέα Υόρκη, μέσω του Προέδρου της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων. Για περισσότερες λεπτομέρειες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα www.geonoma.gov.cy.

(ΝΓ/ΕΧΡ)